[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
要平行先夠力,我係gd 01 同aune之間考慮緊
Aune 新出d 所以應該都係入aune
呢幾對邊_度取向差唔多
都有聲出
咁你要搵分別當然有
我指係音色取向,唔係聲場果啲(kk 當然大好多),broad 啲睇,睇埋唔係動圈嘅同價位產品,例如z1r,he1000,上面呢幾對音色(至少我認為)相似
我自己聽開靜電真係同t1,k812,adx差好遠,比佢地之間嘅分別大好多

相似度呢啲野好主觀所以無乜野有爭議嘅地方,如果你get 我講乜就得
咁就被評為垃圾中嘅表表者
呢句我收返
睇唔出S6 Pro咁細力
用DX90 volume 200都夠聲
hifiman ananda掂唔掂?聽講係直推神器
聲就夾人啦,我覺得ananda同audeze個高頻一樣怪(暖得黎亂),應該又係要比心機夾amp咁

不過hifiman QC出名睇人品
參考返,我會覺得t60rp同mr speaker好聽過hifiman或者audeze
我自己就相反,唔太喜歡utopia
elear都相對覺得好返少少
headband玩到甩呢樣我又反而無見過添
hifiman qc唔太好,不過我覺得好在佢地售後服務算ok咁
聲我就幾喜歡的,不過都係記得自己盡量試清楚啦
mr speakers俾我感覺係有啲實驗性質feel咁
一期期耳機出啲聲感覺一致性都唔算太高

覺得唔好以為一隻model啱你,買其他model就實無死咁,當獨立個體黎睇會比較安全
不過神唔神器就唔好睇人吹太多,hifiman網上打手(大陸)都唔少
我明,即係揸開電單車就覺得所有四個轆嘅車都差唔多咁
巴打個要求有d難
最現成就HD58x配HD600平衡線,有巴打講HD58x比M50x少bass
唔現成就K701比人改平衡頭再配平衡線

巴打點解要under 1k玩平衡?
啱,講洗楚個modle係mr speaker aeon open
再貴個d mr speaker平版冇試過
VOCE 不了
hek係平板而且自成一格,叫米飯味。

sony唔同其他廠,佢好專注係技術革新方面,多過玩音色玩味同埋好唔好聽
z1r成70mm既單元,唔上靚擴只會屎到垃圾咁。但推得好後既低頻絕對數一數二。

你搵兩隻極端黎做分類,咁其他耳機緊係類似啦
係未覺得太集中,太自我,能量滿檔既感覺
而且低頻多而勁。打哂落中間。
講開老鐵
大家覺得鐵染最勁係邊隻?
舊鐵有個講法係聽女聲至少後生十年, W5000打後嘅新鐵提升咗平衡性
果種音染好似不復存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞