[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
白金鹿後繼機?
請問巴打7XX 係咪講緊AKG K7XX ?
我睇過下D外國REVIEWS 話K7XX 有好D 既SOUNDSTAGE, 而我唔知咩係SOUNDSTAGE

佢地比較就話HD 6XX FOR聽歌, K7XX 就for打機
睇嚟係,雖然個定價比當初白金鹿平一截
簡單咁講soundstage係,樂器係上下左右位置既分離度同距離感。
係,AKG K7XX。
我都想見到有HD7xx/HD8xx出現
巴打有冇玩開iem/喇叭?
補充返,soundstage中文係音場
antelope D driver,你用過就明架啦
佢標o個D數,經常轉黎轉去
經常改design?
總之就唔會信佢標個spec
佢D clock都被人點名批評過
driver 就經常出事,beta driver 又beta 勁耐
https://www.merging.com/products/interfaces/merging+anubis
感覺呢部嘢除咗可以滿足虛榮心之外攞嚟做Youtuber/Streaming應該都有用
咁你唔差在睇埋UAD Apollo X Series 啦
完全無。。。平時真係唔多聽歌,所以個要求都淨係話打機同睇戲。依家用緊hyper x 所謂電競耳機,從未用過呢d hifi 級耳機,所以想體驗下。

之前有諗過買套2.0 / 2.1喇叭番黎,但因為廢事嘈到屋企人所以轉向研究headphone
好聲過所謂電競耳機就係肯定的,只係要諗下個目標headphone 聲自己鍾唔鍾意,唔好盲追
好headphone係唔限用途

通常發燒友會盡量去鋪頭試聽完,啱聽先買
可以去d大鋪頭試,多d選擇
大鋪頭例如星際都市2樓 DMA、金聲 (金雞廣場)
留意返massdrop個d headphone香港通常冇demo,只可以搵個原型黎試
HD6xx可以試HD650 (or HD660s)
K7xx可以試K702/K712
DT990 pro就香港應該直接有得試

建議自備歌同player(冇player的話唯有手機出3.5mm),冇歌的話可以去youtube搵d game play(BF, COD之類,你平時玩開個d),或者電影trailer

除左聲,仲要諗下headphone駁去邊
HD6xx阻抗高 (300 ohm),如過駁手機/電腦的話因為ouput power細,效果唔得。最好駁部amp。呢度又係錢
相反,K7xx阻抗比較低 (62 ohm),手機/電腦駁的話有機會夠output power,最少有一定效果。當然配部amp會更好
仲有,hifi野好少連mic,所以你好大機會要另外買mic
有冇巴有aune S6 pro + S7?
想入左S6 PRO先, 睇情況再入埋S7, 不過依度加埋都7千銀

如果想"入門版"一步到位, 依個係咪好選擇?
如果7k係射程範圍,仲可以諗下 ps audio sprout同dac1101
或者好似Linux_Tux巴打咁玩lehmann black cube linear amp
睇左巴介紹果兩隻 但冇平衡口既 好似好簡陋咁

想問幾百蚊果個有冇link?
搵到了
之前其實問過Sennheiser 自己出果隻GSP 600/ 550 for 打機+聽歌/ 睇戲 好唔好,有巴打提過不如用番6xx 58x 呢d,唔知巴打點睇
其實你有冇平衡線比HD6xx?
冇的話你仲要諗買平衡線,而換線會改左聲
然後你沖完7千蚊之後發現唔夾聲的話就會難左搵個問題點
假設你搵到個問題係平衡線,咁你就要繼續用原裝單端線,然後就浪費左套平衡setup,當然可以繼續搵線去夾

如果巴打想試aune 而aune S6 pro又啱budget,不如先入aune S6 pro,好處係有個balance out,你可以用S7個錢搵平衡線,試啱之後再諗獨立balance amp
就算aune S6 pro點搞個聲都唔啱你,都係冇3千幾,冇咁傷

而從一個科學方法角度睇,每個test應該只改變一個變數,直上aune S6 pro+ S7唔係好方法

至於簡陋與否,外觀我唔係好理
呢d係個人喜好問題
Sennheiser GSP 600/ 550 同HD6xx 58x最大分別係GSP 600 / 550 closed back,HD6xx 58x open back
closed back同open back個分別你可以試下用對手奄住對耳,同攞開對手做比較。奄住對耳當然個環境靜左,但個聲唔開揚。鍾意邊種聲就睇人,兩者都可以好聲。closed back d聲個種被困感覺叫焗聲。
我反而覺得58x個音場比HD600冇咁大而分離度唔夠,所有野太近耳,好難分到距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞