是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
十八子又向黃泉行近一步
是咁的,照顧過我嘅護士死晒
大雄係一個好男仔
忽然有啲同情佢
無相干啦

反正十八子最後都係要死
邊個都得唔到

我就唔信十八子唔會死
賭乜都得
咁都唔死就真係神作
得返幾集 仲要已經預告會死多個人
話撚咗咖啦,全黨死清光
金仔無撚人性
好sweet嘅happy end=主角死埋,落到黃泉起雙飛開後宮
是咁的,全港護士都死撚曬。

金仔準備好屠刀未
十八子
嗰晚,我地向醫生交代有咩事聯絡唔到十八子屋企人的話,就同我地聯絡。

我同媽媽、阿連三個一齊返愛民邨,我懷住沈重嘅心情回程,一路上都無講過野。

我個腦打哂結,根本無辦法有系統咁梳理思緒。

就算十八子醒返之後,真係話佢鍾意嘅係我又點?我無辦法回應佢嘅感情,因為我好清楚自己真心鍾意嗰個係林林。

返到愛民邨,阿連同我地分手返自己屋企,而我同媽媽就相對無言咁行返自己個井。

入到屋,地上放咗大大嘅警告牌,枱上係媽媽整嘅三人份飯菜,三餸一湯、三碗飯、三對筷子。

枱上嘅飯餸都失去應有嘅溫度。

我同媽媽一齊收拾飯枱,之後佢先沖涼,而我就開著電視睇直播新聞。

白色運動已經進入遍地開花嘅階段,香港九龍嘅主要道路好似彌敦道、遮打道同金鐘道,一眼望過去全部一片白色。

場面嘅震撼性令我一時忘記咗自己嘅煩惱,反正就算點煩都無用,倒不如著眼於自己做到嘅事仲好。

時間搭正四月二十八日凌晨零點零分,我拎出顏料繼續為我嘅警告牌上色。
媽媽沖完涼出嚟,扶住腰坐咗喺我旁邊,抬頭望住電視,光影喺佢面上閃爍,映照佢落寞嘅神情。

「我成世人都係為咗你而努力,依家再叫我去理解一班為成個香港嘅人努力嘅人,真係好難。」

我順住「骨」字嘅筆畫塗色。

「但見到十八子搞成咁,見到醫院依家咩情況,我相信出面依班人,最根本嘅願望,都係想香港變得更加好。」

媽媽拎起我一枝上色筆,沾上顏料,筆尖按壓喺未有顏色嘅「症」字上面。

「我都想香港好。」

媽媽嘅手臂好似流水咁優雅,柔和舞動,睇到我眼都突埋。

隻色⋯⋯上得好靚⋯⋯

「望咩?琴棋書畫我樣樣都識,係為咗你,先轉咗去學洗碗煮飯做家務架咋。」

我頓時感到鼻頭好酸。

媽媽揑一揑我個鼻:「唔知自己遺傳咗我啲藝術細胞呀呢?」

我索一索鼻水:「⋯⋯真係唔知⋯⋯」

「快手啲油啦,我地聽日一齊參加白色運動。」
老母突然參戰有古惑
金仔阿媽不要老
十八子都死埋就成個2019一直都負皮追擊佢
支旗突然舉到好高

伯母 下世做你個仔嘅仔啦
不過十八子股依然最高
嗰晚,我同媽媽都做到好晏,差唔多凌晨三點幾先完成。

佢幫我塊警告牌上完色,仲喺牌嘅旁邊畫咗好多得意嘅自創公仔,隻隻都嬲爆爆咁話:「你小心我個仔呀!」

我將自己畫好嘅畫交畀媽媽,係三朵百合花。

「如果十八子醒返,拜託你幫我送依三朵百合花畀佢吖。」

由等一朵開始,我已經遲咗八年。

一朵賀佢中學畢業、一朵賀佢大學畢業,最後一朵賀佢大步𨈇過。

「仔呀。」

「唔?」

「如果⋯⋯如果十八子醒返,佢會唔會係我新抱呀?」

我微微低頭,緊閉雙唇。

「媽⋯⋯如果佢醒返,唔好話佢知,明眼人睇到乜野。」

媽媽明白我言下之意,但仍然盡力嘗試最後一次說服我:「但你鍾意嗰個女仔已經唔喺度⋯⋯總有一日你要向前行。」

我向媽媽一笑。

「我知,只係,唔係依家。」

或者有一日,未來嘅某一日,我會放低林林,愛上十八子都唔定。

但,唔係依家。
但結局會唔會係而家
唔係依加

係天堂
瞓醒之後,大概係下午兩點左右,媽媽為我準備咗午餐,食完我就出去。

今日嘅午餐,係餐蛋飯。我食返細個食過嘅味道,媽媽最拿手就係整餐蛋飯。

不過後來話午餐肉無益會致癌,食得多蛋又會膽固醇過高,所以愈嚟愈少煮,估唔到今日食得返。

食完飯梳洗好,就收到醫院嘅電話。媽媽聽完,面色凝重,我睇佢個樣已經知道佢收到咩消息。

「⋯⋯佢⋯⋯情況⋯⋯惡化咗⋯⋯」

我極力抑壓自己嘅情緒:「仲有希望⋯⋯只要佢捱得過惡化依幾個鐘⋯⋯肺炎病毒就會急速衰退⋯⋯仲有機會⋯⋯」

媽媽拎咗外套同袋,戴上安全眼鏡同口罩,準備出門。
臨行前,我將幅畫交畀媽媽。

「希望佢收得到⋯⋯」

「靠你喇。」

「仔,一陣萬事小心。」

「你去到醫院都係,唔好惹到菌。」

我地互相摟實,媽媽喺我額頭錫咗一啖,代表住祝福。

媽媽起程趕去醫院,而我就喺屋入面收拾細軟,電視新聞播住示威者同防暴警察對峙嘅畫面,又轉播班高官嘅發言,話唔會出動解放軍。

我將警告牌掛上心口,熄電視,離開屋企。

我去到阿連屋企個井,拍傳佢屋企門,連媽開門。

「唔好意思呀,阿連呢?」

「個衰仔話去示威吖嘛。琴晚返嚟沖完涼就話咩忍唔住,之後就出咗去喇。唉,好學唔學,學埋班搞屎棍。」又一個有待啟蒙嘅香港人,但聽到阿連走咗去示威,我覺得好欣慰。

或者我改變唔到其他唔出嚟發聲嘅香港人,但至少,我改變咗阿連。

而我知道,阿連之後一定可以改變連媽,又再多一個,多一個,再多一個,就會愈嚟愈多人,世界就會改變。

「知唔知佢去咗邊個地點?」

「無眼睇佢,無問呀。你又去呀?唔驚危險呀?你阿媽無叫你唔好去咩?」佢指一指我心口塊警告牌。

我向連媽有禮貌咁微笑:「無,佢支持我去。」

連媽聽到呆咗,或者佢依家仲未了解,但我相信,好快,佢就會明白。

我向連媽道別,就出發去參加白色運動。
已經預視到金仔會比人撞到散哂
頂 笑左
我要落地獄了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞