是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
金媽好好笑
終於有一篇係會笑出聲
金媽好sweet
「十八子係你新抱候選人,都要佢鍾意我先得架嘛,但佢鍾意嗰個係依個男仔,大雄吖嘛!」

「咁⋯⋯如果佢其實係鍾意你呢?」

咦?

內心好似被重錘敲咗一下咁。

我慢慢扭轉身體,望向低頭嘅大雄。

「⋯⋯你⋯⋯亂講乜野?」

「如果⋯⋯如果澄澄真正鍾意嘅人係你⋯⋯咁又點?」

大腦思維一時短路,唔知應該點反應。

「我先係以男朋友嘅身分同佢相處嘅人,但佢成日都將你掛喺嘴邊,每次講起你好似同另一個女仔有火花就會呷醋,生活上唔理發生咩事都會同你扯上關係,我地會分手,唔淨止係因為佢去照顧你一件事⋯⋯」

媽媽輕輕搭住我膊頭:「仔呀,人地都咁講,你信未?其實我地明眼人一睇就睇得出架喇。係你兩個自己唔知咋。就算係作為青梅竹馬,佢都做得太多喇。」

「其實我都覺得幾明顯。」阿連都加把口。

難以置信,而且我依家分唔清,到底係眾人皆醉我獨醒,定眾人皆醒我獨醉。

我一直都覺得十八子唔鍾意我,甚至中學嗰陣佢都已經拒絕過我,所以無再亂諗過我地之間嘅關係。

但媽媽同大雄根據十八子嘅行為去推測佢嘅心意,喺當事人失去話說權嘅依家,將佢地推論出嚟嘅真相講到似層層,搞到我失去咗判斷能力。

當所有人都話「係」嘅時候,原來作為少數嘅個體要肯定咁話「唔係」係好困難嘅事。

「咁⋯⋯你點解釋十八子對你認真嘅事?佢會為你喊,會同你拍多過一個月拖,依啲係佢真心鍾意你嘅表現,唔係咩?」

大雄失落咁搖頭,由佢聽到十八子入院就即刻撲過嚟,同埋依個失落嘅表情,我可以肯定佢係真心愛十八子。

「你知唔知佢點解會鍾意我?」

大雄好似唔想承認咁,咬住下唇:「佢話覺得我了解佢,好似明白佢嘅過去所以好體諒佢做嘅每個決定。但依啲⋯⋯其實都係我偷聽返嚟架咋⋯⋯由一開始,佢嘅過去就係同你分享,我只係咁啱喺你地後面,我只係你嘅替代品嚟⋯⋯」

大雄講到安全眼鏡內現出霧氣:「嗰日喺餐廳,佢望住嘅人係你,唔係坐喺你後面嘅我⋯⋯」

只係一張凳背之隔,已經係兩個世界。

「無論係佢嘅過去,定佢點解做護士,抑或佢屋企人嘅事,其實佢都無同我講過。」

大雄耷低頭,令人睇唔到佢嘅表情,但淨係聲線都聽得出佢嘅心痛。

「我會嚟睇澄澄,係因為我愛佢。但我唔會同佢復合,因為佢愛嘅唔係我呀。」
咁樣搞一搞

十八子仲唔死硬?

大雄幫手立埋死亡flag

十八子 金仔
一係就無女鍾意,一係就起雙飛,我真係想同過去嘅自己講頂住,依個世界其實好奇妙。

大雄、媽媽同阿連都企喺我嘅對立面,唯一可以反駁佢地講法嘅人依家仲喺隔離病房。

但事實上就算十八子話鍾意嗰個係大雄都好,大家都會認定佢愛嘅人係我。

「我諗⋯⋯我地無人有權估十八子嘅心意。」無論大多數外人講乜都好,我覺得依啲咁私人嘅感覺,只要唔係十八子親口承認的話,就唔值得相信。

「大雄,你就等十八子好返之後,先再親自再確定佢嘅心意,好無?」

大雄無答我,反而靜靜唱起幾句我最熟悉不過嘅歌詞:「唯獨我不甘心,我有愛卻說不得⋯⋯拾起畫筆, 再向過去潑點墨⋯⋯輪迴幾個夏與秋,再也不可忍受了⋯⋯前塵不再顧,如能向月澄盡訴⋯⋯」

只係歌詞同原本我所寫嘅有少少出入。

就只係一個人名嘅分別。

「點解⋯⋯你會識唱?」

「係澄澄嚟我屋企嘅時候唱,我諗⋯⋯啲詞係你改嘅,係咪?」

十八子煮飯洗碗嘅時候會唱,食飯嘅時候都會哼,大雄都係因為聽得太多次先會記得。

「⋯⋯係⋯⋯」

不過原本嘅歌詞係「向穎林盡訴」,但「穎林」同「月澄」嘅音調其實都一樣係三聲同四聲,所以即使改咗都係啱音。

「⋯⋯你⋯⋯明白未?」大雄靜靜咁問。

十八子係想⋯⋯我對佢唱依首歌⋯⋯

嗰晚佢陪我坐喺彩虹橋聽我唱依首歌向林林表白,但佢實際上⋯⋯希望我獻唱嘅對象係佢⋯⋯

「佢一直以嚟都搵緊自己真心鍾意嘅人,所以先會不停試咁多男仔。不過佢之所以搵唔到,係因為佢一開始就排除咗你依個答案。」

大雄兩隻手都放喺我膊頭上:「佢只係無察覺到自己對你嘅心意,但我察覺到。如果佢今次捱得過,佢一定會好清楚自己喺生死關頭徘徊嗰陣,個心係諗緊邊一個。」

我不知所措,因為我唔知應該點回應十八子嘅心意。

「所以⋯⋯唔使等澄澄醒,我都知我已經輸咗⋯⋯」
但十八子嘅生死已經定左
真係要認真聽多幾次首改歌先得
主角係佐助形毒撚
仆街金又死亡flag
未必死嘅 老人bb就死硬姐 正常成年人死亡率好似話30%
繼續負皮 推到冚家鏟
上個post有個人救唔返喎
你唔係以為金仔咁善良下話
十八子下世搵住好人家啦
真相真係留返拜山先講
出街先,預計今晚10至1時段結局
留意到佢迴避咗呢個comment
好想快d繼續睇埋落去
咁快
咁快結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞