是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
其實佢本質唔壞
等你加速
而永遠都係咁慈祥,一直都係咁包容嘅嫲嫲,嗰日竟然全身散發好似獅子望向獵物嘅危險氣息。

睇嚟林林動真氣嗰陣嘅氣場就係遺傳咗佢嫲嫲。

「依啲⋯⋯到底係咩嚟!咳咳!」

第一次聽到嫲嫲嘅咆哮,伴隨咳嗽。

「喂死老野!你咁惡做咩呀?」

林林擋住大家姐:「唔好咁啦,我嫲嫲嚟架!」

「柳穎林!咳咳咳!我問多你一次!依啲係咩嚟架?」

「嫲嫲你冷靜啲先⋯⋯」

「咩嚟?冰呀!high野係咪要攞牌呀?」

嫲嫲完全無視大家姐嘅反擊,尖銳嘅目光由始至終都釘住自己個孫女。

「係,咳咳!咩⋯⋯嚟?」

林林耷低頭。

「係⋯⋯冰毒⋯⋯」

咳。

重重嘅咳嗽聲,面上被噴濕,鼻腔傳入鐵腥嘅味道。

林林面上綻放點點紅花。

嫲嫲吐血。

林林同大家姐嘅大腦一時之間全部被紅血染白。

嫲嫲雙腳一軟,幾乎要無力咁跌倒。

大家姐比林林嘅反應更快,搶前一步扶住嘴角流出血絲嘅嫲嫲。

「嫲⋯⋯嫲⋯⋯」

「叫白車呀林林!」

(嫲嫲未死大家冷靜,我沖個涼先)
仆街啦 就嚟冚家鏟啦
嫲嫲呀
見到你IG話繼續,即刻返來
想問下金仔有邊個角色係完好無缺
沖左落海未
加速
加速
笑死
嫲嫲經過急救之後,好彩無生命危險。

「邊位係病人家屬?」

「我,我係呀。佢係我嫲嫲。」林林焦急咁行近醫生。

林林過去,醫生索一索鼻,微微皺眉。

「小姐你食煙架?」

「啊⋯⋯係呀。」

「你嫲嫲確診有末期鼻咽癌,我建議你為病人著想,唔好再食煙喇。」

林林從來無諗過,人嘅語言原來可以好似重錘咁將靈魂撞出體外。

頓時間,成間醫院好似靜哂,耳鳴取代世界嘅聲音。

「無⋯⋯無理由架⋯⋯」

其實當日,嫲嫲之所以會提早返屋企,係因為返返下工咳血,先會請假休息。

「醫⋯⋯醫生你係咪驗錯呀?我嫲嫲一路都好健康架喎⋯⋯」

林林係有見過佢咳幾聲,但應該未至於咁嚴重架?

「老人家嘅身體狀況通常都係短時間內轉差嘅。而且你又有食煙,唔會有錯。」醫生好認真咁講。

「我已經無喺佢面前食,我有見過佢咳架!我無喺佢面前食架!我就算喺屋企食,食完都有開抽氣扇抽返啲煙出去架!」

大家姐捉住激動嘅林林。

「就算有開抽氣扇,室內都會殘留二手煙。另外仲有你嘅衫褲鞋襪,屋企嘅家具等等都會殘留三手煙。一日半日當然唔緊要,但長期吸入就會好傷呼吸系統嘅器官。」
金仔
有冇人老豆老母唔知自己食煙?
https://lih.kg/1116703

合時
之後醫生講乜林林已經聽唔入耳。

佢淨係記得自己伏喺病床邊,眼腫腫咁等嫲嫲起身。

「嫲嫲⋯⋯對唔住⋯⋯」

「林林⋯⋯唔好吸毒呀⋯⋯」起身嘅第一句,就係叮囑孫女唔好做啲對自己有害,而且返唔到轉頭嘅事。

「我知⋯⋯我知⋯⋯我唔會架喇⋯⋯我知錯喇⋯⋯你快啲好返好無呀⋯⋯」

嫲嫲摸下自己個鼻。

「應該⋯⋯唔得喇。嫲嫲自己知自己事。」

眼淚好似可以無止境咁湧出嚟。

「係我錯⋯⋯係我搞到你咁架⋯⋯」

「傻妹⋯⋯嫲嫲自己身體唔好⋯⋯咳咳!唔關你事。」

「明明就係因為我食煙先會搞成咁!」

嫲嫲伸出手,有皺紋,亦因為長年累月嘅粗重工作令手心起哂枕,皮膚非常粗糙,摸到面上會有少少刮。

「林林⋯⋯唔好吸毒呀⋯⋯」

嫲嫲嘅願望只有一個,不停不停重複。

林林好用力點頭:「我應承你唔會吸⋯⋯我會戒煙戒酒⋯⋯我唔會架喇⋯⋯我會乖架喇,你好返好無?」

嫲嫲知道孫女唔會吸毒,終於安心咁微笑。
林林返到屋企,就將衣櫃入面嘅煙,雪櫃嘅酒全部丟哂。

但係佢無丟到大家姐送畀佢嘅冰壼,當係一個提醒,因為每次見到冰壼就會諗起嫲嫲嬲到吐血嗰日嘅情景,只要諗起就無可能再受到咩誘惑。

嗰一年林林中五,由嫲嫲入院開始直到佢離開,大約四個月時間入面,林林成日逃學返兼職,同埋喺醫院照顧嫲嫲。

林林為咗唔好冧班,久唔久都會返學保持最低出席率。

佢諗住盡快考完個會考就去返工,咁就可以賺多啲錢,等嫲嫲可以試貴啲嘅藥。

睇住嫲嫲化療之下日漸消瘦嘅面容同一撮一撮甩落嚟嘅頭髮,聽住嫲嫲借插喉呼吸嘅扯哮聲,壓力同負面情緒又再籠罩林林嘅內心。

好想⋯⋯食煙飲酒⋯⋯

每日返到屋企就得返自己一個,又再得返自己一個。

好攰,好想上吓電鬆一鬆。

直到望向電視櫃上嘅冰壼。

嫲嫲吐血嘅畫面佔據視線。

林林用力揞住雙眼,但淚水依舊喺手指間一滴一滴咁滲出嚟。
push
金仔你終於返嚟啦,等得好苦啊
追完遺書依家追緊唔妥
唉,睇來林林就快死啦..唔好啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞