是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
直到最後一間,都唔見林林嘅身影。不過房入面有阿正喺度為病人量血壓。

我稍為走近。

喺我隔離病床上嘅女病人,係以前被林林照顧過嘅單程證大媽,佢睇緊報紙,投訴緊繁體字睇死人,問有無人民日報。

阿正一路量血壓,一路用力索鼻水,不時伸手用力擦對眼。

「阿正?」

阿正聽到我叫佢,轉頭過嚟,嘴唇微微震動。

我嘅眉毛不受控咁跳咗下。

阿正眼紅紅咁索鼻水,寫埋病人嘅血壓記錄就行過嚟。

「野吖嘛?感冒呀?」

「無事⋯⋯做咩?」

「唔好意思呀阻你做野。我想問林林喺邊呀?我搵極都唔見佢,我有禮物要送畀佢呀。」

聽到「林林」兩個字同時,阿正嘅淚水亦湧咗出嚟。

心跳加速。

林林揞住心口嘅畫面佔據我嘅視線。

「你搵柳姑娘?你無睇報紙咩?佢死咗啦,猝死吖嘛。」睇緊報紙嘅大媽插嘴。

望向阿正,佢谷到塊面紅哂,緊閉雙唇忍住唔好喊出聲,但都有啲聲喺嘴角穿出嚟。

「阿正⋯⋯佢⋯⋯講真嘅?」

阿正點頭。

我嘅靈魂離開咗身體。
金仔我頂你個肺又係呢個套路一幸福少少就要黎料
我感覺到我有排食負皮
但大家第一篇就已經知林林會死
之前正皮左負皮唔到就算知結局 但塑造左林林嘅角色設定咁耐再殺死左佢
你以後post咩我都會負皮你 唔使擔心
阿正嬲爆爆咁擦眼淚,盡力冷靜落嚟。

「我⋯⋯我做野先⋯⋯」

我一個人棟喺病房中心,呆咗,唔識畀反應。

「該燴喇,報紙話佢屋企有冰壼呀,你慌佢唔係吸毒嚟咩?」

眼球扭向旁邊嘅大媽。

「⋯⋯佢無⋯⋯吸毒。」

「報紙話有冰壼吖嘛,唔係吸毒係咩?你唔食飯買筷子做咩?」

左手包住咗唔郁得,但我仲有右手,就算包住咗都係拳頭狀。

「我話,佢無吸毒。」

「你唔信自己睇報紙喇!」

舉起手。

手被捉住,阿正耷低頭,我睇唔到佢嘅表情,我淨係見到佢搖頭嗰陣,滴落地上嘅眼淚。

「魏先生⋯⋯請唔好喺⋯⋯病房打人⋯⋯」

「但係!」

「入得嚟醫院就要守醫院嘅規矩!」我等一次見阿正咁大聲講野。

佢慢慢放低我隻手:「如果佢仲喺度,都一定會喝住你⋯⋯」

阿正放開我,由始至終都無望我一眼,或者係唔想我見到佢喊嘅樣。

「林林講過嘅說話⋯⋯希望你⋯⋯唔好唔記得⋯⋯」
Live
點解金仔要咁對林林
點解一刻嘅幸福都唔可以比阿金同林
比金仔講出口送咗份禮物出去都好
已經feel到下一個就係十八子中埋肺炎sad end
我想負皮樓豬
負評
點可以咁快 仲要咁多咁多遺憾
今次又無做到咩
對住林林無機會講出口
然後對住十八子中左肺炎臨死果陣終於講到出口
講完對十八子既感覺之後就死埋

死喇諗落都灰
咁會變做
是咁的,照顧過我既護士死晒
金仔既故係咪擺脫唔到杏加橙既宿命
十八子 救金仔呀
唔會冚家剷㗎,就算冚球剷,都一定會死淨主角
離開醫院後,我獨自一個坐喺家樂坊旁邊嘅小公園。

附近有啲阿伯阿叔,但無人過嚟坐我旁邊。或者係因為我左右手都有包紮,又或者因為我個樣同喪屍一模一樣。

我望住人來人往嘅旺角,由日光照射大街坐到街燈一盞盞著起。

馬路嘅燈號由紅色轉為綠色,綠公仔閃閃下,又變返紅公仔,週而復始、循環不息。

的、的、的、的、的、的的的的的的的的的、的的的的的、的的的的的、的、的、的⋯⋯

呼吸同心跳都減慢落嚟,眼前嘅人群、車輛之上運連嘅時間好似比我快好多咁,掠過眼前嘅時候留低殘影。

紅橙色嘅車尾燈喺路上拉出彎曲嘅尾巴,路人行過嘅時候會拖出長長嘅鬼影。

我頓時察覺到,我甩骹嘅左手同斷開嘅右手腕已經唔識痛。

全身嘅痛楚好似江河匯聚咁湧入同一個地方。

心口好痛,心臟每一下收縮同放鬆都好痛。好似全身上下所有痛覺神經都集中喺心臟,一秒一下,一秒一下,每秒都痛過全身骨折。

喺一分鐘內,我嘅骨頭全部碎裂咗六十次。

由朝早到夜晚,我呆坐咗十二個鐘頭,全身嘅骨頭碎裂咗四萬三千二百次。

又過一秒,四萬三千二百零一次。

原來依個世界上,死亡並唔可怕,因為人類充其量只會死一次。

原來最可怕嘅唔係死,係聽到心愛嘅人死,而你仲未同佢講,我鍾意你。
我屌
一直都未正評 而家決定要負評
我抵死
我終於鼓起勇氣勉強用手機上網睇新聞,係時候接受現實。

有啲野唔係睇唔到就代表可以否定。

但我就天真到覺得一日未睇新聞,就代表依個世界仲未承認林林死咗嘅事實。

打開手機,社交媒體又好,新聞網又好,都充斥住「美女護士猝死」嘅新聞。話推斷係今晨大約十二點半左右死亡,亦即係我同佢分開無耐之後。

我好唔忿氣,好憎自己,但我左右手都無力握實拳頭。

如果⋯⋯如果我早啲向林林表白,就有一半機會做到佢男朋友,咁我就可以名正言順陪佢一晚⋯⋯林林一有事就送佢去醫院,咁佢就唔使死⋯⋯

係我嘅錯⋯⋯我早啲表白的話,就有五成機會救得返林林⋯⋯

垃圾。

廢物。
一齊用負皮追擊金仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞