[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
講reclock的話,如果以503加u16 DDC自己聽感唔加前樂器掩蓋人聲, 整體比較平面,加DDC蹤深 給立體感較好,人聲冇咁黐地,但當然呢個價位既器材差別唔會好誇張地大,只係輕微,長期聽先有感,之前一直不滿503人聲。10m時鐘有一隻,價錢貴, 差別微乎其微 性價比超低。
因耳擴唔打算換, 適合推高阻,耳機選擇冇幾多了,線材已經換哂... 而家最係部dac, 換dac想再各方面有提升吧,由其503低頻散既
4490升級4490。。心理關口過唔到
問下有無巴玩電處。。。有無比較過隔離牛,再生電。
其實你不滿目前套setup咩野?就問dac就問電處。

都用到800s同T1咁top既耳機,但升級好似漫無目的咁。
有冇$1000左右既無線headphone抵買?
最後差dac同電處想攪攪,耳擴耳牛線材都滿意,攪電處因為日頭聲會太差,同夜晚比較,但日頭聽多。dac無比較下無咩問題,只係幾千蚊貨仔玩左幾年想換姐,電處會排頭攪攪先
有無味最大睇會係800s, t12下感受到,入T1因有人既時候 漏聲冇咁勁唔會嘈到人, 入T1後就明咩係聲音嚴肅直白。。
你想玩o個D DDC,電處,clock等等,大部份都係無作用
省點錢吧
要解釋的話,要講到2046
clock的話,有興趣可以睇下grimm的whitepaper
好多時加左都未必有用,不過人地studio用有多部ADDA,所以先要用外置clock
仲有10m clock 其實係snake oil,whitepaper 有解釋

http://www.grimmaudio.com/pro-products/master-clocks/cc2/

電處,measurement noise 或THD或IMD係見唔到有分別的。好多時D鬼佬其實係用黎防雷多
因為聽唔出分別?之前聽過大陸部helen reclock錄音對比都幾大差別wo,除非做假啦,我睇下揾唔揾得返條link 。usb處理既器材同討論都一大揪,台灣有u3tt, 鬼佬有ifi,其他ddc等都係廢既?
而家porta pro啲配色好柒
https://pan.baidu.com/s/1Z4tUGZhA5bA7mWw1OanG5w

4nfb

一個係接U16 ddc, 一個u16 ddc再接helen
主要聽helen reclock 作用
兩個file差幾十MB....

一係用RMAA Test
一係就loopback 後行null test
簡單D咁講,loopback 錄音,經唔經DDC唔會個file差幾十MB囉
所以係做假,完
錄音長度唔同,佢錄幾隻歌無cut齊所以唔同大細,就參考下。
得黑底少少藍嗰隻正常搵唔到就算了, 慳返
全黑怪怪地
其實DDC係比d舊dac接電腦用。

你落幾勁電處都改變唔到日頭用電差。
仲有電處都會有音染,縮動態既問題。

鋪條專線取電未仲平仲實際。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞