(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
多謝春巴
喺咁唔開心嘅時間可以睇文輕鬆吓
Support
誰陪我每餐青菜淡飯 有哪關闖不過
Push
依排雄睇關於抗爭者的消息
頭先多個討論區死server
又話警察上拉人
好白色恐怖
布正麗知道成皇志很煩惱,可是她不知道怎樣去為他排難解憂,只可以發揮自己所長,為他下廚煮飯。

一天晚飯過後,阿興趁著成皇志去洗澡,偷偷地對布正麗說:「布甸姐,阿哥單野,我諗到一個人或者可以幫手。」

布正麗聞言訝道:「嗰個人係邊個啊?」

「之前我同榮仔畀湯仲謀啲人追住打,栗子幫嘅夏瞞救咗我,佢話以後我有咩麻煩,可以去搵佢,妳話我地好唔好去搵佢幫手?」

「吓!但係成皇志依家係合約問題?搵夏瞞依啲黑社會有咩幫助?」

「我都唔知,或者佢有辦法呢?」

瞧著阿興焦急無助的眼睛,布正麗很明白阿興的心情,他看到成皇志現在的情形,很想做一些事情去幫助對方,儘管看似沒有可能的辦法,他都想去嘗試。

明白阿興苦心的布正麗,便瞞著成皇志,暗地與阿興一同去找夏瞞。

兩人到了油麻地一間栗子幫所屬的麻雀館,布正麗打探得知夏瞞經常會在這裡出沒。

布正麗推門而進,一名看場的中年臭飛見狀,喝道:「喂!依到唔係機鋪,你地夠18歲未啊?」

阿興搶著道:「阿叔,我地嚟搵夏瞞大叔架!」

中年臭飛聞言一愣,問道:「你地邊個啊?搵我大佬咩事啊?」

阿興道:「我叫成家興,之前夏瞞大叔話我遇到咩麻煩,就嚟搵佢。」

布正麗道:「係啊!大叔,夏瞞大哥,佢喺唔喺到啊?麻煩你通傳下。」

中年臭飛打量了布正麗與阿興一眼,道:「你地等陣喔!」

中年臭飛走遠,布正麗與阿興站在一旁等候,其他正在大戰四方城的雀友亦不禁好奇地瞥了兩人一眼。

未幾,中年臭飛回來,道:「你地跟我嚟啦!」

布正麗有點戒懼問道:「等陣先,跟你去邊?」

中年臭飛沒好氣道:「帶你地去見我大佬啊!唔通我大佬親自嚟見你地咩?驚我溶咗你地,就走囉!」

「唔好意思,阿叔麻煩你帶路啦!」
布正麗與阿興跟隨中年臭飛沿著樓梯走上二樓,二樓有四人正在打麻雀耍樂,四周有一群年齡參差的臭飛在發呆。

阿興認出了夏瞞,此時夏瞞亦抬眼瞥了阿興一眼,夏瞞笑道:「我認得你條靚仔,今次嚟搵我做咩啊?喺學校畀人蝦啊?阿敦搵幾個細嘅傍住佢返學放學,邊個恰佢,就打埋佢老母。」

一名叫阿敦的獨眼大漢與兩名臭飛走過來,阿敦問道:「靚仔,你讀邊間學校?」

一旁的布正麗搶著道:「唔係啊!其實我地今次嚟,係為咗…」

布正麗把來這裡的目的詳細交代,阿敦聞言不禁一呆,他走到夏瞞的身邊耳語一番。

本來笑容可掬的夏瞞,這一刻的表情變得繃緊起來,他對正在竹戰的三人道:「你地等我一陣。」

夏瞞要布正麗與阿興跟他進房,夏瞞把門關上,神色有點凝重,道:「你地頭先番說話講真定講笑啊?」

阿興道:「當然係真啦!夏瞞大叔,你會幫我阿哥嘅!」

「緊係唔會啦!你阿哥好得罪唔得罪,得罪全世界最大嘅黑社會。」

阿興聞言感到不滿,指責道:「夏瞞大叔,你之前應承過幫我,咁你依家即係反悔啫!」

夏瞞恐懼道:「細路,你毛都未生齊,緊係咩都唔知啦!你阿哥得罪嗰個黑社會好恐怖架!佢地殺你全家,都可以做到合情合理合法,將你地塑做到罪該萬死嘅人類公敵。依單野我真係幫你唔到喇!我插手依件事嘅結果,只係栗子幫上下老幼、男男女女都墊你地屍底。」

夏瞞從抽屜內取出一疊現金放在阿興面前,道:「嗱!靚仔,依到十皮野,就當我買你怕,還清咗個人情,你以後都係唔好嚟搵我喇!」

阿興憤怒道:「你依家咩意思啊!你個懦夫。」

布正麗立時勸阻道:「阿興,唔好多口啊!」

瞧著眼前的十萬元,阿興覺得如果不拿去,好像便宜給對方,於是他把十萬元放入袋中。

夏瞞驀然道:「等陣先。」

阿興不滿道:「咩事啊?唔捨得啲錢啊?」

夏瞞對於阿興的態度不以為意,道:「靚仔,你未見過世面,阿叔唔同你一般見識。我只係奇怪點解你唔搵天誅公幫你啫?如果要搵一個有能力幫到你阿哥嘅話,我諗你識嘅人當中,天誅公佢老人家就係最適合嘅人選。」
好短,但好得!
呀興依家幾歲
有貴人幫手
個靚仔咁同大佬講野真係痴咗線
已經唔記得天誅公係邊個
上幾話先捉完象棋
我寫文可以分散下
情緒唔駛太繃緊
有時又去跑下步
唔好屈住屈住
我本身個人都好悲觀 負能量好重
但係各位唔好諗埋一邊
每日過得開心充實就可以
咩歌
十三四
初生之犢不畏虎
亂世情侶
不過出嗰時呀志已經跳咗樓
留名 兩日追晒 好癲
好睇 g持
你幾時放返出來😰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞