[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
Grado sr80
見到依隻耳機有特價,依隻牌子好唔好(未見過依隻牌子,因為我好少買耳機),佢寫原價:1360,特價$899
未試過呢對,睇下有冇巴打試
講個牌子,JBL係出名同耐歷史喇叭廠,近年出左唔少藍牙喇叭同運動耳機
如果你淨睇headphone,的確唔多人講,因為冇出high end 野
同為出名同耐歷史喇叭廠,focal headphone就多人講,因為佢出d high end野真係有料到(QC就麻麻)
rme adi2 到左幾日
聲音無驚喜,反而比佢嘅功能驚艷到
聲音都係白開水監聽聲,聲場ok 大, 力度夠,分析力高。但係有高頻毛刺,唔係我鍾意嘅聲。有點harsh而且偏多,tune 細treble 2db 會好小小。不過聲音都係唔夠細膩,有時會有嘈嘅感覺。不過如果唔係比靜電系統用或者用家本身聽開監聽聲setup 呢部野效果都幾好。而家我headamp 用緊石機,有啲想換膽機添味

撇除聲音唔講,呢個野有嘅功能係完美,實用可靠,雖然得果幾粒制做control 但雖然唔覺得麻煩。而且機仔細細易擺位,唯一係機器太輕,制太硬,未禁到粒制部機就向後郁左

最後部機推力真係幾大,stax 嘅energizer 都推得飽我無野好講
巴打搭stax效果如何
想換部dac搭l300 limited
配stax 嘅話高頻唔夠順滑如果adi2+353x+l300ltd 高頻應該會幾搶下,不過rme eq 好靈活,雖然我未搵到最佳方法但用eq tame 到 高頻小小

會唔會有好勁嘅刺耳感覺
同埋音場分析力係咪好左
而家用緊smsl su8感覺音場爭少少

膽機高頻毛刺會唔會仲厲害?
我好認同呢部機如果聲啱自己,真係抵得黎 perfect
攞你命三千咁
好左係同我舊果部比?係,但係高頻問題引申落去嘅核心係人聲質感。高頻可以eq 搞,但人聲唔得,而家聽靜電有啲似聽動圈咁
adi2 dac 會唔會係夾現代Stax聲好過舊Stax?
之前講過靚膽機唔會平,差嘅膽機先會有高頻毛刺
用開監聽機就真係一流+endgame
我而家好掛住以前部dac 人聲果種小小奶油味+聲底暗暗地,好悠揚嘅感覺
現代stax 同adi2 取向相近,兩樣加埋會over 左
巴打好舊pan記/technics cd機個種聲?
果啲機無聽過不過知你講乜~應該係要講嘅話係007mk1 ,407,nova signature 果類聲,潤得黎唔暗,金閃閃得黎唔刺
本身係諗住買M40x,有上head fi 同睇Youtube comment都有人提到M40x bass 量會少啲同耐聽啲,但四圍都冇貨最後買咗M50x
吓呢隻嘢周圍都有喎搵多幾間大鋪, 去少啲fashion鋪
TTVJ幫grado出隻pad賣咁貴
呀收返, 記錯, 應該係m50x先係周圍都有
見過有youtuber話用GS2000e個pad配sr80會好聲d
果隻earpad 照著grado hp1000 做,痴佢個名賣貴啲掛
G cushion? 會變咗罩耳, 應該會完全唔同聲
仲有隻50蚊嘅新版
利申已買
成功解毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞