(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
春巴平時對我地咁好,俾佢抖下
春泥巴打好好休息下啦
回來了各位
今日有冇文
聽日要返工?
春巴咁快去完旅行翻黎?

但係應該明日先有文
春巴今次有幾多人陪你去日本
幾個吳林紫娣美女都係度
玩幾日啫

差下電
儲左成個月文再睇 好爽
春巴好波 等你翻黎全速出文
在心中
這晚,我在錄音室灌錄完最後一首歌曲後,由於遺留了一雙明天活動要穿的鞋子在公司,只好回去公司。

現在已經是晚上十點,可是公司的大門仍然透著燈光,我推門而進,KYLE、阿葆、蔣學勤已經離去,只剩下文光義一人仍然埋頭苦幹。

「咦!你咁夜仲未走嘅!」

文光義的焦點由滿桌文件轉到我身上,淡然道:「你第一隻CD就嚟面世,要配合其他廣告同贊助商嘅宣傳活動,我要計劃下點樣安排先可以將你嘅潛在價值發揮到最大化。」

文光義話畢便繼續細閱手頭上的資料,有這樣醉心工作的經理人,我不禁倍感放心,我道:「其實我首派台歌成績都幾好,已經入咗三甲,嚟緊又有廣告出街,隻碟應該幾賣得。」

文光義搖頭道:「一日未成功都唔可以掉以輕心,事情往往喺就嚟成功先係最危險。」

文光義不但有商業頭腦,而且做事小心謹慎,能與他共事,真的是我的福氣,我拾了房侍農與呂世伯的牙齒讚道:「你嘅權謀好厲害,先睇準兩大政黨不和,要包海瑞喺區議會提出我個名,我就變咗慶祝晚會嘅唯一表演嘉賓;之後叫自強會班同學嚟到現場做勢;而且又利用水桂麗、房侍農同PPRB嘅關係,令我成為警隊嘅滅罪之星;同時又叫其他贊助商到現場,好一條連環計,好一個商業奇才。」
文光義抬眼瞧著我,道:「我只係善用你本身已經有嘅野,將你潛在嘅價值最大化。同你相比,我更加覺得你深不可測,作為一位中學生,喺學校創立一個組織,同黑社會抗衡,又左右地區選舉嘅政治操控;另外,又將一位叫房侍農嘅警察收歸己用,聽你啲同學講,嗰位警察之前曾經捲入一單非禮案,差啲飯碗不保,而你就唔知用咩方法洗脫咗佢嘅嫌疑,最後佢咗立下大功,成為警隊炙手可熱嘅人物。」

飯桶武、矮仔文對我的吹奏,我會一笑置之;可是文光義對我的吹噓,我生起了一種危險的感覺,我儘量淡然道:「初時我創立自強會嗰陣只係玩下,我無你講到咁厲害、咁有城府,你都識講我只係一位普通嘅中學生。咩影響選舉嘅政治操控、改造一位警員收歸己用,我邊有可能會做得到啊?」

面對文光義的迫視,我感到有些緊張,額上不禁滲出了幾滴汗珠,文光義續道:「以上依啲都只係當你思想成熟、深謀遠慮嘅表現,但係最令我震驚嘅係有啲事情,你嘅表現就好似有預知未來嘅能力咁,之前嗰單8座事件裡面,我發現一個好可疑嘅地方,房侍農提到收到情報,佢先會去到尖沙咀加連威老道嗰一個單位,我估你就係向房侍農提供情報嘅人,你點知到有個女人畀人禁錮咗係嗰到?」

文光義的質問讓我有點心虛,我撒謊道:「我唔係向房侍農提供情報嘅綫人,你有咩證據話我係?」
我的抗辯有些無力,文光義點頭道:「好,咁我問你,喺上年歐冠決賽,曼聯喺八十幾分鐘落後一球嘅情況下,點解你咁有信心重注曼聯,覺得佢可以反勝?依件事喺自強會好多人都知,你無得否認架!」

我與文光義四目交投,他那雙異色瞳仁好像可以把我裡裡外外都看得透徹,他正在等待我自己揭露底牌。

倏地,我腦海靈光一閃,反撃道:「你同柯恩繼都好似樣,你究竟同賭王有咩關係?」

文光義聞言身軀一震,他有這樣的反應,難道他真是賭王的私生子柯光義?

我們彼此對視著,都在嘗試窺探對方藏在心深處的底牌。

其實我並不是很想對豪門的秘聞尋根究底,我以此反撃文光義是為了讓對方知難而退,我不想對方知道我與他「不一樣」。。
Live
文光義會唔會都係未來人
未來人加賭王既身家 咁應該會輕鬆做首富
首富不如做國家主席
一口氣live 咗
兩個未來人
故事開始緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞