(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
我估賭王嗰女會進場
pish
未有耐大得咁快啦
打緊

今晚點都有

不過未知幾點
加油春巴
文光義從陳依官等人身上打探了我的消息,得知自強會曾經為現任石梨區區議員包海瑞站台,為對方能夠在兩大陣營中脫穎而出贏得議席;又得知我與近期炙手可熱的神探房侍農有良好關係,他利用我的人際網絡去提升我個人的商業價值。

文光義目光如炬、長袖善舞、深諳營銷之道,他得知葵青區議會在除夕晚上於葵芳運動場舉辦大型的慶祝晚會,於是先聯絡包海瑞。包海瑞是隸屬該區的其中一個議員,亦是該區唯一一個沒有任何政黨的議員,文光義看準兩大敵對陣營誰也不服誰的形勢,他要包海瑞在會上提議我成為慶祝晚會的表演嘉賓,果然兩派提出邀請的歌星、明星都遭到對方的反對,這便造就了我成為慶祝晚會上的唯一一位表演嘉賓。

由於只有我一個表演嘉賓的關係,所以整個慶祝晚會便變成了我的個人演唱會,文光義要陳依官儘量呼籲自強會的成員來撐場,最後陳依官結集了三百多人來到現場支持我。

這晚我足足唱了十多首歌,我站在台上時,看到台下很多觀眾高舉支持我的旗幟與標語;當我唱畢一首歌後,台下歡呼、尖叫、喝采應接不絕。

演唱會,不,晚會舉行到一半的時候,居然讓我發現房侍農與水桂麗均坐在嘉賓席裡,房侍農與我四目交投,他向我豎起了拇指。瞥眼間我留意到房侍農與水桂麗之間坐著一位貌似陳欣健的中年男人,水桂麗一臉恭敬的與那名男人說話,而那名男人則臉帶微笑地點頭。

晚會將近尾聲,司儀走到台上進行壓軸的幸運輪大抽獎,我完成了表演,從台上走下來,房侍農滿臉堆歡走到我面前,道:「阿志,你就叻仔啦!入娛圈食大茶飯。」
我打量了房侍農一眼,道:「唔好玩我啦!房幫辦,睇你個面相紅粉緋緋、雙眼炯炯有神,近排應該事業愛情兩得意啦!」

「依啲都係多得師父佢老人家在天之靈庇佑住我,上頭見我最近打擊區內黑社會入侵學園嘅行動成績卓越,加上我之前破咗單殺警三屍案,為警隊樹立良好嘅形象,PPRB搵我做警隊嘅形象大使,打算拍攝一輯防止罪行發生嘅資訊節目叫做『四點鐘房SIR』。」

我聞言一臉錯愕,道:「『四點鐘房SIR』?」

我的反應讓房侍農感到尷尬,道:「仲乜咁嘅樣啫?之前黃三日都拍咗套以我為題材叫悍探之金鎗不倒嘅電影啦!仲收成千萬票房。我知我依家個款稱唔上靚仔,但唔係一定要靚仔先可以拋頭露面啫?男人有才華都可以出鏡架嘛!好似阿志你咁,你嗰樣都唔掂啦!但係你有才華,咪一樣可以上台唱歌表演,你同我嘅勵志故事可以話畀一啲生得樣衰嘅男人聽,唔一定要生得靚仔先可以做幕前嘅。」

「喂!等等,你樣衰你事吖!做乜要拉埋我講啫,靚仔有好多種,唔一定要眼大大、刀削面先叫靚仔,就算我依啲唔叫靚仔,都叫做型仔囉!唔該。」

「阿志,你信阿叔啦!阿叔做咗幾十年人,靚仔你故之言唔係,型你都稱唔上囉!」

正當我們爭論型的定義之際,水桂麗走過來,道:「喂!你地嘈咩野啊?房侍農,我唔係叫你帶阿志去見馬SIR咩?」

我愕然瞧向房侍農,房侍農拍了額頭一下,道:「差啲唔記得咗添。」
竟然live咗。
我聞得要見那個什麼馬SIR,很自然生出抗拒之心,問道:「做咩要見嗰個馬SIR啊?我依啲一等良民,無犯過事架!」

話雖如此,但我記起上星期自己因為趕時間的緣由,而在紅燈亮起的時候橫過馬路,他不會要寫告票給我吧?

房侍農搭著我的肩膀道:「依層我當然知啦!你仲攞過好市民獎,而且你成立嘅自強會仲協助警方打擊區內嘅黑社會添,依啲我都已經同咗馬SIR如實稟報。」

我還未弄清楚發生什麼事,水桂麗道:「阿志,馬SIR係PPRB嘅現任主管,警方希望搵一位有號召力嘅年青人偶像做滅罪大使,所以馬SIR今日嚟到依個
慶祝晚會到揀卒啊!」

水桂麗拉著我走到那位與陳欣健長得很像的馬SIR面前,馬SIR很用力的握著我的手,道:「你就係成皇志喇!madam water同房幫辦將你啲野同咗我講,你有勇有謀、加上仲咁有正義感,真係難得!難得!」

我瞧了瞧水桂麗與房侍農一眼,最後焦點回到馬SIR身上,他道:「相信房幫辦都同你講咗,我地PPRB想搵一個年青人嘅偶像做警隊嘅滅罪大使。因為我對本土嘅偶像歌手唔係好熟悉,所以請madam water同房幫辦幫手,佢地推薦咗你,於是我今晚就落嚟現場視察,親眼所見現場有幾百人都係你嘅支持者,你完全符合我地嘅要求,我地PPRB打算請你做警隊嘅滅罪大使。」
我聞言呆呆的瞧著三人,此時文光義突然走出,他向馬SIR伸出手,道:「馬SIR,你好,我係成皇志所屬藝員公司dream music嘅經理人,我地公司好榮幸同警方合作。」

馬SIR與文光義握手,笑道:「你地啲年輕人好鍾意戴太陽眼鏡架?連夜晚都要戴住。」

文光義笑道:「其實我都唔想戴住,不過醫生咁建議,我只好聽醫生講。」

文光義與馬SIR商討合作的細節,房侍農拉我到一旁,他道:「嗰個文光義唔簡單啊!」

我恍然道:「你嘅意思係佢叫你咁做?」

房侍農點頭道:「佢透過陳依官聯絡我,佢唔知喺邊到知道PPRB搵緊藝人做滅罪大使,佢又知道madam water同PPRB嘅馬SIR好熟,所以就叫我拉馬SIR落嚟睇你表演,初時我諗緊就算馬SIR嚟到現場都未必會揀你,但係點知咁大個慶祝晚會淨係得你一個歌手。」

我苦笑道:「如果我話依啲都係佢嘅安排,你信唔信啊?」

於是我把文光義如何利用兩大政黨的矛盾從中取利的事告知房侍農聽,房侍農聽畢嘆道:「依條友都機關算盡,咁嘅連環計一環扣住一環。有佢依個諸葛亮幫你,你年尾個四台新人金獎實走唔甩啦!」

「依家先年頭,年尾嘅頒獎禮係好遙遠嘅事喎!」

話雖然這樣說,可是我知道成為了警隊的滅罪大使,對我的形象有著難以估計的正面影響,文光義真的是一位一流的經理人,這樣做勢的方法都給他想出來。

「成皇志。」一把熟悉的聲音響起。

我回頭一看,赫然發現呂世伯居然站在我的面前。
連尋晚嘅份量都出埋
呂世伯又出場
「拋頭露面」
應該叫佢聲達叔
重以為佢介紹大鳩志去拍人狗情未了
世伯
世伯好耐無見啦
wa... 咁多文,開心死
等左幾個月終於等到又有文
做滅罪大使實會畀報紙咬住老豆坐監呢個位唔放
等左幾個月終於等到有文
春巴呢個chapter個tilte同紙言唔match? 紙言chapter 9係型像工程?
有文好耐啦
香港娛樂圈係咁

外國會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞