[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(5)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
隻k7xx放1000擺左半年都冇人要 係咪已經過左氣
望咩呀望?巴打可以諗下
其實elear同utopia我都唔係話太喜歡
最主要係表達問題,2隻個表達幾近身,同時結像好大。
又大又近我覺得好有壓迫感,甚至有少少混亂嘅feel,同時結像太大,聽落樂器之間會重疊得幾多,雖然分離度ok, 不過聽落都係唔太自然
調音都感覺係偏pop咁

而我喜歡elear多啲係因為覺得utopia相對重心高過elear, bass少咗啲之餘覺得唔夠耐聽咁,雖然質素就係好過elear嘅
雖然你咁講無錯

t1,kk,adx5k呢類重解析力,聲音偏薄偏高頻嘅動圈耳機就算你覺得佢地唔似但都可以話佢地係同一類耳機我祇係覺得用開呢啲耳機嘅人都應該對呢類聲嘅耳機有好感同有興趣咁解
雖然我真係搵左兩隻極端~但你所謂嘅"極端"仲有好多喎,例如audeze, 1266等平板,仲有stax , grado,hd6xx數唔晒

btw 電磁爐算唔算靚amp?我插z1r 無乜感覺但z1r插索六萬真係脫胎換骨
k7xx 呢個series 長青嘅
不過可能啲人唔想慳小小買二手咁解
入門耳筒係咁
大家點睇hd660s
HD700好聽d又差唔多錢
HD700冇HD6系嘅問題(唔夠bass、高頻唔夠自然)
如果鍾意HD600的話不如買HD6xx
買咗660 ,高頻真係怪怪地,當初試個陣佢可能插d貴價野試冇依個問題
HD6系要比d心機夾amp先冇怪得咁明顯

師兄用dac1101推高頻有冇怪,睇緊4000樓下amp
唔係入門先想平玩咩
玩靚嘢嗰班根本唔洗慳

利申窮撚
k7xx要改頭,原裝係3pin mini xlr
今晚用HD600試多次再答你
我部dac1101而家做active speaker source,最近冇認真夾落headphone
不過巴打想要dac amp定純amp? dac1101冇analog in
咁賤賣實有人要嘅 不過1000都算係咁啦
adx5000 同t1偏薄…hmm

adx5000 低頻在我自己看來也很出色
t1 高頻的確係容易尖,要夾

我真係好想試吓海膽巴自己隻靜電同埋成個系統係咩聲
我唔係話想插t1,k812,kk雖然我覺得lambda L 系列,平板耳機甚至hd6xx 系列比佢順耳好多,但呢啲動圈耳機有佢嘅擁躉無問題,我覺得太尖人地可能咁先覺得平衡。

由頭我剩係針對adx5k 呢個聲我覺得overpriced,之前話佢係垃圾係over 左但都要講返我唔推薦買adx5k,至少喺呢個價格到

我自己隻靜電就因為自己整所以唔評價啦,自說自話無說服力,亦都唔想主動提
想聽下我系統咩聲嘅話你去ect 聽t8k+009 /007就差唔多,因為係t8k所以我果套會無佢咁好聲但都八九成
其實佢連我隻KK係Bass Heavy定Bass light都唔知就鍵盤試聽到咁多野出黎都幾9up得下
你睇返po 1 , 我有過kk 我都有資格比comment 掛

講到bass light bass heavy,兩種我都有過,睇編號唔太準,睇單元音圈出線口先確認到(雙線vs 絞線)

兩種音色,聲場同bass有小小分別但我都唔肯定係狀態問題定係真係版本分別,所以分別真係唔大,唔該唔好用版本論撻我
esp950令你改觀?
你講得啱
我都唔能夠同唔應該否定有人鍾意adx5k
我之前係over 左
都係果句老套:耳聽為實,最緊要適合自己

唔好誤會我亦都唔係想話吹靜電,用L 系列為例聲場細,無味道係致命傷,我聽L700+353x 呢套都唔係配得幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞