是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
阿連聽到即刻大字形擋住𨋢門,十八子仲未死心,轉向想跑樓梯逃走。阿連反應極快,喺十八子起步嗰下已經捉住佢手腕。

「放手呀!」十八子不停掙扎。

我行到十八子面前,佢就故意耷低頭唔望我。

「阿金⋯⋯你兩個搞咩呀?」

「我點知呀?媽媽約咗佢上嚟食飯,唔知佢做乜嚟到門口都唔入嚟,仲愈叫愈走!」

十八子知自己走唔甩,終於放棄掙扎。

阿連嘅視線喺我同十八子之間游移。

我想托起佢塊面,但十八子用力轉開個頭:「唔好掂我!」戴住口罩嘅佢,明顯因為過度操勞搞到面色好差。

佢從來無試過對我咁惡,我亦壓低聲線,盡量溫柔咁問:「做咩事愈叫愈走?」

「⋯⋯⋯⋯你⋯⋯你畀我就咁走啦⋯⋯」

滴、滴滴。

「阿⋯⋯阿金⋯⋯」阿連指向同地表顏色格格不入嘅紅花。

眼淚喺十八子嘅眼角滲出,滑入口罩,但喺口罩下方滴出嚟嘅唔係淚水,係鮮紅色嘅血。

我伸出抖震嘅手,想揭開十八子嘅口罩。

佢用力揞住口罩,全身向後一退:「唔⋯⋯好⋯⋯」

媽媽踢住拖鞋走出嚟:「開得飯喇你地仲走出嚟做乜呀?咦阿連?你又喺度嘅?」

十八子即刻擰開塊面,等媽媽見唔到佢下巴全部都係血。

「我落去幫老媽子買豉油之嘛。」

媽媽望住我地三個,顯然仲未搞清楚發生咩事,事實上我都未知十八子發生咩事。

「十八子?伯母煮好哂飯喇,乖,入嚟食飯先。」

十八子聽到依句呼喚,都無轉身,只係用力搖搖頭:「⋯⋯我⋯⋯我食唔到喇伯母⋯⋯」

媽媽聽到皺哂眉:「傻女嚟嘅,咩食唔到呀?發生咩事?入嚟先講啦。」

阿連同我都互相交換一個眼神,當中只有絕望。

十八子揈開阿連隻手,轉身對住我、阿連同媽媽。

口罩之下仲滴緊血,我順住鮮紅色嘅閃電沿頸向下望⋯⋯去到鎖骨。

十八子雙手抓住恤衫領口,左右一拉,展現衣物下嘅鎖骨同胸部。

「點⋯⋯點會咁架⋯⋯」阿連難以置信。

媽媽雙腳一軟,跌坐喺地上:「灰⋯⋯灰色⋯⋯」

瞳孔收縮,好似想排斥眼前嘅景象一樣。

十八子露出灰色嘅胸口,淚水不停被口罩過濾成血水,好似深紅嘅魔爪爬滿佢嘅頸同鎖骨,靜默無聲咁伸向心臟。

睇嚟係啱啱十八子去到我屋企門口,正要敲門之際打咗個乞痴,同時發現自己噴咗血水喺個口罩度,佢就即刻檢查自己胸口,發現灰色嘅同時我亦出嚟開門。於是佢先要逃走。

「⋯⋯我⋯⋯中左超級肺炎。」

今晚嘅晚飯,食唔成喇。
屌你個金仔真係要寄刀片啦
十八子都唔放過
今鋪真係死哂
屌你個金仔唔同偽毒金成世人要同大雄過?
放過十八子啦
金仔呃人, 又話Happy sweetest ending
無呃架,大家睇到結局就明架喇
刀片已經準備好
咁咪又要等下一個故
下個會係你等咗好耐嘅轉校生
唔通真係照顧過金仔嘅護士要死晒
金仔,金媽,林林,阿連,十八子既墓碑並排而立相互陪伴,林林與十八子並於陰間設立無壓力醫院,一醫護對一病人確保唔會有病人二次死亡= good end
咪就係我估嘅咁囉
林林、金仔、金媽、阿連全部都中曬超級肺炎,死曬
回望翻金仔畫既嗰幅畫,佢將所有人畫曬入去

佢哋係天堂重聚
今次係真真正正永遠係埋一齊=happy sweetest ending
十八子
負皮樓豬
https://youtu.be/5wdxargbj2U

最後金仔再改多一首Come, sweet death
「我⋯⋯我唔想傳染畀你地⋯⋯我依家就去醫院。」

十八子講完,本來想推開阿連入𨋢,但佢伸出手嘅同時,成個人好似虛咗咁,向後跌。

我同阿連一齊拉住佢,十八子呼吸急促,全身發熱。

阿連即刻報警,但救護車服務繁忙,依家要去醫院都無車接送。

「媽!幫手!」我地幾個分工合作,阿連用手機不停搵有無的士同uber之類可以接送,媽媽就喺屋企拎咗幾個口罩同安全眼鏡畀我地戴。

「媽,阿連,你地送十八子入院先,我仲要搵一個人嚟。」

「好,啊,有車喇!落去啦我地!」阿連大叫一聲,就同媽媽扶住虛弱嘅十八子入𨋢。

而我亦返入屋,打開facebook將所有頭先發生嘅事一五一十講哂畀大雄聽,希望佢會嚟醫院見下十八子。

果然去到有生命危險嘅情況就會睇得出對方仲愛唔愛你,大雄秒讀之後就問我十八子喺邊間醫院。

我將地點話佢知之後就同佢約好喺醫院見面,至於病房之類嘅訊息我會去到先再通知佢。

通知完大雄之後,我即刻起行趕去醫院。
最後十八子好返 但大雄被佢傳染死埋
Live
十八子
點解金仔你可以咁殘忍

幾肯定個happy ending 就係是咁的,照顧過我嘅護士全部死撚晒 完
心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞