是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
「呃⋯⋯咁算唔算係對我有興趣?」

「你真傻定假癲呀?」十八子已經想打鑊我,但佢忍咗手。

「唔好玩啦我認真問架。」

「毒撚真係好可怕⋯⋯」

「咁你都要畀個答案我架。」

「你自己問佢啦!哼!頂好想一野放開手又唔放得!激死我喇!」

十八子激到跳跳紮,但都無放開托住我嘅手。

多得佢咁有職業操守,我隻手先無進一步受傷。

喺我入到去見醫生,幫我打緊石膏嘅時候,我就叫十八子走先,事關佢都已經陪我陪到過哂食飯時間。

「咁我返去先喇,有咩你打畀我啦。」

之後打完石膏,醫生話唔使住院,但都開咗啲止痛藥過我食。

好彩拍落枱前半秒收返九成功力,唔係啲內勁一定震碎我隻手。
59s live
十八子對金仔真係好好 好到唔係朋友甚至姊妹嗰種好
你唔好辜負人啦金仔
59s
「破埋你依邊,嘿。」之後就行咗去。
好可愛
呢個金仔真係遲鈍得好交關

好想睇如果薯片認真咁同十八子表白既話
十八子會有咩表情同反應
淨100正皮加更

醫生包到我隻手好似叮噹咁,我吽吽逗逗咁去返外面等藥,等等下急尿走咗去廁所。

洗手嗰陣,但我注意嘅唔係痛到痴肺嘅右手,反而係被林林掂咗一下嘅左手。

今生今世唔洗左手會唔會太誇張?

又無辦法喎,如果我唔洗手林林又突擊我咪大鑊?都係洗啦。

骨科病房嘅臭味依舊,病人大大小小嘅痛苦呻吟聲不絕於耳。

但於我而言,一切都好似被意識隔絕開去。

心入面淨係得一個問題:林林係咪真係對我有興趣呢?

咁啱喺行出廁所無耐就撞正啱啱換完片嘅林林。

「哇你隻手好似叮噹咁。」
樓主加油!
寫得好好睇

利申: 已正評
金仔肯定以後用左手打丁
毒撚真係好可怕
破埋你左手,嘿

呢個女仔加一百分
咁快呷完
對林林好感度大增
「都係。呀,我同你玩叮噹包剪揼吖。」

即係用三種拳頭各自代表包剪揼。

我即場示範畀林林睇,手心向天嘅拳頭係包,手指公向天就剪,手背向天就揼。

「贏咗有無獎架?」林林天真咁問,佢輸緊。

「贏咗有一個願望。」

「乜都得?」

「能力範圍內做到嘅,就乜都得。」

「好呀,嚟啦。」林林仲係咁天真無邪,我已經諗緊要許咩願望。

「包剪揼!」

我伸出左手出包,因為林林無論出邊種拳頭都係揼嚟,所以我包一定贏佢。

點知佢出剪。

「點會咁架⋯⋯」難以置信⋯⋯十八子明明輸咗都唔知咩事⋯⋯

「你輸咗喎。」林林露出小惡魔咁嘅奸笑:「要實現我一個願望。」

「⋯⋯願賭服輸,嚟啦!」

「咁⋯⋯」林林眼仔碌碌咁左望右望,有啲似牛奶妹個公仔咁。

「不如你陪我去靜坐吖?」
十八子激到跳跳紮,但都無放開托住我嘅手。

多得佢咁有職業操守,我隻手先無進一步受傷。

傻仔 唔係職業操守囉好無
係上心上到變成自然反應
林林叫到,我當然應承。不過人愈多嘅地方對我嚟講係愈危險,所以依單野唔可以被媽媽知道。

我等林林九點放工之後,就陪佢搭過海巴士去政總。

見到林林一上巴士就釣魚,個頭中下中下咁,我都唔好意思撩佢傾計。

街外橙黃色嘅光影撫過林林蒼白嘅面容。

素顏嘅林林睇嚟面無血色,如果唔係佢胸口有細微嘅起伏,你話佢係死屍都有人信。

林林唔使幾秒就瞓著咗,架巴士震咗一下,佢個頭就撞咗埋玻璃窗,醒咗。

「唔⋯⋯」佢睡眼惺忪咁捽下個頭,之後望望我,又合埋眼。

林林輕輕伏咗喺我左邊膊頭。

佢好快又瞓著,但頭部因為巴士嘅震動而幾乎喺我膊頭滑落嚟。

我知佢一滑落嚟就會醒,見佢咁攰真係唔忍心佢僅餘嘅休息時間都瞓得唔好。

於是我伸出隻叮噹手,輕輕托住林林嘅額頭。

右手腕發出痛苦嘅抗議。

「安心瞓啦,林林。」
到底主角幾時先肯發現到十八子既好

唔係當佢中左肺炎之後丫麻
車窗外嘅光影喺我同林林身上流轉。

右手嘅痛楚慢慢增加,連抬起嘅手臂都又攰又痠。

巴士駛入紅隧,林林瞓得好冧,唔知佢又隔咗幾耐無休息過。

無幾耐就到金鐘,我幾唔願意都好,都要叫林林起身。

佢擘大眼嘅時候,見到我用打咗石膏嘅手托住佢額頭,即刻醒咗。

「你做乜呀?隻手唔可以受壓架!」

我放返低,表情因為痛楚而那埋一嚿。

「唔緊要啦,咁你瞓得舒服啲吖嘛。」起碼唔會幾分鐘就跣咗個頭落嚟醒一醒。

林林不滿咁叉腰望我,之後抬起我隻手幫我檢查。

「好彩無咩事咋。」

我向佢伸一伸脷,然後㩒鐘落車。
sweet
落咗巴士之後,行去政總都要一小段路。我好奇問起點解佢近排個樣成日都咁攰。

「無法啦,又要嚟靜坐又要讀書。」

「讀書?」

沿住天橋行,無幾耐已經見到政府總部大樓。而添馬公園嗰邊明顯比平日多人,一推密密麻麻嘅人,個個都係著白色袍。

「係呀。我想背負埋德仔嘅夢想繼續行落去。」

林林話,佢一真以嚟只要可以照顧到病人就足夠,唔求升職唔求加人工,所以就算只係登記護士都無問題。

「但係我作為德仔嘅朋友,佢未實現到嘅夢想,就由我嚟幫佢實現。」

於是林林無幾耐之前,開始進修。除咗日常工作外,仲要讀書同參加示威,每日可以休息嘅時間已經得返好少。

好似今日咁,喺政總坐到十二點趕尾班車返去,到屋企仲要溫書,聽朝七點又返工,即係六點幾要起身。

「你咁搞法⋯⋯唔驚身體捱唔住呀?」

「放心啦,我頂得住嘅。」

林林蒼白嘅面容上,勾起嫣然一笑。
睇見林林咁有d想喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞