是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
支持支持
就喺我同媽媽嘈到天昏地暗,公說公有理,婆說婆有理嘅時候,我地嘅鐵閘就被人用力拍打,發出低沈嘅金屬聲。

「金!伯母!」啪啪啪。係阿連把聲。

我地兩個一時休戰,我出去開門,就見到阿連成個人慌哂咁。

「阿金!有無睇連狗呀?」

「我都未買新電話。」

「唔好理咁多住喇,快啲同伯母落街掃貨啦。」

我聽到一頭霧水:「掃乜貨?」媽媽都好奇行咗埋嚟。

「超級肺炎爆咗喇,依家連狗討論區好多個post都講緊呀!」

媽媽黑人問號咁嘅樣:「咩超級肺炎呀?新聞都無報。」

「係囉facebook同啲網媒都無新聞出過喎。係咪連狗啲人危言聳聽咋?」

「唉你自己啦!」阿連遞咗部手機畀我。

我上網睇新聞,但所有官方媒體都無任何關於依種病例喺香港爆發嘅訊息。

不過連狗討論區已經好多人開post話有親人中咗超級肺炎,仲有幾張心口發黑嘅相,話香港已經爆發咗,但政府將所有媒體嘅報導㩒哂落嚟。

我頓時記起大約個幾星期之前,林林生日嗰日喺救護車上問啲救護員做咩咁攰嘅事。佢地由凌晨到朝早不停送老人家同小朋友,而個個病人都咳到出哂血,鎖骨至胸口嘅範圍發哂黑。

同啲相展示嘅畫面不謀而合。

即係⋯⋯政府個幾星期之前已經知超級肺炎傳咗入香港。

「頂你個肺,又好似當年沙士咁封鎖消息。」人類總是要犯同樣的錯誤,當年大陸政府將疫情消息封鎖先會導致病毒傳入香港。

當日大雄有提過十八子話中國有人確診超級肺炎,但之後就無哂相關新聞⋯⋯

今時今日估唔到連香港傳媒都被落封口令,如果唔係有唔受監管嘅討論區傳播消息,真係死咗都唔知咩事。
雖然口話唔睇落去,但都係會繼續睇
偽毒金加油
「係咪有人惡作劇呀?」

媽媽仲係好懷疑,佢平時只會睇cctvb新聞,連網都唔多上,加上佢生活嘅年代香港傳媒仲有公信力,應該好難相信今時今日爆發疫症都無人報。

「趁未係太多人信,我地落去掃定啲生活用品同食物先。今次隻超級肺炎好勁,香港隨時變疫埠架。」阿連真係好驚青,騰哂雞咁。

「有無咁誇張呀?」

「嬰幼兒同長者致死率係百分之一百,成年人都有三成機會死呀!唔講得笑架,行啦!」

媽媽被阿連說服咗,入屋拎銀包著外套。

而我,突然心跳加速。

我一手拍落阿連膊頭借力先企得穩。

唔⋯⋯唔好⋯⋯

「阿金?做咩面都青埋呀?」

「你啱啱話⋯⋯咩人嘅致死率係百分之一百話?」

「嬰幼兒同長者呀。」

我用阿連嘅手機打電話,嘟嘟、嘟嘟、嘟嘟、嘟嘟⋯⋯無人聽。再打,都係無人聽。

媽媽著完鞋走出嚟:「行喇行喇,去買野。仔?你做咩?」

「⋯⋯你地去買野,我要去醫院。」

「痴線啦咩時勢呀仲去醫院!」

「我去拉十八子走呀!佢小兒科架!一定有份照顧中咗肺炎嘅bb,如果佢咩都唔知實會中招!」

「打電話咪⋯⋯啊!」

阿連頓時明白我啱啱打畀邊個,即刻塞咗個口罩畀我戴叫我快啲去。我拎住佢個手機就衝咗出去,不停打電話畀十八子。

仲係唔聽電話⋯⋯佢實係做緊野,激死!

「司機,廣華醫院!快!」
唔係吓話?啱啱先為林林喊餐飽,依家又十八子...
唔好啦金仔,求下你 唔好咁殘忍
或者乾脆殺左偽毒金,比佢同林林團聚算喇
十八子

唔好死啊
金仔係咪真係要改名做照顧過我既都死撚晒先安樂
無人信我依個故係happy ending
未開始追呢個post都要鬧樓主
最衰都係你 琴晚食住night food追post係到有沙入眼
都係做呢行好有代入感
淨係林林已經sad end左一半
直接改做除咗主角冚家剷都得喇
之前話過仲有一個人會死 而死唔死會影響結局
會唔會係大雄死 搞到十八子為咗佢唔同金仔一齊
原來林林都鐘意金仔
十八子唔好有事
次次都冚家鏟悶唔悶啲
我飛的去廣華醫院嘅途中,以最快速度睇哂有關超級肺炎嘅整合懶人包。

超級肺炎會經飛沫傳播,咳嗽同打乞痴嗰陣見到同見唔到嘅口水花都好,只要接觸到人體任何黏膜都會傳染到。

潛伏期係七到十日,起初會有傷風咳嗽症狀,鎖骨至胸口部位會開始泛灰。隨住時間過去,患者會出現高燒、咳血、昏迷嘅情況,胸口亦會由灰色慢慢轉黑,發出腐肉臭味。

嬰幼兒同長者會喺潛伏期完結後兩三日內急速惡化,胸部全黑,肺部大量內出血而死。

嬰幼兒同長者致死率係一百,而成年人有七成機會救得返。

去到醫院,我戴起口罩就急急腳衝入去,喺極多人嘅走廊以最快速度走向小兒科病房。

病床佔用率超過負荷,有病人要坐凳,仲有人頂唔順坐喺地上。

好多病人不停咳,見到佢地嘅心口泛起灰色。亦有人太辛苦就地失禁,周圍都有屎尿痕跡,醫生姐姐清理完一邊又要跑去另一邊幫手清潔。

即使戴住口罩都聞到醫院內嘅腐臭同屎尿味。

霎時間,依個場景令我諗起當年讀歷史嗰陣見過嘅鼠疫同義祠示意圖。點解香港嘅醫院會淪落到好似一八九四年嗰陣咁嘅樣?

順帶一提當時嘅鼠疫都係廣州傳落嚟香港。

我盡量貼信牆行避開匆忙嘅醫護人員同病人,快步行去小兒科病房。

一到步,就見小兒科護士空群出動,睇嚟連本身夠鐘放工嘅人都要繼續留喺度做野。

我喺病房內搜索十八子嘅身影,終於見到佢,啱啱幫個小朋友打完針。

十八子要處理用完嘅針筒同拎新藥過嚟,急步走出病房嘅時候見到我。

「薯片?點解你會喺度架?」

我咩都無講,就捉住佢隻手走。

「喂!喂喂喂!咩事呀我做緊野呀!」
真係冚家剷
都話係happy end唔係冚家鏟
答應大家只會死多一個人,而且結局係sweet你
仲要死多個
十八子個男朋友
上個post唔夠正皮救唔到嗰個
死老母?
阿連+金仔
十八子知道唔可以同我鬥力,因為咁又會搞到我骨折。

「魏牘金!停呀!話我知咩事先啦!」

「超級肺炎喺香港爆發咗,我嚟帶你走架!」

「停!!!」十八子好大聲咁命令,我亦即刻停低。

「邊個同你講架?」

「連狗已經個個post都講緊。」

「連狗班友你都好信嘅?有人講支爆講咗十幾年㖭啦。仲有呀,新聞都無報。」十八子忍唔住扮連狗公仔喺度笑。

「靠傳媒死得啦!依家啲報紙已經封鎖哂相關嘅報導喇!」

「有無咁誇張呀?」十八子非常質疑我嘅講法。

「我唔係同你講笑架,你唔覺今個星期醫院多咗好多病人咩?你有無照顧過一啲個胸灰灰地色嘅小朋友呀?」

「有,啱啱嗰個都係啦。」

「係超級肺炎嘅初期症狀嚟,睇落好似普通傷風感冒,會咳。之後胸口會愈嚟愈黑⋯⋯咪住⋯⋯點解你會唔知嘅?」

我突然發覺有啲唔協調嘅感覺。

「我都無睇連狗好多年啦,都話嗰陣見到啲網民鬧阿⋯⋯」

「唔係呀。你無睇啫,大雄呢?」

十八子一時語塞,對答唔到。

「佢咁關心你,之前一有新聞就即刻同你講,有咩理由佢睇到咁大鑊野唔同你講?」

十八子視線想移開,但我用雙手將佢嘅頭固定。

「你係前線人員,佢無理由知道超級肺炎爆咗都唔同你講。」

佢輕輕力將我雙手捉住,放返落嚟。

「⋯⋯對唔住呀薯片⋯⋯我呃咗你⋯⋯」

呃我?

「其實我⋯⋯同大雄已經分咗手。」

「做咩要呃我?你換畫好平常之嘛。」

「咁我見你心情咁差唔想影響你吖嘛!我同大雄拍多過一個月,你會覺得我係認真,你會覺得我同佢分手會唔開心,我唔想你擔心我同更加唔開心吖嘛,咪呃住你先囉!」十八子眼泛淚光咁講。

原來十八子嚟我屋企過夜,咁多日不停照顧我,並唔係無同大雄嘈交,亦唔係大雄無怨言。而係嘈到分咗手,所以十八子唔會再聽到佢嘅怨言。

為咗我⋯⋯連自己真心鍾意嘅男仔都可以反面。

依個女人⋯⋯真係無論幾時都照顧緊我嘅感受,搞到我有少少感動。

但依家唔係感動嘅時候。

「依啲遲下先再講啦,請假先啦,超級肺炎殺到嚟喇。」

我想捉住十八子隻手,但佢縮開咗。

而佢露出嘅表情,我從來無見過,係前所未見咁堅定。

「如果真係殺到嚟,我更加要留喺度。」

因為,我係一個護士。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞