是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
永遠懷念謝婉雯

月澄姐姐
「啲病人已經好慘,走咗佢地咪仲淒涼。走下一個走下一個,就真係無人睇佢地架喇。做醫生嘅點會想見到病人吽到死?其實當你見到病人慢慢好返,過返正常生活,嗰種滿足感係再多錢都比唔上。回歸讀醫嘅初心,都係想幫人啫。」

我點點頭,我相信好多醫護人員嘅初心都係救人,唔係巿儈咁貪嗰啲人工。

有好多人工唔高嘅EN一樣咁盡心盡力照顧病人。

「做醫生唔係想像中咁有錢,我買樓都好困難,都係靠父幹,層樓首期阿爸畀。我成日同人講,要發達唔好做醫生,快啲轉行喇。」

黃醫生無力咁一笑:「明明網上大家都討論過,喺香港你賺皮幾定幾皮一個月,其實生活都無分別。因為都係買唔起樓。但唔知幾時開始個個都以為我地一百幾廿萬未開頭。我去做股票經紀仲高人工,仲舒服,仲要唔使畀人鬧。我地呢?人工唔夠佢地一日開一張單,辛苦到嘔屎,仲要被人鬧我地搞搞震,人工包,咁唔滿意唔好做,咩世界。事實上都真係好多人轉咗行喇。」

黃醫生即刻戴頭盔向我灑手擰頭:「我唔係話走咗啲同事自私,但我可以好肯定講,繼續留喺醫管局嘅都係最有心嘅同事。」
黃醫生即刻戴頭盔向我灑手擰頭:「我唔係話走咗啲同事自私,但我可以好肯定講,繼續留喺醫管局嘅都係最有心嘅同事。」[/quote]

其實真係要搵錢就唔會留係HA做
一係出去開診所+私院做 出面有啲專科診所冇錯佢地確實搵好多
有所謂嘅月球人甚至星球人(一個月搵幾十萬-百幾萬不等)
但留係HA做嘅醫護人員 唔通真係貪你夠辛苦做到成隻狗?
有時見到連登post 話係你廢所以要留係公院 你勁嘅一早過檔私院
剩低留係HA嘅唔順氣係到吠 咁高人工就預咗啦

到時大陸一批批醫護人員落嚟 我祝願呢班人冇病冇痛唔會入到公院
之前睇單野大陸醫生落嚟實習連CPR都唔識
如果個個醫護人員走哂去私院/劈砲 到最後受苦嘅未又係市民
跟住又屌鳩醫護人員見錢開眼 又話護狗
我又真係識人寧願留係公院都唔做私院
不過佢個理由係寧願對大陸人都唔想對有錢人
見佢住屯門,我又問佢點解新起嗰間天水圍醫院得急症病房無康復病房。

「你問得真係好,要問局長先知點解!所以咪話政府反知囉,班高官唔諗嘢架嘛,俾人鬧完就起間醫院,但完全冇諗人手安排。醫療政策係要長遠規劃,唔係頭痛醫頭,腳痛醫腳。病人去完急症好多都要住院,天水圍冇病房就會轉介去屯門、博愛依啲邊境醫院,所以佢哋病房越來越爆。」

唔怪得嗰邊起咗醫院但問題都無解決過。

「當然,依啲新聞你唔會喺cctvb睇到,民建聯都只會話你知佢地成功爭取天水圍開急症室。我企出嚟想話畀社會知,話畀政府知,醫療問題唔係淨係得人手問題。」

不過所謂棒打出頭鳥,近排香港都好多品被消失嘅事件,喺已經變咗質嘅香港仲出嚟搞運動,唔驚被政府搞咩?

就算政府唔搞,醫院自己都會內部審查啦。

「係架,咪成日叫我入房傾下。我話,睇症呀,唔得閒。其實有時真係唔諗得咁多。」

黃醫生畀咗枝水我飲。

又夠鐘,所有人大嗌口號:「政府無義氣!護士捱義氣!病人就斷氣!」
巴打好激動
之後黃醫生又繼續講:「講得難聽啲,如果我真係被人炒,最多咪去開間診所仔幫人睇傷風咳,餓唔死嘅。我有得依條後路,就有責任去講普通打工仔唔敢講嘅嘢。比起一啲後生仔要坐監、停學、斷送前途,我呢啲中產嘅所謂犧牲,又算得係乜?」

醫院內部有人撐佢為同行發聲,亦有好多人叫佢唔好搞咁多野。

「搞社運係咁架喇,就算係企出嚟講一個人人都知好大問題嘅問題,都係會有人鬧,依樣都係要背負嘅代價。」

黃醫生一概懶理,我行我素。

「諗返林護士係以死控訴,我都只係企出嚟示威,最多被人喺背後或兜口兜面鬧啫。但同佢相比起嚟,我要承受嘅都輕太多喇。。」

講起德仔,我地三個都忍唔住面色一沉。

我望向林林,盡快扯開話題:「咁你⋯⋯點睇大陸班新移民?」

我留意到林林微微側開頭,明顯唔想討論依個話題。

諗返起嚟,之前佢所表達出嚟嘅價值觀,無分香港人同大陸人,大家都係病人,其實某程度上都反映咗林林自身嘅願望。

要人地接納你,你就先要接納人。

林林心入面,一定都係希望緊有人願意接納佢嘅身分。
我其實都係照copy返撐醫護嘅巴絲啲point
但每次都會有人話又一隻護狗進場
同埋好多人覺得護士只係執屎尿痰 仲要依家唔駛佢地執 唔係厭惡性工作憑咩拎咁高人工仲要嘈
除咗護狗仲有護雞叫法
雖然之前東華yr4的確有個ptgf
希望嗰班人有人睇到我個故事啦
ptgf嗰個,又係一碌尻打一船人嘅例子
所以好多謝巴打你
但係醫護人員嘅控訴 其實到咗依家又冇聲氣
好似個男護猝死呢件事已經冇乜人討論啦...
希望出到書接觸到更多人
我都唔明,一啲咁淺白簡單嘅道理,點解啲人都可以唔明、唔瞭解,做得醫生護士嘅,你估真係貪佢人工高咩,要人工高真係唔撚會揀呢行黎做,學金仔話齋要高人工嘅做金融或者好似偽毒金咁做政府工賺得仲多啦。係,做護士起薪點真係高過人地少少,但工作嘅內容、性質、平時要受嘅氣,仲有最重要最重要對病人嘅嗰種無微不至嘅全人照護南丁格爾嘅精神並唔係單單只靠嗰幾千蚊差距就可以彌補到、吸引到人做呢行,更何況其實呢個先係合理嘅工資水平,護士人工高過出面只不過係外面啲老闆太過刻薄壓低哂成個市場嘅工資。
講真,做得護士嘅人真係唔係為左份糧而做,啱啱入行嗰啲我唔敢講,但做左幾年都仲未走仲繼續係度捱嗰啲,佢地每個人都真係有心想為病人好先留係度,雖則可能無南丁格爾咁偉大,但至少並唔係嗰啲乜嘢都為錢嘅嗰類咁市儈嘅連登仔囉
醫護加油
脷伸讀緊,有感而發
你都加油
嗰日林林叫我估車窗外嘅兩婆孫係咩人,我因為聽唔到佢地溝通嘅語言而下唔到判斷。

但其實,就算林林喺我面前,日日同我講野,我都無辦法判斷佢係咩人。

佢願意學習我地嘅語言,願意為我地嘅社會作出貢獻,我唔知咁樣能唔能夠定義佢就係香港人。

但我知道林林,只係一個人。

一個我鍾意嘅人。

「我唔歧視大陸人同新移民,歧視係做唔到醫護架。好嘅政府係會訂立合理移民門檻,保障市民,但依家係大開中門,對一百五十個單程證不聞不問,然後搞到我地民生大受影響就鬧我地做乜歧視,要多啲包容,係好本末倒置。」

黃醫生好鄭重咁講咗句:「我地唔係歧視佢地,只係事實擺在眼前,香港嘅醫療系統真係頂唔順喇。」

又夠鐘,所有人一齊向政總大樓咆哮:「政府無義氣!護士捱義氣!病人就斷氣!」
滿滿的控訴
滿滿的無力感
成日都覺得呢個地市好多野都無力
出聲又無人理
唔出聲又唔岔氣

我諗起一句說話
我們以村上春樹的雞蛋高牆論為宗旨
但如果...高牆的保護層由另一堆雞蛋構成呢?

社會將矛頭指向大陸平民
但錯誤根源係兩地既政府

有時真係幾無力同無奈
嗌完我就話:「我都覺得係唔應該歧視佢地。其實好多大陸人嚟到香港都好有貢獻,金庸呀倪匡呀李嘉誠呀咁,我地都會認同佢地係香港人。」

就算係依家好多所謂「香港人」,亦只係早幾代落嚟香港,所以其實根都係喺大陸。

只係嗰個年代落嚟嘅人都願意學廣東話,願意融入香港嘅文化,願意喺度工作同生活,並且對香港依個地方懷有感恩嘅心。

而事實上,當年湧入香港嘅難民人數更加多,雖然為香港產生咗大量勞動力,但亦為當時唔完善嘅社會系統帶嚟好多問題,亦搞到英政府好頭痕。

由於我大學讀歷史,自然知道其實英政府同香港政府相比亦唔高尚得幾多,醫療問題要到爆發鼠疫後先正視,木屋區無大火亦唔會有公屋。

不過英國人比較好嘅地方,係至少佢地見到問題出現之後會改。

一個外來嘅民族,只想喺殖民地掠水嘅政權,都尚且知道民生問題係要解決。

但當權力返到香港人自己手中嘅時候,依家嘅高官見到問題都唔會解決,巿民嘅訴求視而不見,難怪全世界都話香港退步。

「不過就算依家每日一百五十個落嚟嘅人都係精英份子,願意建設香港而唔係攞著數都好,香港嘅各種社會負荷都一樣係會承受唔住。實在無辦法。」黃醫生又再嘆氣。

「但其實已經落咗嚟嘅人,都有唔少貢獻緊香港社會。」

我故意講依個話題,就係想講依句說話。我又偷望一下林林,我想同佢講,我會接納你。

林林嘅面上,有種終於見到夢想成真嘅笑意,嘴角上勾嘅角度,小到幾乎無可能察覺得到。

就算咁耐以嚟每日嘅一百五十個單程證都係香港嘅負擔都好,我知唯獨你唔係,咁就夠。

林林嘅視線同我對上。

嗰一刻,示威現場,整個草地都好似靜咗落嚟。

連我自己都唔發覺,原來我已經可以直視林林嘅雙眼。
有貢獻嘅又守規矩嘅又講道理嘅邊有人唔鍾意你
喺醫院睇緊呢個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞