是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
十八子應該都凶多吉少
多謝,過獎了

btw我抵屌
我都係差唔多
可能係對愛情已經睇化左
唔係自已既始終唔係自已
只好ff自己曾經係佢生命出現過
比到一段自問唔錯既回憶佢就心滿意足

不過不得不說呢段劇情殺好精彩
十八子生命倒數開始計時
唔係掛 十八子都會有事
唔知呢
德仔死因係控訴現今制度
林林死因係關懷醫護人員
咁十八子死因如果係向當年沙士醫護致敬既話
都有咁既可能

不過咁就搞到成個故sad到核爆
因為太真實
推到十八子上水
我都唔知自己喊咗幾耐,由第一聲開始就無停過,無睇過時間,因為對眼好似浸咗落水咁,好模糊乜都睇唔清。

成個平台就只有我一個人嘅喊聲。

直到有人企喺我面前,我先夾硬逼自己冷靜落嚟。因為我唔想被外人見到一個大男人喊成咁。

「嗚。」被人塞咗粒野入口。

好甜,好熟悉嘅甜味。

我抽搐住咁抬頭向上望,就見到一個女仔,佢嘅表情明顯嬲爆爆,但又眼泛淚光。

「仲搵你唔到?」十八子叉住腰,嘟起嘴。

佢明明著裙,但完全無理就咁坐喺我旁邊,好似唔驚會走光咁。

口內嘅朱古力融化,甜味令我嘅心情稍為好咗少少。

「伯母好擔心你呀,話你無返屋企,手機又唔開。好彩我有睇新聞,醫院入面都傳緊柳姑娘嘅事,我知你實好大打擊,所以即刻周圍搵你。幾驚你做傻事呀!」

我索一下鼻水:「點解⋯⋯你知我喺度?」

「我都係搏一搏咋,見過你幅畫吖嘛,咪估依度囉。」

我正想開口嗰陣,十八子又塞咗粒朱古力入我口。

之後佢就無講野,靜靜坐喺我旁邊陪我。
十八子
攬住18子過人世啦
佢將畫筒放喺我地之間,拉開手中圓筒狀嘅畫。

「好靚⋯⋯」

一幅我永遠送唔出嘅畫。

而佢拉開幅畫嗰陣,見到背面白紙仲有字,我畫咗個QR code喺上面,可以連去我改詞首歌嘅網站。

十八子用手機掃瞄圖案,就自動彈咗去youtube。

https://youtu.be/mOFAKsnQMmE

前奏徐徐響起,琴音令成個彩虹橋變到好夢幻。

「四月是你的謊言⋯⋯」熟悉日本野嘅十八子,對依首歌並唔陌生。

佢可能係想代我唱出口。

但我輕輕捉住佢隻手,微微搖頭,示意佢唔好唱。

「⋯⋯等我⋯⋯自己唱⋯⋯」

十八子點頭,交畀我唱返依首,向林林表白嘅歌。

鳴謝你當天陪伴 淺淺輕笑著慰問
在看見你一刻 心聲都會快了一拍
前路也 全化成燦爛的風景畫

如若我身體無恙 想把心意盡獻上
冀盼訴心聲 如今 這歌送你
長夜裡 有我在伴你過

如若再多點勇敢 願意把往昔使勁盡掃
無視了過去最痛印象能和你相擁多美好
可惜當天的痛哭是我身心的一世烙印
難面對 而我還以為今生再也不懂愛

和你相識一刻 這世界已開花
似風景畫 到處佈滿鮮花
明明早已下決心 愛也不表白了
藏好愛意共處 待在藍顏位置

唯始終不甘心 有愛卻說不得
拾起畫筆 向過去潑點墨
輪迴幾個夏與秋 再也不可忍受了
前塵不再顧 無畏盡情奉告

原諒我今天唐突 輕聲哼唱著愛慕
你似夜空中 銀河和星宿
寒夜裡 仍照亮著世界

如若我多點勇敢 願意真的把心聲去盡訴
能傳遞嗎 我到目前為止雙手都很顫抖
看見你即可放心 便是你賜予我的珍貴術法
全是你 而你微笑能將心再拯救

似風景畫 四處永遠斑斕
明明早已下決心 再愛也不表白了
完全把我的話語 鎖於世界別處

遺憾我不甘心 我有愛卻說不得
拾起畫筆 再向過去潑點墨
前塵不再顧 如能向穎林盡訴

我的心窩 四處佈滿鮮花
遲疑的我下決心 再也不可害怕
求不再會懦怯 將這愛意盡說

而我今天狠心 愛也要說出口
作這一曲 傻一次便滿足
前塵不再顧 求與穎林盡訴

「前塵別再顧,傻完這一次便夠。」

音樂嘅尾聲,我本來會同林林講,我鍾意你。

但我,已經連再傻一次嘅機會都無。
仆你個街仲要播呢首歌我屌你咩
記得睇埋歌詞。就算唔識跟住唱都要感受下阿金啲詞對林林表達嘅感意
仆街我搭緊地鐵架
喊到俾人望喇
巴打連畫都畫埋
用app整架咋畫我真係唔識畫
推到有人唱首歌

其實唔識睇啱唔啱音
照顧過我既護士死晒
突然覺得十八子可以咁堅強

可能都係全靠有薯片呢個藍顏
想喊

但皮都係要照負
喊到枕頭都濕哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞