是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
去到政總外嘅草地,見到有差唔多成千人,聽講除咗醫護人員亦有一啲家人受醫療系列爆煲影響嘅普通巿民。

有一個小攤位派發水同乾糧,仲有白色長袍同白色口罩。

靜坐活動其實已經開始咗差唔多一個月,有啲人仲會帶埋德仔或者以往自殺嘅醫生護士遺照一齊出席。

每個人都身著白袍捉上口罩靜坐,坊間稱之為「白色運動」。

一眾醫護人員同民眾都希望透過白色運動表達訴求,促使香港政府正視醫療負荷爆煲問題。

運動以德仔嘅自殺為導火線,不過一個月前參與嘅人比依家多。好多人見政府唔理你,都慢慢心淡散水。

不過留喺度依幾百人,全部都係有心堅持落去嘅義士。

有好多醫生護士同林林一樣,都係每一更完咗之後趕嚟坐,為公義發聲而犧牲自己嘅休息時間。
然後黑警出黎清場
白色運動嘅主要訴求係進行醫療改革,「醫護人員自殺一個都不能多」,主要係希望減輕前線人員嘅精神壓力。

亦希望解決超時工作有假無得補,賣假制度如同虛設嘅問題。

要求增加醫療開支,無論係用嚟喺私院搶返人手,添購醫療設備,起新醫院增加床位。「不要人工島,只要新醫院」。

停止發放單程證,或者大幅削減單程證數量,減少香港人口非自然增長數目,令醫療負擔唔會再無上限增加。

另外亦要求政府交出良好而長遠嘅醫護人手培育規劃,提升前線醫護人員數量,長遠咁解決醫護人手供不應求嘅情況。

「政府無義氣!護士捱義氣!病人就斷氣!」

我同林林一齊跟住大班示威者每隔十五分鐘就嗌一次。

一批警察喺政府範圍附近戒備,行嚟行去。

「你第一次嚟?」一個著白袍嘅示威者向我搭訕,男人啦當然。
live
個場景好真實
好似睇到未來咁
「啊⋯⋯係呀。」

個男人好似吳啟華,直頭妙手仁心嘅程至美咁,雖然戴咗口罩但都睇得出係個美男子。

佢個樣好易認,正正就係當日阿連急性酒精中毒入院嗰陣嘅負責醫生。

「呃⋯⋯你記唔記得我?」

「你係我以前嘅病人?」

「我朋友係。」

程至美尷尬咁笑笑:「唔好怪我呀,我每日接太多病人喇。」

「唔緊要唔緊要。」

程至美伸出手:「我叫黃𡈼匡。」

「我叫魏牘金。」

林林插嘴:「佢有脆骨症,握手唔好咁大力。」

黃醫生輕柔咁同我握手:「多謝你願意為我地一班前線醫護人員發聲呀。」
黃醫生
我有睇,係好啱用的
黃醫生令我諗起台灣柯p
可惜既係就算黃醫生打算從政都無用
實比人dq埋
當晚我當識朋友咁同黃醫生傾計。原來佢就係今次白色運動嘅發起人,份人好友善,講咗好多野我知。

比如佢會做醫生嘅初心同原點。

「救人。」

佢住屯門,細個試過一次肺炎咳到出血,所以送咗入醫院。

「當日,我見到天使。」

一個慈祥過佢自己媽媽嘅女醫生好有心機咁幫佢檢查。

「當年讀緊中學,之前一直渾渾噩噩唔知自己想做乜,直到我遇上嗰個女醫生。」

出院嗰日,年青嘅黃醫生向嗰位女醫生講:「我第日都要做醫生!好似你咁醫返好啲病人。」

對方微微一笑,拍拍佢嘅膊頭。

「加油呀,你實得架。」

黃醫生一直,一直記住女醫生心口前嘅名牌嗰三個字——謝婉雯。

再次見到依三個字,係喺二零零三年嘅報紙上面,第一位因為沙士而殉職嘅公立醫院醫生。
依家無論點靜坐,點示威
政府都懶理
就算點抗爭都冇可能得到結果
係咪要好似《十年》咁要有人自焚先可以令社會有回響、反思
我唔想香港變成咁既地方
Sorry for 1999
Dead end
謝醫生
沙士爆發嗰年,黃醫生已經係醫科實習生,親眼見證過醫護界最艱難嘅歲月。

「當時係成個香港都頹哂,個個醫護人員嘅士氣都好差,但點都好過今日嘅情況。所以我先會企出嚟。」

為咗令我可以喺面對阿連嘅偉論嗰陣有得反駁,我就繼續問黃醫生:「係咩驅使你企出嚟?你知啦好多人話你地嫌辛苦架嘛。」

「入得行預咗辛苦架喇。企出嚟發聲係因為見到制度唔公平。啲阿公阿婆心臟病要通波仔都畀唔起錢,政府又畀唔起錢、或者唔肯畀錢醫。寧願拎六千億去起人工島,幾億起個噴水池。我地今日唔出聲,禍及嘅係之後幾世嘅老老少少。」

「你點睇走咗嗰班人呢?」

黃醫生重重咁嘆咗口氣:「作為醫護人員每日見咁多唔公義嘅事發生,係會越做越灰心,好氣餒,挫敗感好重。當你做到飯都無時間食,尿都唔得閒屙,然後見到上面啲人派魚蛋燒賣,拍片叫啲明星唱歌畀你聽,點會唔想走?」

「但你仲做緊醫生喎。」
屌 睇撚到好灰
仲有幾耐完?想儲埋一次過睇
Agger
又差啲眼濕
lm
返工忙到冇時間睇文
依家一次過追十幾日文
終於live到
深夜推推佢
唱歌打氣嗰班真係離地到呢...
有時睇到政府啲高官咁無腦咁唔為香港人諗真係灰到

仲要有時見到起碼有啲人出嚟爭取正確嘅嘢又俾人話政治show,先不論爭取嗰班人係咪政治目的,起碼人哋肯扮下嘢吖,點都好過瞓喺度好似豬咁等俾人「摚」(唔識寫)
謝婉雯
一睇到依個名個心停咗一下
金仔你好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞