[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike

鍾意senn記聲可以盲入
唔熟的話可以出去試下HD660s睇下個聲自己啱唔啱先
有巴打推介aune x1s,好似有巴打用緊Topping a30
毒撚唔夠膽出去試

xduoo定位如何?
見好多網吹奏佢推HD650

會睇下 anue x1s / Topping a30 (之前睇中佢個dx7s一體機)
thanks bro
Topping dx3 pro之前有巴打試過覺得抵玩(雖然唔係配HD6xx)
都係一體機,可以睇埋
xduoo未試過,睇下有冇巴打識

btw,去鋪頭試野其實係一個必經階段,唔想交咁多學費最好去練下膽
開始可以揀d大鋪,例如星際DMA,人流多又多人試,唔怕人望
有得試己經好好,好多時冇得試要比錢買demo,中伏就慘啦
網上review,每個人聽感同喜好唔同,未必代表到你
唔該晒巴

我用緊Focusrite 2i2, 其實係咪解碼黎講比唔上你介紹既幾款DAC/AMP?
而家最唔明既係唔知我應唔應保留Focusrite 2i2依舊野, 我錄音同埋電腦駁出喇叭係用緊佢的, 所以如果買另一部一體機即係2i2要放棄, 咁依幾款一體機一定要比佢好聲 (或者一定要有升級感), 但冇認識, 唔想買完返黎原來冇升到級
巴打想用HD6xx黎做monitor定純聽歌?
如果係做production,等相關巴打講下
睇返Focusrite個建議,2i2 headphone out最多可以用250ohm headphone
https://support.focusrite.com/hc/en-gb/articles/210708269-What-impedance-headphones-should-I-use-with-my-audio-interface-
HD6xx 300 ohm,你要line out 出amp
K7XX, dt990 pro個d就冇問題
見巴打玩得咁開心,等我遲下又上熊仔同金聲玩下先
thanks 巴
HD700配RME的話,有齒聲好正常
本身HD700個高頻6khz已經係peak左9db,仲多過HD800

Topping 舊款多數個headamp output impedance 唔夠低,如果你推低ohm數的,如Focal, Audeze就無咁好,推250 to 600ohm就問題不大
D3X pro就係聽左用家意見,所以headamp output impedance 已接近1ohm
2i2 個headamp 都係廢廢地
唔係好頂得順雲吞河d102 mkv, 雖然真係好清晰, 個bass清到J出血, 但係夾我啲機同我聽嘅嘢, 太粗聲, 齒音多得濟
都係整兩粒cardas試吓其他rca線過機
明明我耳機都係單端, 過機用平衡啫, 啲平衡特色就出哂嚟
新手意見,我買咗dx3pro同660s,咁樣夾去聽多背景樂器+人聲就好似會痴埋一舊咁,但好純粹既人聲又幾好聽,但高音似終好似怪怪地有混音聲咁
竟然HD700個齒音多過HD800
我以前AB聽個時HD800個齒音煩過700,所以先揀700
人聲係清,不過bass over 晒,仲有位會散。。。
LDAC 32Bit 96kHz
moov
層次感都冇咩
同意,bass 係過多,peak左上去幾db,resolution都唔係特別好
其實我以前試過B&W P7 wireless (定P5唔記得)係好ok
不過依家隻PX唔得。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞