是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
「嫲嫲走咗之後我就一直喺彩虹橋等佢。成個故事,就係咁喇。」

林林挨喺欄杆,微風撥弄佢嘅頭髮。佢無望我,抬頭向天,睇嚟仲等緊夜空嘅星星。

可惜仍然都係黑色一片。

聽完林林嘅過去,我頓時明白點解佢會鴨片返工,點解會將自己嘅食飯時間縮短,點解捱到暈低都唔想請假休息⋯⋯

就算明知世界嘅運作法則係救得一個就救唔到第二個,佢都希望救哂所有人。

去少幾次廁所、壓縮食飯時間,以最快嘅速度返去照顧病人。

因為佢知道,喺醫院,就算係區區一分鐘都可能係生死之別。

如果可以的話,林林一定連片都唔換,飯都唔食,喺自己返緊工嗰陣嘅時間全部貢獻畀病人。

「我只係想再快啲、幫多一個、再幫多一個、再多一個。」

當病人愈嚟愈多,林林就再進一步壓縮自己作為人類所需要嘅基本活動時間。

由少飲水少去廁所,到鴨片返工,再進化成鴨片又少飲水。

由一個鐘食飯時間,到半個鐘、十五分鐘、五分鐘,有時候甚至唔食。

由準時收工到OT,再由準時返工到提早返工。

再快多一分鐘、再做多一分鐘。

再快多三十秒、多做多三十秒。

林林只係想,再幫多一個病人,再救多一個病人。

佢唔想再有人,會遇到同佢一樣,眼白白睇住重要嘅人因為延誤就醫而離開。

佢比任何人都清楚依種痛,所以先唔希望再有人同佢一樣。

依刻,望住林林嘅我,有行前一步,摟住佢嘅衝動。
心動不如行動啦
Gogogo
攬佢老味啦!
我行前半步。

我想主動,勇敢咁拉近我地之間嘅距離。

心跳到好似玩緊樓機咁,估唔到行前一步都有離心力。

大腦湧上中學嗰陣表白嘅畫面,女神厭惡嘅表情仲好似近在眼前咁。

恐懼嘅程度就好似睇緊隨時會跳隻鬼出嚟嘅恐怖片。

用力呑一啖口水。

同林林嘅距離只差半步。

我踏多半步,就可以摟實佢。

但我好驚佢會呆咗,好驚佢會嚇親,更加驚佢會推開我。

我應該同佢保持一碗小食嘅距離先啱,直到依家我都仲未同佢食過一餐正式嘅飯。咁嘅關係,我根本就唔應該摟人。

成個手心都係汗珠。

我好驚摟咗落去,就連朋友都無得做。

我只係一個脆骨症病人,同我一齊唔會有幸福嘅未來。

林林仲未察覺到我同佢只差半步就可以相擁,雙眼仍然望住無星嘅天幕。

「無星⋯⋯我連想話嫲嫲變成咗星星守護我都唔得㖭。」

林林無可奈何,又有啲自嘲咁微笑。

蒼白嘅面容、憔悴嘅神態、無奈嘅微笑。

太令人心痛。

望住林林依個表情,所有恐懼嘅理由,往日表白失敗嘅回憶,連同理性一齊崩潰。

感性大隊由内心全面進軍我嘅身體,喺未經大腦發出指令之前,已經控制咗我對腳。

我終於,向前邁出咗最後半步。
終於啦
點知仆左係度
林林寧願犧牲自己嘅瞓覺,食飯時間比病人,又點會浪浪費時間響拍拖到呢

金仔,你實在係太年輕喇
Ching押埋韻
講到依啲sad嘢都搞咁耐先攬到你唔係諗住攬完人哋就會即刻同你一齊下話
同時,林林轉身向我,我亦即刻剎制。

「夠鐘喇。」

本身想摟住佢嘅衝動,因為佢依句突如其來又莫名其妙嘅說話窒一窒,再次被理性制服。

林林向我展示手機,上面寫住零零零零,十二點正。

「今日我生日呀。」

「啊⋯⋯哦!」

我頓時明白點解林林開始講自己嘅過去之前會望一望手機話未夠鐘,甚至明白點解佢會特登同我講佢嘅故事。

原來係想等到十二點正。

「生,生日快樂!」

林林展露一個天真無邪嘅笑容。

「嗱,你頭先應承咗今日會送生日禮物畀我架,唔準反口。」

「得!我一瞓醒就去醫院搵你!」

「仲要請我食飯。」

「仲要請你食生日蛋糕!」

林林嘅笑容甜到好似蜜糖咁,我個心已經融哂。

「咦?」

發生咩事?

身體好暖。

林林嘅體溫傳咗過嚟我嘅皮膚,暖意由每個毛孔滲入皮層,湧上心頭。

林林⋯⋯摟住咗我⋯⋯

「多謝你呀,阿金。」
so good !!!!
...我哋班讀者最驚嘅事睇嚟要發生了
跪求金仔唔好啊,比佢哋一齊過生日約會先啦
唔妥個嗰故都搞得我喊左幾次..幾次淨化都喊左
比我對眼休息下啦
林林
跪求林林可以睇到幅畫同聽到金仔表白先死
終於摟埋一齊啦
講完之後,林林就轉身用鎖匙開鐵閘。

熱血喺我全身流轉,我咁大個仔除咗媽媽之外就無其他異性摟過我,今次仲要係我心上人,到底發生咩事?我仲未理解到。

我啱啱明明打算摟住佢,依家我直情想摟實佢再表白。

冷靜!冷靜呀魏牘金!

就算係朋友都會摟架啦,無咩大不了!

林林打開門,回眸一笑:「拜拜。」

我忍唔住喇!我要表白!依家即刻馬上!

「林⋯⋯」

正當我想開聲嗰陣,林林揞住心口,腳下一軟。

我即刻扶住佢。

「林林!你⋯⋯做咩事?」

林林額上嘅汗水大大粒咁滑過側面,佢嘅表情因為痛苦而扭曲。

「心口⋯⋯有啲痛⋯⋯」

咩摟住人咩表白依啲念頭都一一化灰,見到林林咁嘅樣我除咗擔心之外個腦就乜都無。

「你見點呀?」

「無事⋯⋯我諗我休息下就得。」

「使唔使去醫院?心痛可大可小架。」

林林揮手搖頭:「唔使⋯⋯我諗我今晚唔溫書喇,直接瞓覺,瞓完無事架喇⋯⋯」

我好疑惑,亦好擔心。

「放心,我自己係護士知道自己身體點樣嘅。依排休息唔夠啫。」

「一係⋯⋯我我我我我我我陪你吖?」

林林失聲笑出嚟:「噗!咁快想入我屋企?」
我即刻諗到啱啱我句野有咩唔妥,雖然我心入面只係諗住陪佢等佢有咩事可以幫手,但咁就代表我會入佢屋企同佢過夜。

我同林林當然唔係可以過夜嘅關係。

「我我我我我我我唔係咁嘅意思呀⋯⋯」

「嘿嘿,你咁樣好得意。唔講喇,我入去喇,一陣醫院見啦。」

林林喺我懷中離開,跨入自己屋企,拉埋鐵閘。

「林林。」

臨閂埋木門之前,我叫咗佢一聲。

「嗯?」

「生日快樂。」

「多謝。早唞喇。」

「早唞。」

門邊慢慢推進,將室內嘅光景壓縮。林林嘅身體,到半身,到半邊面,到眼神。

咔嚓。

聽到木後嘅林林著上拖鞋遠去。

木門將我同林林分隔,永遠分隔。
無啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞