[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
係講緊如果有2部耳擴,一部得單端,另一部有balance。咁係唔係一定係有平衡個部好啲?
唔一定,因為單端個部可能單端出都好聲過平衡個部嘅平衡。

如果有一部耳擴有單端有平衡出,而佢平衡口比較出色,咁就可能揀返平衡口吧。

但同時有啲耳機可能你係鍾意佢人聲前/比較出/覺得有感情,咁呢個時候如果你將佢轉做平衡推,可能聽落啲野闊咗啲,但係人聲又會後返啲。
咁都唔一定會係平衡一定更好咁。
有冇諗過只不過係你部機個single ended唔夠好
參考返
https://www.spill.hk/audiovisual/Chord-Electronics-CEO-John-Franks-interview/

相信大家都會發現到,Chord 已相繼推出了多款便攜音響產品,但全部都沒有配備平衡耳機輸出。眾所周知,平衡輸出的驅動力會比非平衡更大,亦可以降低因電流影響的雜訊,令音樂更加清晰動聽。問到 John 會否在產品中加入平衡耳機輸出呢?他堅決地說:「從來未考慮過在 Chord 產品使用平衡耳機輸出,因為無咁嘅需要!傳統的 DAC 解碼晶片,模擬、數碼線路互相疊加產生底噪,因而他們會採用平衡耳機輸出去解決這個問題。但是,Chord 擁有引以為傲的 FPGA 解碼晶片及 WTA 數碼濾波技術,這個問題根本並不存在。」另外,他再補充一個重要的因素,Chord 產品的輸出插口均有強大的驅動力,即使是 3.5mm 非平衡輸出,推力已足夠驅動大耳牛。
我覺得一般平衡會比單端"衝"
係咪因為dynamic range大咗, 變相啲餘韻無咁明顯

如果係咁, 同樣所謂嘅fast或者sharp係咪一樣
我覺得餘韻明顯同dynamic無關
動態大一樣可以有明顯餘韻,應該關調音事
照計震膜移動好咗,應該可以做到更多細節
如果動態大咗而餘韻少咗,會唔會係震膜唔夠強,大動態之下有變形?
單端好定平衡好,要睇部機嘅設計啦,冇得一概而論,最緊要係夾機啦
無餘韻, 收得快, 鼔聲吓吓分明, 有餘韻就相反
仲有所謂真假平衡, 唔係好明
呢個係hifi本質理解問題,字面解就應該要忠實還完
有人會覺得忠實得黎要特出某d味道,追求好聽,有人覺得要零加工
好難話邊個錯
真平衡應用係由訊源開始每個聲部同時decode兩次,一次正相一次反相,所以係同時做緊4 channel decode
然後4個output獨立線路放大

假平衡係decode只係做左同右,入放大之前將left right copy一份再反相變4個output獨立放大,再差d就將left right output 放大完 copy 同反相就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞