[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
高-N 先易氧化
真係純度高嘅線開左皮好快就會發黑反而一般studio grade 嘅線剝左一排都係閃閃下

科學理論黎睇線材分別都係從線嘅抗阻特性,電容特性同電感去分析,其他都開始係玄學
公認係,但兩部機係唔同玩法黎,一部出得街嘅機同部唔出得街嘅機比唔公道
唔該曬,睇嚟都係落去ECt親自試下機
其實你家陣係咩setup?
想 set好個gain stage?
可以參考下post 3 D10初到手個聽感
[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)
https://lih.kg/gdQLjAX

剛才又用L500對比一下353x同D10, D10個感覺係力不從心,聲同初到手同感覺一樣。 (D10其實我好常用下,所以都算有煲下)
D10個音場近耳,而動態,結象都比353x細,高頻延伸可以接受但透明度不足

當然,正如海膽明太子巴打所講,一部出得街嘅機同部唔出得街嘅機比唔公道
yes
rme (-6.0dBr, auto +13dBu, DSD direct off) --> lehmann BCL (0dB gain) --> amiron/6xx
xlr應該變咗+19dBu, 因為+6
所以我鍾意passive noise cancellation

睇嚟都爭好遠,003都係俾人出街用,聼講佩戴得好唔舒服,我其實係諗住喺屋企用用手機做音源,大機用嘅哥斯達X22Pro DAC我好滿意個質素,但係離開聆聽地方有啲遠,所以想用手機做音源,華為P30Pro.
淘咗Topping NX4聽左幾次,唔係太驚喜,QC25唔開Noise Cancellation 都可以推得起但都唔及noise cancellation開直連手機嘅效果,手機用海貝音樂播放器,我手頭上冇頂級耳機去試真啲NX4嘅功力又唔想貿貿然買隻Hd800嚟試下,到時唔得又要搵Amp. 所以都係諗住一套西裝玩靜電算,本來諗住D10,都可以喺屋企搬來搬去,睇嚟都係冇計要用返坐台
咁即係一定要自己學焊線啦
線都要買demo真係揼心口焊好嗰啲好貴

靜電又要portable仲有Kingsound (唔係金聲),香港牌子。我鍾意佢d喇叭,不過kingsound headphone評價好兩極下,耳聽為實
我有d想買對kingsound headphone用KGSSHV 推,唔知會點

NX4的話不如買HD700/ HD6xx試下先?唔洗一黎就打大boss
又可以睇下comment 15,有其他唔同推介
如果自己識做線,一定係自己做平d
短短地1尺futech都係幾十蚊,做黎試下啱唔啱聲就抵玩
搵人做,人工好貴
3M is your friend
agger
belden 線加neutrik 插頭可以好平
而我個人用oyaide 嘅散線就覺得聲音都一般般

而家偏好pcocc 單晶銅單芯線再自己套銅網做rca/xlr 線,效果好好
其實啲貴廠線啲線芯係咪全部獨門秘方? wireworld嗰啲, 有無得正路咁買散線?
pcocc唔係幾年前轉咗做102ssc啦咩?

btw oyaide低頻比較散
我講嘅pcocc 係台灣萬隆,sor for 1999

散線有個缺點就係無得同hi end 線比(如果你信線材論嘅話),hi end 線好少有散賣

又聽講過話用冷焊接/物理式接合會好聲過用焊錫
passive一樣出街係noise floor高……
我講緊環境noise floor啊😂
你隻lehmann XLR input 最高幾多dbu呀?正常有標的
佢話input impedance係18kOhms balanced
即係點計? 早幾年讀啲physics畀返哂老師
咁就係佢無寫囉。如果overload的話就係analog clipping囉。
你部RME 所謂 +19dbu即係 0 dbfs的時候出+19dbu
https://www.harmonycentral.com/forum/forum/LivePerformanceCategory/acapella-33/31104499-calculating-amp-input-sensitivity
其實唔識amp circuit嘅原理, 不過我跟佢咁計
output power: 200 mW @ 300 Ohm (HD6XX)
amp gain: variable, say 0 dB (1 x)
即係input sensitivity = 7.74 Vrms
咁嘅話如果我開到+13dBu (+19dBu @XLR)啱啱好唔過

但係amiron得250 Ohm, 應該會過
所以開+7dBu (+13dBu @XLR)最穩陣

係咪咁
基本上係
你又唔駛夾幾多野,RME個 reference level set低D都得
我部THX AAA 789 就係max input +19 dbu,不過我部Apollo x6要用+24 dbu reference level,但我要行DSP (waves NX + Sonarworks),所以dbfs唔會0,相對max dbu都會低過 +19囉
明白, 開心使用中
兜兜轉轉都係最鍾意ortofon reference red
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞