是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
係時候表白喇
就黎攻略到林林等於林林就黎死
參加白色運動嘅醫護人員會根據每一更嘅完結時間過嚟參與靜坐,所以示威人士好多都輪更咁嚟政總。

平均坐幾個鐘頭,佢地就會返去休息,第二日返完工再嚟。

「咁我地走先喇。」我同林林一齊離開,向黃醫師交代一聲。

「好,多謝你地嚟聲援呀。柳護士,你記得注意自己身體,唔好去得咁盡。」

「我知架喇。拜拜。」

我同林林一齊坐十一點幾嘅地鐵返去。

見列車駛入月台,我鼓起勇氣問佢:「不如⋯⋯我我我我我我我送埋你返去吖?」

林林點點頭:「好呀。」

好野!得咗!成功喇!

我同林林一齊上車,並排坐。

睇嚟我啲勇氣有啲用,食住個勢上⋯⋯可能表表表表表表表白都會成功都唔定。

林林望住我,好似有啲唔好意思咁問:「我⋯⋯可唔可以借你膊頭瞓?」

「得得得得得!」

林林由我左邊起身,坐去我右邊:「咁就算你一陣托住我額頭,都唔會整傷隻右手喇。」

「你⋯⋯好體貼⋯⋯」

「梗係啦,我都唔想你隻手又有咩事架嘛。」講完,佢就伏咗喺我右邊膊頭。

「你連兩個膊頭都被我破埋喇。」林林好似惡作劇成功嘅小朋友咁笑一笑,合埋雙眼。
柳護士好邪惡
好sweet
我嘅心跳因為林林嘅表情行為同說話瘋狂加速,依家咁睇起嚟佢唔通真係對我有意思?

咁我真係表白的話,可能真係會唔使再同五姑娘共渡餘生喎。

會唔會呢?有無可能呢?唔知點解我好似覺得今次表白有機會成功。

或者我又係毒撚自作多情,但我⋯⋯我真係好想知個答案。

「林⋯⋯」

我本身真係有衝動即刻表白,但見林林已經挨住我膊頭瞓著咗,我唔忍心叫醒佢。

於是嗰陣衝動就慢慢淡出咗。

我喺對面嘅玻璃窗上見到我同林林嘅鏡像。

窗上面,林林伏喺我膊頭瞓著咗。倒影之中,我地兩個就好似情侶一樣。

我雖然心甜,但亦夾雜咗心痛。

因為林林嘅倒影,膚色之慘白,如同一個就死嘅病人。
molamola
至少都要幫金仔破埋處先好死呀林林
洗咩表白
一野拖/攬落去啦痴線
佢聽朝返早更,七點,但聽講今晚會溫書溫到兩三點先瞓。

如果可以,我都想為佢分擔一半工作量。不過我知道就算係分擔一成我都會頂唔順,好難想像佢一路以嚟係點捱過每一日。

就到站前,林林嘅手機響起,嘈醒咗佢。

「喂⋯⋯嗯⋯⋯拎咗喇,你得閒就嚟攞返啦⋯⋯嗯⋯⋯拜拜。」

林林掛斷手機,又繼續瞓。

「就到喇。」

「唔⋯⋯畀我瞓多陣⋯⋯」林林好似懶床嘅小學生咁,仲攬住我右手,面珠登喺我膊頭磨咗兩下,好似貓咁。

「下一站石硤尾,左邊嘅車門將會打開。」

林林聽到「石硤尾」三隻字,即刻擘大眼,頭先個眼瞓樣好似從來無存在過咁。

「哇,你真係話醒就醒。」

「無辦法,慣咗。行啦我地。」

列車埋站,我同林林一齊落車。
Live咗
Support!!
我地向林林屋企漫步,佢兩手放喺身後,膊頭不時掂到我膊頭。

「啱啱個電話係⋯⋯呃⋯⋯邊個打嚟?」

「大家姐之嘛,我幫佢拎咗個包裹,叫佢遲啲嚟攞返。」

「喔。」我點點頭,好彩唔係男性朋友,唔係我估我應該唔夠人爭。

「係喎,幾時送份禮物畀我先?」估唔到林林主動開話題。

「啊!有架,我搞掂哂,估唔到今日會咁樣見到你吖嘛,咪無帶出嚟囉。」

林林反一反白眼:「應該日日都帶住,隨時準備送畀我吖嘛。」

「哈哈,咁吖,我聽日去醫院搵你,送畀你好無?」

「係咪架?」

「勾手指尾?」

我伸出左手尾指,林林亦舉起尾指,同我嘅指頭輕輕掂埋一齊:「你話架。」
Flag
大家姐個包裹就係嗰啲冰壼針筒,然後林林就比人老屈
迴光返照
雖然啱啱表白嘅衝動已經被理性壓制咗,但我已經決定咗聽日送幅畫畀林林嗰陣要表埋白。

成功又好失敗又好,無論咩結果我都會接受。

時間大約係十一點九,已經就到林林屋企。

我好想喺表白之前同佢講我知道佢係咩人。

等佢明白,就算佢係大陸落嚟,我都鍾意佢。

「林林呀。」

「嗯?」

「其實⋯⋯我知道你係大陸落嚟。」

佢微微耷低頭:「你點知架?」

「係十八子⋯⋯李姑娘佢問過關於你嘅事。因為我地由細玩到大,佢無見過我同女仔可以有正常嘅互動同溝通⋯⋯所以就好奇想打聽下你係咩人。」

我梗係唔會將十八子嘅說話,即係「驚你呃我」直接講啦,當我傻的嗎。

林林淡然一笑:「無錯。我係呀。」

佢望一望手機,之後話:「仲未夠鐘,你⋯⋯聽唔聽下我講故仔?」

我點頭:「聽。」
究竟係金仔係講故佬定林林先係講故佬
林林準備死啦
我送到林林去屋企門口,佢無入屋,只係挨喺走廊嘅欄杆上,望住個天。

「今日都係無星星。」佢有啲失望。

我學佢咁挨喺欄杆上,睇住林林憔悴嘅側面。

「⋯⋯其實,我就正正係依家香港人最憎嗰班單程證。」

林林以前住喺大陸,聽講係福建人。

大概六七歲嘅時候,佢父母喺返工嘅時候出咗意外,不過當時仲未斷氣,係送咗入醫院之後先出事。

大陸醫院同香港唔同,係收咗錢先會做手術,如果病人畀唔起錢,或者無人幫佢畀錢,醫生係唔會救人。

所以雖然喺香港有個小智慧係手機聯絡人唔會入家人嘅名,以免騙徒執到電話會打畀屋企人話你個仔入咗醫院嚟呃錢,但大陸人係一定要入哂可以聯絡嘅親戚朋友電話。

目的係有咩事入醫院,都可以即刻打比相關人士嚟醫院畀錢做手術。

林林嘅爸爸本身係香港人,而媽媽亦係外省人,大家嚟福建做野,無依無靠。

唯一可以通知嘅家人,只有林林一個。

林林屋企本身就無乜錢,加上佢只係個小朋友,就算有可以動用嘅資金,佢都無可能知道拎錢嘅手續。

「無論我點求班醫生都無用,未畀錢就無得做手術。我係睇住佢兩個慢慢失血到斷氣。」

林林嘅面上重現當日喺差館見到大籮嘅神情,雙手緊握成拳頭。

「所以一開始,我係好撚憎醫生同護士,真係好撚憎。」
我是來正皮的
又見到你
推哂所有追緊嘅故係每日必做嘅嘢
睇到呢個位心情好矛盾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞