是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
至於大雄單野,我喺十八子facebook嘅朋友名單度搵到佢。依三日每隔幾個鐘就傳訊息畀佢,條友開頭睇完會封鎖我,我就開咗幾十個分身繼續搵佢,依家佢無再封鎖我,但就睇咗唔覆機。

喺佢嘅角度睇,一定覺得我同十八子有路,而我就不停向佢解釋我地兩個只係青梅竹馬嘅關係。

當十八子保護我,為我出頭嘅時候,我就當佢係姐姐咁。但當佢唔開心,需要人陪嘅時候,我又會當佢係妹妹。無論邊一樣,我都只係當十八子係家人,而唔係戀愛對象。

始終我愛嘅女人,都係林林。

我唔知仲要解釋幾耐大雄先會相信,但我會繼續搵佢。

依個時候,電腦彈出十八子搵我嘅通知,係佢話想畀我聽嘅歌。

米津玄師嘅《Lemon》。

「終於有得休息!伯母叫我上嚟食飯喎!」

「上來吧,我在家等你。」

啱啱媽媽仍然未真正支持我去示威,我諗今晚食飯,當佢聽埋十八子點解堅持返工嘅理由,佢大概就會明白我點諗。

希望今晚可以打動到媽媽,等佢真心願意畀我出去。

我將解釋嘅千字文傳畀大雄之後,就去幫媽媽手準備晚餐嘅材料。好多間公司都暫停運作,所以媽媽被逼無野做,要留喺屋企。

「你真係要去?」

媽媽將洋蔥切粒,砧板上發出格格格格嘅聲音,果然係何文田快刀手。

「你問幾多次都無用,我已經決定咗。」

格。

切洋蔥粒嘅手停止動作。

媽媽深呼吸左一口氣,冷靜又堅定咁講:「既然係咁,我陪你一齊去示威。」
十八子會唔會染左菌跟住傳哂比主角同老母同大雄㗎
大雄十八子老媽
大雄究竟係咪重要角色
好故
我幾乎唔敢相信我隻耳仔,連反應都畀唔到。

「⋯⋯呃?」

「反正我留喺屋企都無野做,我又唔放心你自己一個去示威,咁解決方法都係得依個啫。」

「即係⋯⋯你真心支持我咁做?」

「本來就支持你咁做,我反對係因為你容易受傷,太擔心你去到會被人撞散先唔想你去之嘛。」

我望住洗菜嘅媽媽,深刻咁明白到咩叫世上只有媽媽好。

「我被人撞散咗仲有十八子同阿連照顧你架嘛。」

「你把死人口係咪要咁衰呀?」

「唔係唔係~我又有警告牌又有你做我守護神,一定唔會有事啦。」

媽媽話我正衰仔,但又忍唔住陰陰嘴笑,準備煮飯。

「咁我去油埋塊牌先喇。」

「去啦去啦,你喺廳整啦,費事一陣聽唔到十八子敲門呀。」

十八子放工過嚟我屋企最快二十分鐘就到,媽媽計好哂時間,等佢一上到嚟就可以開飯。

雖然為咗等十八子要九點幾先食晚餐,但我地從來都唔介意。

我拎咗未完成嘅警告牌喺廳度繼續上色。每當我開始畫畫同油顏色,時間就會過得好快,就算半粒鐘都好似彈指一瞬咁。

聽人講快樂嘅時間總係過得特別快,所以我慶幸自己每次拎起畫筆都會覺得時間唔夠用。

大概過咗半個鐘頭,我啱啱好將個「脆」字填完鮮紅色,屋外就傳入有人行近嘅聲音。
主角一家會全部感染超級肺炎
偽毒金彌留之除會見到林林番嚟照顧佢,仲拖住手一齊踏上彩虹橋
最後全部人喺嗰度重聚=好sweet嘅happy ending
似樣
唔係咁sweet法啊~
是咁的,照顧過我嘅人連埋我全部死晒
啱聽
腳步聲沈重而疲憊,好似無力踏出每一步咁,直到停喺我屋企門外。

「乞痴!」

我本身以為會有敲門聲,點知出面個人打咗個乞痴之後就靜咗落嚟。

「仔呀,十八子係咪到咗呀?」媽媽喺廚房嗌出嚟。

「係啊,我依家去開門喇。」我放低畫筆行去門口,同時我聽到外面嘅腳步聲再次響起,對方急急腳邁步離開。

咩事?點解要走?

我即刻打開門,只見走廊上有一個女性背影漸漸遠去。

「十八子!」

背影聽到我嘅叫喊,即刻加速逃走。不詳預感又再爬上心頭,好似被千萬隻螞蟻咬緊個心咁。

「十八子!咪走住呀!」

佢再加快腳步,衝去電梯口㩒𨋢,好似我係嚟追殺佢嘅殺人狂咁款。當我追到出去,啱啱好𨋢到,十八子正想衝入去。

「李月澄!同我企喺度!」

聽到我叫佢全名,十八子猶豫咗一秒,同時一個人影走出𨋢,係著住背心、孖煙通、人字拖嘅阿連。

「哇搞咩呀?」

十八子回神,想衝入𨋢,我即刻大叫:「阿連擋住佢!」
rip
Flag已立
金仔可唔可以放過十八子
Hi錯制quote 左文
各位屌得細力啲
放過十八子啦唔好每個故都搞到人喊完之後隔一陣又再喊過啦
十八子都唔放過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞