是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
True
因為每一個故嘅主角 特別係令人印象深刻嘅全部都係死路一條
根據非正式統計
作者越喜愛該角色 該角色就會被虐待得越慘
判定結束,該角色將會死亡

下個post結局後開估

唔係老母吓話?
媽媽
會唔會係薯片死
但我寧願老母都唔想十八子同林林
好似會好不孝
寧願薯片死都唔好整死十八子
但係我想佢地一齊wo
好似好快遠咁
德仔金媽
好似好快完咁
德仔金媽
身邊好多人都係醫療人員
樓主寫得好真
搞到我都不禁向佢地表示支持
多謝樓主你比左呢個契機我
冇啦冇啦 呢個故事所有人物都要死啦
超級肺炎冚球鏟喇
金仔 我準備好架喇
其實金仔就係Thanos
佢係希特拉
超級肺炎........十八子molamola
有無諗過死喺超級肺炎手上果個係林林
金仔係隻狼,會吸取身邊嘅人嘅生命
呢個故事最警世既係再次提醒大家
非典型肺炎係由中國傳入
並非好似依家大台 / 太公 / 文妓報打飛機式報導話係聯手殲滅SARS

好似呢個超級肺炎即將要殺死林林咁殺死謝醫生
講真,從來唔覺得落咗嚟香港嘅大陸細路有罪,有罪嘅,喺佢地嘅老豆老母

貪福利而落嚟香港都算,又冇付出態度又差,唔識教仔女之餘又破壞香港文化同秩序

當年被送咗落嚟嘅細路,好多都長大成人,希望你地自己識諗
大雄帶出超級肺炎
我覺得死既係佢

你最尾句野係咪調轉左
唔怪得十八子啱啱啲說話,聽得出對林林有種本質上嘅指控。

純粹因為佢係咩人,就作出嘅猜測。

其實唔怪得十八子會有懷疑,喺佢心目中嘅大陸人個個都有問題。

正如我所講,一碌尻打一船人係人嘅本性,即使好似佢咁叻嘅人都會有咁嘅思考慣性。

因為佢做孤兒院嘅時候見太多無辜被抛棄嘅大陸孤兒,認為大陸人都係落嚟濫用香港資源嘅一群,加上每日聽嘅都係佢地嘅負面新聞,見得多就久而久之形成偏見。

等同喺上水生活飽受水貨客入侵而影響嘅居民,亦自然會對其他大陸人抱持嫌棄同敵意。極端嘅人甚至連見到嚟旅行嘅大陸人友善咁問路,輕則無視唔答,重則無啦啦冷嘲熱諷,甚至鬧人。

情況同因為新年親戚啲細路嚟你屋企整爛啲模型又曳又嘈,後來你喺街見到陌生細路跌親都不問因由話佢抵死,有細路接近就自然會黑面一樣。

我理解佢地嘅偏見同厭惡係點解形成,但理解唔代表認同。

每個國家嘅人民素質好同差都只係一個比例數字,中國人只係差嘅比例大,唔代表個個都係差。即使係日本,亦只係好嘅比例大,唔代表你行街唔會比不良少年打你一身。

當然每個民族好壞嘅比例係直接形響其他地方國民嘅觀感,而中國玻璃心就係因為唔願意承認自己大部分同胞都係低質,依個又係另一個問題。

但有問題唔肯認向來都係共產黨嘅特色,附合蟈情。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞