[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
想擁有,又唔想買二手
有Ath-M50x 想換 Sony wh-1000xm2
想試下個 noise cancelling 同無線
仲有LDAC
想用S10+聽
想問下好唔好
點解唔買xm3呢?
keep m50x啦, 你唔係換嘢lol
m50x係head-fi, nc耳機係工具, 定位都唔同

我覺得咩nc都好煩, nc到我火滾想打人
利申有xm3, 想搵人收咗佢
可以諗諗
Xm2 平D😂
Xm2 同 XM3 有咩分別
我搵都係google搵畀你, 所以你自己睇啦
未試過xm2, 覺得xm3黑金靚啲
因為我當佢係一樣電子產品咁看待, 好似電腦, 手機咁, 所以諗都唔諗都買新款
買massdrop HD58X啦
古董野通常都炒價,一d都唔值收藏另計
係咪都係傳統德系v-shaped?
我想買啲同我已有嘅取向唔同嘅耳機
xm3個nc聲稱強4倍
不過要聲就非nc headphone 好
如過6xx都算v shape, 咁58x都係
同6xx唔同,58x個bass boost 左,分別好明顯
聽起上黎58x冇乜立體感,好平
不過under 1K我覺得好好
如果無乜立體感可能未必考慮
無,除非你拆左個單元落黎睇
要收藏就睇下有無盒,耳罩有無軟

所謂奧版都只係炒作。
你可以腦放下咩奶油味?奧味?德味?
你搵到隻頭版701,都只係701。唔會好聽過702。

人哋寫明可以問佢拎ups shipping quote你唔問怪得邊個?
你都講得有道理, 佢又話淨係得個耳機
要再考慮吓
CD3000就唔好啦我target平啲嗰堆
咁AKG如果「收藏」就買奧版,但貴太多就唔好要啦,始終中國製。同埋中國產有cut cost。

你收藏就最少都要有盒啦,雖然只係紙箱
睇耳帶左右條膠有無斷,耳罩軟化。

因為要經常坐火車去第度,地鐵又好多噪音唔似香港
所以NC 可能會有用
而家用緊有線,有的麻煩
https://en.antelopeaudio.com/products/amari/
如果measurement好過RME ADI-2嘅話可以考慮吓嘅
追post跟風訂左HD6XX

繼續搵pc dac, 仲未揀到
請教下屋企電腦用,用黎打fps game, 睇戲, 衝隻hd6xx 係咪足夠?
Measurement夠好嘅話,至少可以令到Benchmark嗰堆嘢從此不再存在
最煩係要裝佢套軟件、啲function要點用同可唔可以用喺Linux度都冇問題啫

不過遲下買到Meze Empyrean或者Mysphere 3想要部balanced amp玩下嗰陣我都係直接買ADI-2 Pro FS,舊嗰部ADI-2 DAC擺落去speaker setup算
或者試下pcx550
打機的話hd6xx ok
有巴打講7xx個定位好d
hd700打機好過6xx,多d bass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞