(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike

今集好睇返,對白有感情,沉重氣氛營造到出黎,而唔係空洞流水既無謂對白構成,春泥巴回勇

等睇甜野
每當我在最艱難的時刻,她總會在我身邊。
聽日見啦
近排好無力 寫少少甜故
你會去?
好難唔去
雖然係好辛苦
各位頂住

之前我寫個故事話主角生活接二連三遇到挫折
選擇跳樓 重啟人生

但現實我反對大家咁做
死後世界係點無人可以肯定畀到答案我地

生命由我地出世嗰一刻走向死亡
每個人的終點就係死亡
但係每個人人生的過程都可以有得選擇

唔需要理人地點睇
做自己認為對的事情
最重要令自己開心

如果你灰
想死

就當明日世界末日 或者自己有絕症
以後每日都係賺返來
我人生都好失敗
我都好灰
講真大部份人都想過死的念頭

但係因為依啲事一時睇唔開自殺
對家反而會笑你

每一日都係一個新開始
當你遇到七八件衰野
或者明日會有一兩件好野等緊你

就好似抽獎咁
你一直唔放棄抽落去
總會有日中大獎

我知咁樣講好阿q
但係人生就係咁
依家選擇離開
如果下一日真係中大獎
你話幾唔抵
人生就係一個不斷進行的game
一日唔死一日重有機會
老虎蟹玩到最後一局
唔好放棄
春巴你去唔去?
做自己認為對的事
春巴
世界大把人慘過我地
有啲抗爭失去自由 或者離開咗
想聽日出來行都行唔到
既然我地仲有自由的意志可以做自己認為正確的事
當然要做啦

春巴聽日見
春巴,聽日有緣相見
我身上被打的傷患還未痊癒,與布正麗的擁抱牽動了痛處,我不禁呼痛。

布正麗驚覺與我相擁,立時退後了一步,她臉頰上昇起了兩朵可愛的紅暈。

我道:「我知道頭先嗰個擁抱,只係朋友間嘅支持,多謝妳特登喺台灣趕返嚟。」

布正麗嗯了一聲,道:「你傷成咁?唔去醫院真係可以咩?」

「之前呂世伯叫咗睇開嘅醫生上嚟睇我,開咗啲消炎止痛藥畀我,叫我多啲休息,妳就咁睇我嘅傷好似好嚇人,但都不過係皮外傷,我後生細仔頂得住。」

「之前你話怕湯仲謀會出返嚟對付你屋企人,所以你先留低喺香港,點知你依家得罪咗仲麻煩過佢十倍嘅人。你畀人打成咁,宛琳珊差啲畀人強姦,房侍農都幫唔到手咩?」

我搖頭道:「對方係西環辦,唔好話房侍農只係一個幫辦,就算佢係一哥都無用。最麻煩都唔係依樣,而係公司嗰方面,因為蔣天殺唔敢得罪官幹嘅關係,佢應承官幹會雪藏我直至合約完結成止,亦即係未來五年,我都唔可以係娛樂圈發展。唉!五年之後,湯仲謀都出返嚟啦!」

布正麗替我抱不平,道:「有無搞錯啊!錯嗰個都唔係你,佢地點可以咁做架!」
數天前蔣太太送贈我勞力士,鼓勵我繼續為努力為公司打拼;之前還讓我三母子入住維港灣的私樓,想不到她的變臉會來得這麼快。其實我早該清楚他們的為人吧!他們本來就是靠撈偏起家的,為了自身的利益什麼事情也可以幹,我不過是他們的一位員工,就算理虧是對方也好,他們怎會為了我而得罪官幹。

蔣天殺夫婦的落井下石,更讓我覺得布正麗的雪中送炭顯得難能可貴,她知道我出了事,立即由台灣趕回來,這份情義…我真的不知道如何回報。

我道:「喺依個社會,人係自私先至正常,情義、道理值幾錢啊?」

「咁你依家打算點啊?既然你都無得喺依行發展,不如你同阿興跟我一齊返台灣,湯仲謀就算出返嚟,都無辦法對付你。」

我抱著頭道:「我唔可以就咁一走了之,爸爸、媽媽、自強會等等,以湯仲謀嘅為人,佢出返嚟實會對付我架!只有提升自己嘅社會地位,同建立起足夠嘅人脈,先可以保護佢地,我唔係貪圖之前擁有嘅野,但係明明我就向緊正確嘅方向前進,突然間畀人打沉咗,我好唔甘心。」

布正麗道:「唔好諗啲唔開心嘅野,你肚唔肚餓啊?你依家都唔想出街架啦!我睇下你雪櫃有啲咩野,煮啲野畀你食。」

過了一會,布正麗捧著兩個碗從廚房出來,她道:「你雪櫃有蛋、火腿,我炒咗個飯,粗粗地食住先啦!」

吃著簡單而可口的炒飯,我感到一股暖流在體內油然而生,情形就如食神內的陞爺陷入人生低谷的時候,吃到火雞姐為他送上的一碗叉燒飯一樣,這應該就是幸福吧!

歌亦有得唱:鹹魚白菜也好好味。與喜歡的人一起分享粗菜淡飯,比起與討厭的人共同嚐盡山珍口味有意義得多。
到時見

其實你地有我FACEBOOK
有啲唔方便連登講嘅,可以INBOX我
幸福感覺
去台灣發展
好似少過上次
唔使擔心
佢哋有佢哋遊行
立法會亦有好多義士係到幫手
我嚟緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞