是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
新聞話醫管局表示唔存在追更問題,而且屬個別事件,希望巿民唔好將依件事同前線醫護人員嘅壓力拉埋一齊講。

默唸一次都覺得白癡竟然可以係記招嘅台詞,睇到火滾。

但更令我火滾嘅係喺連狗討論區,所有同林林有關嘅新聞都食幾百個負皮。

大陸雞死咗少個人搶香港資源

啲大陸人唔經唔覺已經溝淡咗我地個民族啦

又一個住公屋嘅單程證,早死早著啦

都話班大陸人唔夠資格嚟香港做醫生護士架啦,垃圾登記護士

又死隻蝗,有請小鳳姐

霸住間公屋,當香港係你屋企呀?好啦依家空返出嚟喇,唔係你就唔係你架喇

樣靚身材正喎

大陸雞不了不了

痴線做護士仲吸毒

滑完雪幫你打針,醫療事故咪咁嚟架囉

我睇唔落去,將手機掉爛咗。
負皮呀

連狗討論區d人 唔理咩事就屌嫁啦
狙擊連狗討論區
金仔唔好借連狗討論區黎轉移視線
唔想睇落去啦雖然一早知林林會死
坐咗好耐之後,我諗返起琴晚嘅夢。我諗起林林嫲嫲講過嘅承諾。

夢入面嘅林林話嫲嫲無呃佢,一直留咗喺彩虹橋,而佢兩嫲孫終於團聚。

喺林林猝死嘅夜晚發一個咁嘅夢,令我覺得唔係巧合,琴晚嘅夢係佢留畀我嘅訊息。

我企起身,身體仲係搖搖欲墜,但我要走,要去南山邨。

林林仲未同我一齊睇星星。

佢會出現喺我夢中一定有咩意義,而我相信去到南山邨就會明白點解發個咁嘅夢。

我唔接受,我唔接受我地嘅故事仲未開始就完結。

我唔接受喺我終於走出過去嘅陰影,決定向林林表白之前,電影就播出「劇終」。

我仲未同佢睇星星。

我仲未送幅畫畀佢。

我仲未請佢食飯。

我仲未表白。

「司機,南山邨。」

如果林林都同我一樣覺得故事唔應該就咁完結,如果佢同嫲嫲一樣咁重視彩虹橋,咁喺一切承諾都無做到嘅今日,佢實會喺嗰度等我。

至少⋯⋯睇下我幅畫,聽我唱埋歌先⋯⋯

先至投胎,好無呀?林林⋯⋯
我睇到林林死左

我都嬲到想掉左部電話
唔好,電話好貴
好出奇啊 睇金仔就預咗架啦

金仔你好野
好撚想負皮
我要負皮你
我個心好似穿左個窿
仲有幾多個可以死
心入面懷住最後一絲希望去到南山邨,行返當日同林林一齊行過嘅路,去到彩虹橋。

成個平台只有我一個人。

諷刺嘅係,偏偏今日天上有星星。

好似嘲笑緊我地嘅命運咁,一閃一閃。我想將佢地喺夜幕上扯哂落嚟一把火燒哂佢。

我一個人喺平台望住彩虹橋,又環視身邊,由遠到近,再由近到遠。

我拎出畫筒入面嘅畫,想拉開佢雙手舉喺頭頂,但左右手都有傷,我連展示自己張畫都做唔到。

我用盡方法去試,但拉開咗少少佢又捲返捚成圓筒狀。

我終於放棄,隨手將幅畫丟喺地上。

點解?

點解啲星星要喺今日出嚟?

點解我兩隻手都傷哂,連拉開幅畫都做唔到,搞到咁狼狽?

我無力咁坐喺把上,挨住彩虹橋,打算開音樂為死咗嘅林林獻唱我嘅表白歌。

但手一伸入袋,就記起自己丟爛咗部電話。

到依刻,我終於忍唔住,眼淚滲咗出嚟。

我真係咩都做唔到。

無論係林林生前定死後,我都只係一條乜都做唔到嘅廢柴。

「⋯⋯對唔住⋯⋯對唔住呀林林⋯⋯」

我喺彩虹橋旁邊縮埋一嚿,好似畀人抛棄嘅孤兒,又好似冬天嘅街頭乞衣咁,不停流眼淚,不停喊。
十八子應該差唔多到
之前睇過幅畫仲唔係伏筆

Btw
由故事開始已經知林林要死
偏偏故事令我哋愈來愈喜歡林林
幻想過十萬幾次會有轉機
但今日終於面對,要同主角一齊面對
林林死咗

係好高手嘅寫故事手法
我好欣賞,欣賞金仔你寫故寫得咁心狠手辣
不過我都要補返句

DLLM俾返林林我哋呀
“第”一次見阿正
屌你老母,講撚咗幾多次
咪撚再quote文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞