是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
miki咪無死,我都好鍾意佢架
巴打知唔知頂薪幾多
過獎,要為佢地打氣呀
雖然個故係畀醫護以外嘅人睇,但都可以推介畀佢地睇,不過佢地應該無時間,所以靠你描述喇
我無專殺某啲人,我筆下人人平等有死嘅機會
miki 仲慘過死
之後會有向謝醫生致敬情節
拎完著數仲鬧返你轉豆依下
生比死更難受
佢去到瞓覺故有個happy end了
仲未開始睇

睇埋傳心師就追返
「柳穎林,係大陸人嚟。」

竟然係咁
瞓覺本書個ending又係睇到人喊晒口
遺書金真係好偉大

金仔咁講姐係林林嘅死法係謝醫生咁啦
自願去高危病房 死左先有人可憐
唔好劇透住啊
我未睇

謝醫生真係好偉大
沙士果陣我仲細
大個睇返真係覺得做醫護既人好值得尊重
而形成偏見嘅十八子,打探到林林嘅真正身分之後,配合平時睇過嘅新聞同過去對大陸人嘅認知,得出要說服我放棄林林嘅結論。

喺佢眼中,我一直以嚟都係唔會有女仔睇得上嘅毒撚,依家我鍾意嘅靚女竟然同我溝通到,佢嘅推測只會係對方想呃我同攞我著數。

因為十八子心目中,每個大陸人都係嚟拎香港著數,每個都係嚟佔用香港資源。

我明白佢對我嘅關心,佢知道我已經又窮又無人愛,唔想我再被人呃。

我當堂鬆咗口氣。

「係咁咋下話?」

十八子「吓」咗一聲。
繼續 唔好停
Go Go Go
我都想比十八子瘋狂關心
「既然你打聽咗林林嘅事,咁佢有無失職?被佢照顧嘅病人有無出事?」

「⋯⋯⋯⋯咁又無。」

「喺其他人口中,佢係一個點嘅護士?」

「⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯準時返工,有早無遲,放工有遲無早。幾乎無請假,每次都幫請假嘅同事頂埋佢地嘅工作量。而且鴨片返工,等自己去少啲廁所,食飯食五至十分鐘有時唔食,希望多少少時間照顧病人⋯⋯」

十八子愈講愈細聲。

「仲試過對廿幾個病人,每個幾點食咩藥打咩針,份量幾多,全部做啱哂。聽講夾埋成百幾隻藥同十幾枝針,但無漏任何一隻藥,無打錯任何一枝針⋯⋯」

我住院嘅時候,親眼見過林林做野。佢唔係試過,係每次,病人多同少都好,從來唔會錯。

林林話,做錯咗隨時死人,所以絕對唔可以有錯。

我問佢,咁咪好大壓力?

佢話:「係架,每日返工,個ward有幾多病人,我個膊頭就有幾重。」難以想像,點樣背負病人嘅重量。

「佢仲要係EN⋯⋯」

十八子都好清楚唔可以錯,但佢照顧嘅嬰兒數量上相比起嚟實在少太多。

而且雖然知道登記護士同註冊護士嘅工作內容相同,但無諗過有時候因為部門之別,原來EN嘅工作量會大過RN。

「咁佢係對香港醫療作出緊貢獻定係佔用緊香港資源,攞緊我地著數?」

十八子無出聲。
F5就有文金仔好波!
我黎幫十八子開大絕
護士呢個職位本身就係一種「資源」
又斷又打石膏
留名等睇十八子比薯片爆氣鬧到流眼淚喊住咁走
又斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞