[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
厚聲靜電係得007比較全面,lambda 嘅聲場同動態都係致命弱點
平板都好多厚聲,甚至厚聲嘅最低門檻hd600都好正
可惜太多人排,我無試果套
平衡就一定好㗎啦咩?
009 (or 009s) 厚唔厚?
009 我就覺得唔厚,好平衡,高頻係多左丁咁dur 但我覺得即使如此高頻都係比較順耳
009s 就暗小小但係整體都同009好相似,未到007果種暗法
有機會攞隻KK上方浪試吓用DAC502 推啦,真係唔薄聲,兼密度好高
btw 你聽kk有無瓣開兩邊單元聽?
有呀
我見果日PAF 幾個人試聽kk 都唔瓣開黎聽
唔知係隻耳機鎖死左定啲人唔知
e套kk真係幾正搞到我都想買左隻。

我動靜平都玩到頂,都唔覺得邊種會係最好。

至於話薄,就好明顯係前端問題。
巴打覺得HD600 個低頻量夠唔夠?
唔記得你用咩推
再試hd600夾dac1101, 接近冇怪之餘又不失韻味,夾到
低頻量亦都足
缺點會係分析力唔夠,背景有d亂
不過咁嘅價錢夾得咁好,我覺得抵玩
再聽hd-dac1, 高頻有d怪。今次個怪法係好似推爆咗咁,過份咗
今日再用dac1101推hd600,我同意個低頻量足
靜電低頻量夠唔夠我覺得好視乎部amp,其次係source
如果話靜電本身bass量唔夠,呢個正確。否則martin logan個非屏風d喇叭就唔洗連個woofer
不過唔要woofer,純靠靜電其實都可以做到夠bass,只係單元要做得大
所以靜電headphone就難d本身夠bass,要靠amp同source
Stax的話多d路行,可以換部amp
Stax 唔係唔夠bass, 只係stax amp唔夠
esp950應該得搞source同換線
95x好似多bass 過950?
Massdrop x Airist R-2R DAC終於準備出貨
其實如果唔係d難推 headphone,唔一定要用平衡
就hd58x而言其實唔難推,用dpx1 low gain 單端 volume 115己經夠聲
除非黑磚唔夠力
95x 同950真係有分別? 佢話改左啲野但究竟係邊度改善左bass 定treble
https://drop.com/buy/massdrop-x-koss-esp-95x-electrostatic-system
睇返個frequency response,又真係唔同左d
多左sub bass同mid bass,不過差唔遠
bal唔bal係睇耳擴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞