[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
k7xx 改平衡好大工程
見人玩左右出線鑽埋窿好pro,出邊做肯定唔平
如果KK可以搞到聲音偏薄你套野好大問題下
我估你Bass light未俾面你
你可以將K1000同K812 group埋真係吹撚脹

BTW你冇需要下下企係個靜電象牙塔到喎
我特地list多兩隻喇叭出黎係屋企既reference係佢地
揀器材好多時都有佢地印象既影響
但我都唔會下下用2.0既觀點睇Head fi啦
玩平衡唔會買呢隻
kk 真係薄
我通常我用大刺蝟,diy 細推力耳放或者speaker amp 玩
最薄係配大刺蝟同耳放,可能我玩唔好啦,但我唔係話kk 唔好,聲場大,現場感真係好強好立體,但始終kk夾頭所以靜電仍然係我主力

至於靜電耳機,好係好,但唔係萬能,只係咁啱我嘅聽音觀重視嘅部分正正係靜電嘅優勢,而我唔要求低音重所以靜電都好啱我咁解如果你覺得我盲目吹奏靜電我可以同樣講十個靜電耳機嘅缺點你聽,祇係headfi 呢啲野百貨應百客咁解
你錯啦
人哋套靜電setup與別不同
你班廢柴又點會理解到
天下無雙唯我獨尊

你要曲解我嘅意思再搵位插都唔好咁離譜丫
我嘅主力就係009/007咁簡單,我都唔覺得我玩009 玩得好過人地
drunktroop 巴套setup 都好靚丫
邊度見我話人廢
嘩你講到人哋成間廠專出垃圾
啲見解又咁與眾不同
緊係聽開啲凡人唔會聽到嘅聲音啦

有冇機會家訪 / 出嚟茶聚交流下
你係屋企主要係用weiss dac 2 定stax部dac咁?

有無得家訪?想試diy野
係rme adi-2而家係

前幾版講過我話adi2 高頻有啲刺,呢個我有返啲保留
我由有adi-2 day one 開始就將我部stax amp 較左直通,bypass 左 rk27個volume. 到最近我較返bypass轉頭用返個volume 發覺之前提及嘅高頻問題有改善。因為設置有更動,所以之前做過嘅compare 都唔準確,可能當中仲有煲機嘅效果(甚至係自己耳仔習慣左)。所以到依家要概括嘅話adi2係一部好dac,比之前聽落更出色
adx5000 同t1偏薄…hmm

adx5000 低頻在我自己看來也很出色
t1 高頻的確係容易尖,要夾

我真係好想試吓海膽巴自己隻靜電同埋成個系統係咩聲
想聽下我系統咩聲嘅話你去ect 聽t8k+009 /007就差唔多,因為係t8k所以我果套會無佢咁好聲但都八九成
你係屋企主要係用weiss dac 2 定stax部dac咁?

有無得家訪?想試diy野
而家係rme adi-2

前幾版講過我話adi2 高頻有啲刺,呢個我有返啲保留
我由有adi-2 day one 開始就將我部stax amp 較左直通,bypass 左 rk27個volume. 到最近我較返bypass轉頭用返個volume 發覺之前提及嘅高頻問題有改善。因為設置有更動,所以之前做過嘅compare 都唔準確,可能當中仲有煲機嘅效果(甚至係自己耳仔習慣左)。所以到依家要概括嘅話adi2係一部好dac,比之前聽落更出色
仍然要eq?
有無得家訪
而家我喜好係長期用eq tame 高頻-2db
但如果我係做新耳機試聽或者AB testing 嘅話我就唔落eq
真心?
多謝你有興趣
但係屋企豆潤咁細唔見得人
少係真係用家嘅地方聽靜電,想試多啲,更何況有diy野,更加想聽吓咁
不過之前自己聽過嘅靜電,除咗某啲舊stax之外,都好似唔算話好厚聲咁。
你覺得偏好厚聲啲嘅,揀stax都係好選擇?
搞咁多功夫 又唔係冇其它選擇 何必呢
我就係咁諗 再冇人要 攞去粗用算
我其它都換哂平衡 係呢隻冇
Well...我在PAF聽方浪果set 用Weiss DAC502推KK完全唔薄聲wor...
007 mkii相比其他型號會比較厚聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞