[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
177x go 應該唔洗大咁大力掛
其實大力推headphone係唔係一定粗聲?
唔理解粗聲
支持啊隻耳機越聽越正,真係有買貴冇買錯
邊度有demo等我去會一會佢
隻"cube"仲大部過spk
高登DMA小心有毒
Massdrop隻meze 99 noir買唔買得過?
之前有巴打講過好似個bass多過99 classic
巴打可以出去試下99 classic先決定
用緊teac 503 , 求Dac 推介
in rme we 7
巴打用乜headphone?
接 Gax amp, HD800s T1Mk2. 每樣器材參考其他人平價 都係冇乜味 諗過505唔知提升大唔大,又怕更加直白
你想要咩味?木頭味,琴香味定奶油味

你睇得d打手文多咋,生物嗅野係要鼻唔係用耳
rme adi2 dac應該係你射程之內
keces s3 dac推HD800 (no s)都唔錯,未試過個line out
r2r的話dac1541都出名,不過數據差d
3千幾低玩,唔好加鐘,對耳牛無明顯大分別,同玩喇吧唔同,如果聽流行多加DDC會好D,平的推介U16 ,人聲會企返前D
Adi2 dac有考慮過, 都係怕白開水無味,唔知有無巴打同505比較過
我諗好似Fun 巴打咁講,你想要咩味
adi2 dac都係三頻平衡個類,而bass肯定好過我印象中503
505就冇聽過
adi2 dac、teac個d都係用ESS dac chip,聲底唔會差好遠,差異在於analog方面
如果巴打想試下ESS以外方向,咁就可以諗AK, Cirrus Logic, burr, FPGA同r2r個d,咁個聲底就算低價野都有明顯分別
r2r入門的話我而家用緊dac1001,4千蚊左右,夾senn記好好
http://archimago.blogspot.com/2018/10/measurements-rme-adi-2-pro-fs-as-dac.html?m=1

其實TEAC 都唔差,係買新機就唔抵囉
或者可考慮加headamp

DDC就唔駛試,無用的,親身試過亦measure過,無分別的,全部賣晒
DDC係唔係做re clock?
你啱,adi2dac行AK4490EQ
有D有,有D無

道理好簡單,人地做野錄音都係一條thunderbolt線或LAN線入PCIE卡入電腦架啦…幾十條channel都係咁

你覺得聽歌用2 channel 用USB會好大分別?其實有事好多時關你windows settings 或driver 事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞