(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
鐘一憲 麥貝夷個堆都夠玩
今天是最新一期四方周刊出版的日子,Mandy經過報攤時,看到四方周刊醒目的標題──人氣新星父傷人涉黑,滅罪之星竟是警黑共同體。

Mandy看見這周刊封面不禁大樂,這種醜聞一旦曝光,成皇志的星途已經進入倒數階段,而且她聽Martin說,他掌握到關於成皇志的醜聞陸續有來。數年前曾有位人氣不俗的藝人,因為被傳力追玉女,惹怒了玉女的男友,對方要旗下雜誌不斷唱衰抺黑,最後讓對方在香港娛樂圈消失。

Mandy與四方的娛樂版總編甚有「交情」,當這一行與傳媒打好關係是很重要的,大家互惠互利,平常給他們好處,現在便可以利用他們作為自己的口舌,肆意唱衰競爭對手。

Mandy瞧著雜誌封面,在心中暗笑:「你就好好享受依排成日上C1嘅機會啦!之後,之後你都無乜機會再喺娛樂版到出現架喇!嘿嘿嘿。」
呢排春巴咁多文
呢啲老姑婆上司永遠都咁撚黑人憎
今日好早
有文
仲有無?
自從上一季完咗就無再入講故台
個腦好實

落街跑步

今晚再打過
KYLE氣急敗壞推開dream music的門,今早他得知四方周刊登出了成皇志的負面新聞後立即趕回公司,他一走進公司便碰上了蔣學勤,立時追問道:「蔣少,你今日有無睇新聞啊?有報導話阿志個老豆係黑社會,話佢之前衰傷人,入咗去赤柱坐監,頭先我仲收到唔少傳媒朋友嘅電話,不停追問我依件事,我都唔知點答?」

人生閱歷尚淺的蔣學勤,面對這突如其來的驟變亦急如熱鍋上的螞蟻,他不知所措地道:「公司今日都有好多記者打嚟問,一時間我都唔知點去拆,阿志今日下晝有一個公開活動要出席,到時一定會有好多記者追問依件事,依家應該點做啊?」

「阿志又係嘅,之前又無講佢屋企人嘅背景,佢老豆居然係監犯,都唔同我地報定案先。」KYLE驀地靈光一閃,道:「蔣少,不如咁啦!我地同記者講,話成皇志已經同佢老豆脫離咗父子關係,佢嘅事同成皇志完全無關。」

在旁的阿葆聞言不禁搖頭,道:「蔣少、KYLE,你地冷靜啲,依個時候千祈唔好自亂陣腳,我地睇下文光義有點睇先啦?」

KYLE嗤之以鼻道:「嗰個文光義真係吖!公司發生咁大件事,居然到依家仲未見人。」

此時,蔣學勤的手提電話響起,他看到這個來電的號碼是屬於文光義,他連忙按下了通話掣,他連忙問道:「喂!光義,你依家喺邊啊?你知唔知道阿志…」

KYLE和阿葆把焦點投放到蔣學勤身上,蔣學勤閉上了嘴巴,聚精會神聆聽著文光義的每一句說話,片晌他才自言自語道:「光義…你話今日成皇志嘅公開活動會取消,而且下晝會係酒店為依件事開記者招待會?」

KYLE和阿葆聞言面面相覷,一時間二人仍不知文光義葫蘆裡賣什麼藥?
我顛峰時期出好多文架!

依家回晒塘喇
咁早就有文
盡量出埋依幾日

星期日應該出唔到文

嗰日有啲野每位真正愛香港的人都要做
應該唔太老,否則無理由仲有床戲
連平時唔會遊行嘅屋企人,同學都話今次要企出黎,就知星期日一定要出現了
一個壞咗嘅人
唔好咁講,依家都好好,曾經一排覺得你真係出到好灰,近排幾好啊
春巴去完旅行,個人都爽d

我都好想去旅行
下午一時,香圖圖按照既定的行程,出席位於尖沙咀海港城的公開活動,埸外有為數不少的粉絲舉起了支持自己的標語和旗幟,而另一邊人數猶有過之的群眾是來支持另一出席者成皇志的。

今早成皇志的醜聞已經見街,Mandy告訴自己成皇志的醜聞陸續有來,對方就算本事再大,亦難以再在香港的娛樂圈立足。

香圖圖撇了撇嘴,他難以明白成皇志為何可以出道不久人氣便蓋過自己,這是不合邏輯的。只有俊男美女才可以當明星,單以樣貌來說,成皇志遠遠比不上自己,他並沒有資格與自己在同一個場合出現。

香圖圖以嘲諷的眼神瞧向那群成皇志的支持者,心想:「成班都係人頭豬,成皇志嘅醜聞揚咗,佢今日邊會出現喔!不過佢出現都好,成村記者喺晒到,我就想睇下佢點畀人問到口啞啞。蠢人啊!你地嘅品味同審美眼光真係差劣得過分,快啲睜開你地雙眼,睇清楚邊個先係你地值得膜拜嘅偶像啦!」

這時負責這次活動的公關走上台,宣佈道:「唔好意思啊!咁多位,我地啱啱收到消息,成皇志因為私人理由,未能出席今次嘅公開活動。」

香圖圖嘴角上揚,看著那些成皇志的支持者一臉失落的樣子,不禁心中大樂,心想:「成皇志玩完架喇!蠢人啊!我先係你地真正嘅偶像,快啲跪係我面前崇拜我,好好懺悔、好好反省你地之前有眼無珠嘅錯啦!」

在這裡久候成皇志現身的記者,聞得成皇志沒有出席,便轉向訪問香圖圖。
四方周刊的記者問道:「圖圖,今朝有報導話成皇志嘅爸爸因為傷人喺監獄服刑,又有傳佢爸爸係黑社會成員,但係警方都搵佢做滅罪之星,你地嘅公司都係屬於掌天下,都可以叫做同事,你對依件事有咩睇法呢?」

Mandy曾經告誡過香圖圖在娛樂圈工作,說話要留有餘地,而且要小心記者的提問,如果一不小心落入了記者的圈套便麻煩了;可是香圖圖惱恨有些原來屬意自己的廣告商轉投到成皇志懷投,加上又覺得成皇志的星途已經走到了盡頭,難以翻身,所以他抱著打落水狗的心態。。

「雖然dream music同beauty song都係掌天下嘅母公司,但係我地只係喺公開場合見過幾次面,我同嗰個人唔熟。我份人好潔身自愛,而嗰個人嘅背景咁複雜。」

「你會唔會覺得警方搵成皇志做滅罪之星好不智呢?」

「警方點解搵佢做代言人我唔評論,但係我覺得身為滅罪之星應該為年青人樹立榜樣,而唔應該從事違法嘅行為,加入黑社會同傷人都係刑事,無論有咩理由都唔應該咁做。我覺得身為年青人嘅偶像,要注意自己嘅言行舉止,我地嘅品格係對FANS有好大嘅影響;身為公眾人物,我地有義務去正面影響其他人,好似我成日都叫我啲FANS要畀心機讀書,唔好做犯法野嘅。」
香圖圖暢快淋漓去明嘲暗諷成皇志,同時又捧了自己一把。

這時,有一名女記者問道:「圖圖,聽你咁講你都好著重自己嘅公眾形象。」

香圖圖瞧見提問的是隸屬蛇果日報的女記者,他一向對這份報章沒有好感,他笑道:「依層當然啦!我地身為公眾人物,一言一行都受到注視,我地嘅行為會影響到好多人架嘛!」

這名蛇果女記者正是金碧韻,她續道:「係呢!圖圖,之前有人影到你同某名牌藥油高層喺車上面錫錫,其實你係咪對男人有興趣呢?」

香圖圖尷尬笑了笑,解釋道:「依啲係影相嘅角度問題,當時佢唔舒服,我只係扶起佢,咁啱畀人影到就亂寫一通。」

「之前有人影到你上咗去對方屋企,第二朝先出嚟…」

香圖圖斷然道:「我係同成班朋友一齊去,當時係有一大班人在場,只係唔知點解啲記者無影到。」

「之前有傳你搞大女FANS個肚,佢投訴你成日打佢,又要佢返大陸落仔喎!」

香圖圖聞言臉色變得鐵青,道:「依啲係有人惡意抺黑,人格謀殺…我依家只係想專心工作,暫時唔會拍拖住,公司亦都唔想我因為拍拖分心,所以我點會做出依啲事呢?」

「之前有人話你去完韓國,塊面尖咗,個鼻又高咗,你係咪去整過容啊?」

對於金碧韻的狂追猛打,香圖圖再也按捺不住,他怒道:「妳嘅問題好無聊!我要向妳公司投訴妳。」

香圖圖話畢,怒氣沖沖把一眾記者拋在身後。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞