是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
加油!喊住考
我揸住封信,全身喺度震。

又開心,又悲傷。

原來⋯⋯林林都鍾意我⋯⋯

即係我人生第一次,同一個女仔兩情相悅。可惜我同佢就差咗一日。

水煙壺店入面,店面同內室都有斷斷續續嘅低泣聲。

我盡力冷靜自己,收好林林封信,無聲咁向大家姐講多謝,就離開咗水煙壺店。

我依然未能夠咁快放低失去林林嘅傷痛,但知道佢對我嘅心意之後,多少舒服咗啲。

而且我喺林林嘅情信入面,搵到我可以為佢做啲咩。

所謂救到一個人就代表救唔到另一個人,係因為我地每個個體嘅能力都有限,喺有問題嘅體制下我地唔能夠救到、幫到所有人。

既然係咁,就應該改變體制。令醫療系統改革變成一個,就算我救唔到,佢都救得到,佢救唔到,仲有其他人救到嘅完善系統。

依家嘅白色運動已經變成有足以逼政府正視問題嘅示威力量,可以改革嘅機會就係依家。

我唔可以再留喺屋企喊,就算喊,都要去政總外面喊,至少可以增加多一個示威者。

我唔想⋯⋯依個社會再出現多一個林林同德仔,我唔想其他人都要承受我嘅痛苦。

我希望自己可以出一分力,等天上嘅林林睇到,集合大家嘅力量,就可以做到救到一個病人,同時救埋另一個病人。

我決定,參加白色運動。
Live
點解要咁樣...明明佢地都鍾意對方
屌你, 我考final
聽講有個人啪一啪手指就可以翻生啲人
既然兩個人都相愛做咩今次唔比個happy ending佢地
我屌
完咗白色運動之後,金仔死咗,落咗去同林林一齊
屌你咩金仔返緊工唔敢認真睇,係咁咦睇兩眼都眼濕濕
一齊左
happy end
金仔屌你 林林今晚會返黎打死你你咁對佢
早有心理準備
但都睇到眼濕濕..
金仔筆下到底有無角色有好結果
「唔可以!」媽媽極力反對。

「但係⋯⋯」

「唔使但係!出面咁多人好容易有碰撞,你太容易受傷,我點都唔會畀架喇。」

我嘗試說服媽媽:「咁如果我有方法令其他人唔會撞到我呢?」

「點會有咁嘅方法呀?仲有到時咁多人你點樣確保人地唔會唔小心撞到你先?你一撞就散架喇!」

媽媽行去電視旁邊,指住畫面上嘅人群:「你睇下多人到?仔呀,依啲出街遊行抗議示威嘅野,咪由得其他人做囉。反正多你一個唔多少你一個唔少,你唔需要去架。」

「如果每個喺屋企嘅人都覺得自己可有可無唔參加,咁就唔會聚集到足夠嘅力量逼政府面對問題架喇。」

電視上嘅人打開手機燈,舉高隨住音樂擺動。

「夠人架喇,你見唔見到呀?已經夠多人喇,所以你唔需要去架!」

「仲未夠呀,當年雨傘運動有成一百二十萬人,結果政府都係無變過。今次白色運動得九十萬人,政府係唔會真心處理架。家下推出嚟啲方案同談判都係安撫大眾情緒架咋。削單程證又被建制派否決咗,增加醫療撥款又否決,需要更加多人企出嚟,佢地先會正視問題架。」

有立法會議員話,香港有八百萬人口,依家上街嘅都唔夠一百萬,證明覺得醫療系統唔需要改革嘅人仍然佔大多數。

「我地係民主嘅社會,會尊重大多數香港人嘅意見。」啱啱好新聞又播到佢尻噏。

「見到啦媽媽?佢地仲覺得未夠多人,既然係咁我地就應該更加多人企出嚟,話畀班高官聽,香港真係頂唔順,真係好有問題。」

「我都知有問題啊,咁咪等其他人解決囉。你唔係唔知自己咩體質,出面又混亂,我唔想無咗個仔呀!」

我走入房,將我未完成嘅大型掛牌拎出嚟,大概同我個人嘅闊度差唔多。

掛牌上大大隻字寫住「注意!我有脆骨症!」,不過就未上色。

「我會掛住依塊牌出去,咁就可以令其他人留意到我。媽,我真係好想出一分力,你再老啲都要入醫院,係人都會老都會病,我唔想你日後入到醫院因為人手唔夠病人太多搞到你失救,我亦唔想啲醫生護士為咗照顧病人做到死啊!」

「但我唔想你出去示威就死啊!你明唔明呀!阿媽我係因為你先捱到依家架咋,無咗你我點算好呀?」

我同媽媽好少嘈交,估唔到一嘈就嘈到咁金。
呀媽唔好嬲 同18子生個孫比你玩
唔通...金仔係比黑警打死
我同媽媽好少嘈交,估唔到一嘈就嘈到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞