[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
m40x分析力應該冇m50x高
我感覺m50x係幾睇輸出嘅力
用dap/手機推,低音會再多啲同整體都沉啲,但啲高音會好刺耳
坐檯dac輸出大力啲就平衡啲,高音冇咁刺耳
冇聽過
但有個朋友有cd900st,借嚟聽過
一來佩戴感好差,要換罩
二來我覺得啲聲好薄好尖,唔啱我
型號唔同,音質冇得講,但外形一樣,佩戴感差應該都一樣
有無巴打聽過泉dac?
我知咩黎,未搵到邊度可以試
denafrips 個d dac都未搵到試
買咗第三代
的確比demo緊好多
我兜風耳戴上去怪怪地
MD改名
下個post要改
比你快過我
新logo做乜鳩
初初見到個email仲以為垃圾郵件
新名改得唔好,"Drop"搞到我覺得執笠
有分析力,暖聲,整體平衡,低音適量
我嘅標準係咪好矛盾?
m50x除咗覺得低音量稍多之外,其他都達到我標準
唔矛盾呀,睇黎Stax/Senn記會啱你
hd58x聽日應該到荔枝角個倉
hd58x個bass始終比較多,HD6xx應該啱你d
唔係掛唔想再破財
唔破財嘅,個用法都唔同
一個closed back,一個open back
聲底又唔同

同埋口味會隨時間改變
我最初玩個時重點留意中頻,睇得多人review又以為高頻最重要,反而冇乜理低頻,所以用HD600加部幾百蚊amp好開心
但係慢慢愈聽愈覺得個效果唔夠bass,尤其聽流行曲唔爽,所以都係要upgrade
而家覺得HD600個bass量唔夠,58x bass量多d反而平衡d,當然比起HD6xx有d trade off啦(分離度同音場冇咁好)
哈哈,同我玩入耳式嘅心得好似
最初都係手機聽,後尾先買dap+換2.5mm平衡綫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞