是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
我走咗3日之嘛
多謝你睇返舊作
正所謂,一日不見如隔三秋..
你走左整整三秋啊
唔使多謝啊,如果唔追返舊作我都唔知點算好
冇左金仔故嘅人生,度秒如年
睇金仔嘅文就好似煙癮酒癮毒癮咁 唔可以停㗎嘛
林林唯一鍾意嘅屋企,佢都漸漸討厭。

唔想讀書、唔想返工、唔想返屋企,唯一想嘅就係留喺醫院陪住嫲嫲。

而本身由細到大都好憎醫生護士嘅林林,喺嗰四個月入面,慢慢了解到醫護人員其實同佢自己嘅想像唔太相同。

「柳妹妹,又嚟睇嫲嫲呀?」

「啊⋯⋯係呀。」

「佢今日精神幾好,你可以帶佢落花園散下步。」

「唔⋯⋯唔該。」

「一陣㩒鐘叫我地幫你扶佢落床啦。」

林林向護士姐姐微微點頭。

除咗屋企之外,依度係第一個,無因為佢係大陸落嚟而排斥佢嘅地方。

「入得醫院嘅人,就只係病人同病人家屬。我地係咁分架。」

當年林林識咗唔少護士朋友,都係腫瘤科負責照顧嫲嫲嘅人,見得多,久而久之就傾多兩句。
金仔啲文成日都要搞到人眼濕濕
準備匿喺房睇 又要喊喇嗚
林林喺嗰四個月入面,親眼睇到好多荒謬事,而且佢係唔明點解會咁,於是成日趁護士姐姐同嫲嫲檢查嗰陣問下係咩事。

比如見人投訴,話醫院做咩畀橙做飯後果,病人無力摵橙皮點食,又話醫院啲餐具唔衛生,又話啲椰菜點解唔可以轉菜心生菜,又話護士唔幫手斟水依樣嗰樣。

「有啲病人之前住開私院,一間病房先得幾張床,空間又多,病人又少,護士工作量自然細,同埋佢地叫入院嘅人係cilent即係客人。自然咩要求都會盡量滿足佢地。」

林林留意到,醫生護士往往都比較願意去幫禮貌好嘅病人同解答家屬嘅問題。

而林林喺嫲嫲面前一向都係乖乖女,唔該前唔該後,所以啲護士都對佢好好。

「不過我地公立醫院係叫入院嘅人做patient即係病人,我地係幫佢地做基本護理為主。仲有你都有眼見啦,我地一對十幾個,評估過病人係有基本自理能力的話,我地一定係照顧咗比較嚴重嘅病人先。」

嗰時嘅醫院情況都未至於今日咁差,但問題已經醞釀緊,只係當時仲算頂得順。

而今時今日,大部分醫護人員都已經頂唔順。

不過就算係當年嘅醫院,都已經幾乎爆滿,只係差在未喺走廊加床咁解。
「我地人就得咁多,病人就源源不絕咁湧入嚟。你係我,一個有手有腳嘅叫你斟水,另一個下半身唔郁得要放尿,手得一對,人得一個,你會幫邊個?」

喺人力不足嘅環境之下,幫一個人,就代表幫唔到另一個人。

拯救一個人,就代表無辦法拯救另外一個。

「除非醫院增加人手,多啲人入行,體制有改革,如果唔係過多幾年真係會爆煲。唔好話過多幾年,依家再嚟多次沙士我地都死梗。」

林林沈默一陣。

「我做野先喇。嫲嫲今日幾精神,你同佢傾下計啦,唔阻你地。」

「姑娘!」正當姑娘要行嘅時候,林林叫停咗佢。

「唔?」

「係咪如果多一個護士,就可以幫多一個病人呀?」

姑娘點點頭:「唔止一個,我地一對十架嘛,起碼幫多十個病人啦。」

林林望向張開眼,對住自己微笑嘅嫲嫲,深深吸咗口氣。

「我想做護士。」
林林
林林知道以自己依家嘅身世,無論點急起直追都無可能做到醫生。既然係咁,做護士都係一個可行方案。

佢去咗做相關嘅資料搜集,知道有註冊護士同登記護士之分,註冊佢做唔到,但可以入護士學校讀兩年出嚟做登記護士。

「但係我讀書咁廢⋯⋯唔知掂唔掂⋯⋯」佢將自己嘅目標同最熟嘅護士姐姐講。

「只要你係有心幫病人,就一定掂。」

林林終於有咗人生目標同努力嘅方向,佢除咗返工同去醫院照顧嫲嫲之外,就係返學同去自修室溫書。

為咗唔會考到全科唔合格搞到無得讀,林林用返多幾倍嘅努力去追返自己學習進度。

亦因為當年試過依種每日瞓幾個鐘嘅生活,林林真係做咗護士之後先會咁快習慣幾乎無得休息嘅編更。
「林林呀,咳。你聽日考試,最後一日。加油呀。」

會考最後一科,前一晚林林如常去醫院照顧嫲嫲。

臥床不起嘅嫲嫲已經每日都迷迷糊糊,好少聽到佢咁清楚咁講說話。

林林好清楚,嫲嫲嘅鼻喉情況令佢每講一個字都會好痛,所以好耐都無聽過佢把聲。

但唯獨考最一科前嗰晚,嫲嫲好似特別精神。

「嫲嫲,你⋯⋯你講到野?係咪覺得好咗?」

點頭。

「你放心啦,我好有信心一定全科合格架,之後我就會報護士學校,你要等我呀,我好快可以做到護士。到時等我嚟照顧你!」

點頭。

「你⋯⋯仲有無,咳,吸毒呀?」

「無呀嫲嫲,我無吸過,將來都唔會。絕對唔會!」林林捉緊嫲嫲粗糙嘅手心,想佢感覺到自己嘅決心。

嫲嫲面上嘅肌肉用力咁擠出一個微笑。

「咁就好喇。咳咳。聽日考試,加油呀,乖孫。」

「知道!」
林林😭😭😭😭😭😭
迴光反照
嫲嫲又準備死
迴光反照
嫲嫲
林林 你要頂住呀
嫲嫲會喺天上睇住你
迴光返照
考完返來見到張空既床
我相信金仔一定係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞