(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
推返先
布甸
靜宜
咩都冇就想有女送埋口
食左再講
以我咁嘅資質,十年來內都唔使旨意食到宛琳珊
Chapter 13 回歸

布正麗收到阿興的電話,得知成皇志得罪了人被人暴打一番,成皇志並沒有進醫院,而是找黑市醫生診治。成皇志現時沒有生命危險,在家中休養。

聞得成皇志依然活著,布正麗稍稍寬心,可是當布正麗要成皇志聽電話,阿興說成皇志躲在房間,表明不想見任何人。

隨後布正麗收到成皇志發來的短訊:「我沒事,別擔心。」

布正麗多番致電給成皇志,可是對方卻把手機關上。

布正麗抱怨道:「你無事,仲咩唔聽我電話啊?」

布正麗聯絡呂靜宜,把成皇志受傷的事告知給對方。

布正麗道:「靜宜,成皇志,佢唔聽我電話啊!我知妳喺佢心中有好重要嘅地位,妳打畀佢,佢一定會聽架!」

「布甸,成皇志出事,作為朋友,我都好擔心,但係…」呂靜宜頓了一頓才道:「我喺佢心目中,只係好朋友,並唔係妳諗到咁特別。我知道妳做好多野想我地喺返埋一齊。嚟到英國,初時我都會成日諗起佢;但係時間真係一種特效藥,我對佢嘅感覺漸漸變得平淡,或者當初佢講得啱,我選擇嚟英國追夢嘅決定係無錯。」

「靜宜,唔係咁架!我知道成皇志仲好鍾意妳。」

「布甸,唔係架!雖然我同成皇志有過一段好開心嘅時光,我同佢嘅初戀係一個好重要嘅回憶,但係已經過去架喇!反而布甸,妳先係成皇志心中最特殊嗰個,我地傾計嗰陣,佢成日都提起妳。」

「靜宜,點會啊!我地只喺好朋友嚟,無可能架!佢提起我都唔代表啲咩?記唔記得我地去追周平泰嗰次,妳差啲畀車撞,佢命都唔要撲埋去救妳。」

「布甸,嗰次佢擔心妳嘅去向,自己受傷都唔理。跟住之後妳地嘅事,我或多或少都從其他人口中知道。布甸,你地唔需要因為我而去避忌啲乜,如果有日你地可以喺埋一齊,我只會開心。」

「靜宜,我唔會同成皇志一齊,因為我…」

「布甸,我相信成皇志依家最想見嗰個係妳,如果妳出現喺佢面前,佢一定好開心。」
儘管呂靜宜這樣說,布正麗還是對是否回香港找成皇志一事猶豫不決。

榮仔瞧見布正麗心事重重的樣子,他鼓勵道:「布甸姐,妳唔駛擔心我架!我自己會照顧自己,依家志哥好需要有人喺佢身邊支持佢架!」

終於,布正麗下定決心回香港,她向美容院請辭。

老闆娘拉著布正麗的手,親切道:「阿麗,妳要記住啊!這裡永遠也會歡迎妳,如果妳在香港不如意,隨時可以回來。」

布正麗聞言,感動道:「謝謝妳,老闆娘。」

阿純道:「布甸,如果妳結婚定必要找我當姊妹啊!」

布正麗啐道:「誰給我回香港嫁人?」

「妳這樣回去,他也不娶妳,這樣的人就是沒良心的白眼狼。不過就算他向妳求婚,也不要這麼輕易便答應。」

布正麗沒好氣地白了阿純一眼。

當晚,布正麗便獨個兒搭飛機回香港。她一抵港,回家把行李放下後,便立即去找成皇志。阿興告知她成皇志所住的維港灣私樓被蔣太太收回,而他亦搬回去昔日所住的石梨公屋。

布正麗走到成皇志所住的單位,正當她要拍門之際,大門倏地敞開。

她與門後的人打了個照面,兩人四目相投,彼此也嚇了一跳,異口同聲道:

「布正麗,點解妳會喺到架?」

「宛琳珊,點解妳會喺到架?」
莫非呀純就係雞排妹
大鳩志呢鋪可以玩一皇兩后
oh... 命運就係會咁… timing 真係好緊要
最緊張嘅時候停左
01年雞扒妹應該仲係小朋友
得罪權貴,尼次天皇老子都救唔到啦!
又喺呢啲位停

布甸終於返香港
2Q1K
一皇二后
仲要一個係靚女,一個係大波妹
諗起都爽
係囉
好婆媽既一集

春泥首歌,正爆!哈林頂尖作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞