[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
搞電的話用隔離牛駁再生電源係唔係最終極?(唔計電源線同獨立電箱)
你地會唔會煲耳機?
冇乜心機煲機,通常斷斷續續煲幾十個鐘開聲就算
之後聽多d當煲機
*靜電就唔煲
always online double conversion UPS,不過要靚的好貴,同埋熱,有風扇😂😂
有無分別我就唔知啦,我自己有獨立電都唔覺有分別
咁你自己睇下,佢用電腦onboard聲卡錄的,即係經多左一次垃圾ADC,無乜參考價值
我都有隻U12,用黎連動隻無USB的benchmark dac1
落幾勁電處都改變唔到日頭用電差<==可請教下咩原因嗎?
日頭多人用電,個load會令個市電waveform變形同唔到peak,器材會攞唔足電同收左d noise
再生電唔係出返靚waveform?有無相關 文獻幫我解毒
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=348&t=3177584
再生電源可以做到一個比較完美的sine wave,保障到電壓足夠,但係唔會幫手去noise
電源線唔知點解又真係會影響到d聲
我之前用 gotham 85015,完全覺得無分別
心諗電源呃鳩人科水既野黎
直至我試左條Nordost Valhalla
先覺得原來真係有分別
其實已經有隻keces隔離牛,之前聽歌大聲啲覺得好嘈吵,就入隻隔離牛玩,的確已經改善呢一個問題, 可能火數大反效果唔覺有,但發現都有時會出衰聲就知電源改善唔哂,而家諗再生電都係十5十6怕改善唔倒。 隻隔離牛我已經抽插過無數次 改善大,值得用既。
電源線玩過m6Mk2千元內,到34千價位只係好DD 有D仲有得有失。。 淘寶幾舊水都玩過毛噪感勁大 ,上萬的無錢玩了。 。
日頭用電差呢個問題, 隔離牛+再生電都真係搞唔掂? 毒文睇得多解毒文真係少 有見,巴打有類似經驗嗎,還是朋友有類似經驗? 可以話我知嗎,都想放棄再攪電署, 接受呢個現實 ,真係慳返唔少錢
隔離牛抗noise好,不過解決唔到電壓唔夠穩定
抗noise的話我用緊2支ifi ac ipurifier,有效果又平過靚隔離牛,仲送ground
冇位同錢玩再生電源
諗諗吓買返隻SR80都唔錯, 仲可以mod吓佢
金聲好似有?
yep should be
認真跟timetable煲過xelento之後怕撚咗煲機
雖然真係好聽咗
自然聽啦
而家先發現原來wireworld solstice 7有散線
新手入手ATH-m50x一個月,整體都對得住個價,但個人聽感都係覺得bass量有啲多同高音唔夠亮,係咪我問題
有一樣感受
呢個應該係M50X嘅特色
高音個part我會形容佢係冇咁響,自己唔鍾意太亮
話說我之前係massdrop訂嘅hd58x就到

個人覺得冇under 1k,1-2k可能有推介
可能巴打會鍾意hd6xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞