是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
唔好死呀!!!!!!!
唔好比佢停
次次喺醫院比林林照顧完都忍唔住要打個丁,結果太用力chok隻手又甩骹。

今日又入院,先知林林猝死咗。

睇返第一個post,返屋企打個丁就死左
負皮
嗰晚瞓著咗之後,我發咗個夢。

夢入面嘅我同林林喺南山邨彩虹橋。

「我要走喇。」佢話。

等陣先呀⋯⋯林林,你要去邊度?

唔遠嘅地方,有一個老人家,面帶慈祥嘅笑容等待林林。

「嫲嫲無呃我。佢一直都喺度等我。」

「你要⋯⋯去搵嫲嫲喇?」

林林點頭。

我抬頭望向夜空,仍然無星星。

「但你仲未同我一齊睇星星喎。」

林林撫摸我嘅面容,接觸嘅感覺太實在,令我覺得自己根本唔係發緊夢。

佢無講野,下巴輕輕抬高,封住我嘅嘴。

「拜拜。」

林林行向老人家,佢地面向我,林林口中唸唸有詞,但我聽唔到佢講乜野。

貶眼之後,成個南山邨,只淨返我一個。
開始黎料啦
molamola
賣火柴的林林
唔好呀
Miki 最後都苦盡甘來,點解林林唔可以
一陣暖流集中喺下半身,我亦同時張開眼。

朦朦朧朧之間將完好嘅左手伸入褲內,睇嚟因為被林林摟咗下就搞到春夢都發埋,我果然係個世界級青頭仔。

夢入面林林仲⋯⋯仲錫咗我一啖⋯⋯

一諗起就全身發熱,天已經光咗,距離起身返工嘅時間仲淨半個鐘。

腦入面無限重播琴晚林林摟實我同埋夢中被佢錫一啖嘅觸感。

春夢加上大清早,我終於都係輸咗畀男性本能,打咗個丁。

點知打到就嚟完事之前,左手加速嗰陣用錯力,咔一聲之後,我痛到尻都縮埋,慘叫咗出嚟。

「⋯⋯痛痛痛⋯⋯」

我約略檢查一下⋯⋯甩咗骹⋯⋯

唉,右手腕又斷骨,左膊頭又甩骹,激死⋯⋯⋯⋯咦?咪住,咁話唔定可以畀個小驚喜林林喎!

結果我打電話返公司請假,再叫埋救護車,順便帶上我嘅畫筒,心中不停哼唱自己為林林改詞嘅表白歌,確保自己唔會唱錯。

無錯,因為我唔敢再寫多次情書表白,所以我用咗另一個方式,將我想同佢講嘅說話擺入歌詞之中,希望林林聽完首歌會明白我對佢嘅感覺。

我諗林林一定會以為我正常咁行入醫院送禮物畀佢同接佢放工,我都以為會係咁,點知睇嚟會畀到個驚喜佢。

佢會發現我喺病房,而我就喺嗰度送幅畫畀佢。當然死都唔會話係因為打丁打到甩骹先入院啦,傻的嗎!

到佢放工,就請佢食飯同生日蛋糕,最後送佢返屋企,喺南山邨彩虹橋度為佢獻唱我嘅表白歌。

今日就係決勝日!魏牘金!加油呀!你得架!

今晚唔理結果係點都好,都要鼓起勇氣同林林表白!就算失敗,至少我講咗出口,唔會後悔。

無幾耐,救護車嚟到,我懷住興奮嘅心情,幻想住林林喺病房見到我嘅表情,被送入廣華醫院。
拎定紙巾
唔好停
仆街喇今次
要來的始終要來
要走的最終也走了
喺救護車上面,我發現醫護人員個個神色凝重,問咗先知原來佢地今日已經走咗幾轉,由凌晨到朝早不停送老人家同小朋友,甚至一啲成年人入院。

個個病人都咳到出哂血,而且鎖骨至胸口嘅範圍發哂黑。

我無深究發生咩事,淨係同幾位救護員講咗句辛苦哂,之後就乖乖地被人送入廣華。

入到醫院,今日比平時多人。即係平時都已經夠多人,今日係再多一堆。多人到病床唔夠瞓,加開床位搞到水洩不通,男女病人仲要共處同一間病房,有病人無床瞓要坐凳療養。

我送咗去骨科之後,醫生同護士好快就幫我處理好。

醫生話我嘅情況唔嚴重,所以我唔需要留院觀察。其實大家都心知肚明,係因為今日醫院太多人,所以我依啲輕症自然要快快返屋企。

結果我無得喺病房等林林嚟,依家醫院嘅情況亦無辦法容許浪漫同驚喜。

我都知林林今日一定超忙,甚至可能OT到無得慶祝生日,既然係咁我唯有依家就送幅畫畀佢。

我去平時林林負責嘅骨科病房逐間望下,一間,無。兩間,無。三間,無。

奇怪,唔通去咗廁所?
金金加油
加速加速
肺炎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞