是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
霸氣盡失
留名
十八子
然後十八子拖住薯片搵林林
林林:嘩你又搞咩黎
薯片:...
十八子:...

成個氣氛應該勁尷尬
十八子嘅火氣頓時消失,望住我隻手。

「薯片⋯⋯你隻手呀⋯⋯」

我隻手仍然停留喺枱面,被佢講一講,我當堂感覺到一陣強烈嘅痛楚由手臂衝上腦神經。

十八子起身想睇我,我即刻好似林雪喺《功夫》入面講:「唔好郁⋯⋯斷咗。」

「無得唔郁囉!我帶你過去骨科嗰邊啦!」

雖然啱啱佢仲係對我好唔滿意,但一見到我斷手骨,態度已經一百八十度轉變。

至於我嘅怒火已經被痛楚淹沒咗,因為真係好很痛呀師父!

我地兩個即刻急急腳走人,十八子嘅午飯時間仲未完,所以佢陪我一齊行去骨科。

由食堂行去骨科話遠唔遠話近唔近,行咗一陣我地就到。

十八子陪我登記分流,一齊喺度等醫生睇我。

過咗一排無嚟,估唔到骨科床位已經愈開愈多,只要有空間嘅地方都會加床。

醫院本身嘅病房床後面有排制,啲床亦大啲同多功能啲。不過加開嘅床就細啲,而且設備比唔上普通常設床位,主要淨係可以調較高度同得一個平安鐘。

無論病房內定外面等睇醫生嘅空間,都堆滿哂人。
要幾錫你先做到咁快下到火
證明佢重視你個人多過哂自己堆原則
估到十八子會係咁
由於等醫生都有排等,我托住右手托得攰,十八子就會幫我托一陣。所以我嘅左手、佢嘅左右手都會輪流扶住無力嘅右手腕。

「愈嚟愈多人⋯⋯」我作為病人嘅觀感,只有愈嚟愈多人,等見醫生嘅時間愈嚟愈長。

而且眼中所見,十個有六七個都唔係香港人嚟。

「薯片。」十八子低聲叫咗我一聲。

「⋯⋯依家冷靜咗啲,其實我明你講咩。微觀嚟睇,你個林林的確唔係依度依班大陸人。但你又明唔明白我?當個大環境係咁樣,事實擺在眼前嘅時候,我會懷疑佢同唔鍾意佢⋯⋯都無可厚非。」

終於回歸到理性討論嘅層面,我諗依刻嘅我同十八子都多多少少理解到對方嘅睇法。

「就算我唔歧視大陸人都好,香港嘅醫療系統就嚟捱唔住,係事實嚟。」

「我都知係事實,但林林為香港嘅醫療系統出咗一分力,亦係事實。」

如果有為香港出力嘅人,佢地就應該受香港嘅福利保障。問題只係依家太多無貢獻嘅寄生蟲落嚟食免費餐,仲要嫌唔係自助餐。

只講本土其實好自私,但香港嘅情況實在大方唔起。
右翼本土本來就建立係「人生而不平等」呢個原則上始終資源有限 主張用係「自己人」身上都無可厚非既
宣傳一下遺書嘅書面語版本先,有興趣可以去睇下:https://www.penana.com/story/46551
「我好明白你心情,所以你要鬧大陸人,我會陪你一齊鬧。但你唔可以將所有壞嘅特質都套落林林度。」

至少,林林唔係加重我地負荷嘅一員。

「知道喇⋯⋯我唔會再話佢架喇⋯⋯」見我嬲到拍枱斷手,十八子都妥協,唔再爭論。

「你攰架喇,我幫你啦。」十八子同我接力,托住我無力嘅右手。

講到尾,依家會超過負荷,係因為當年對醫療無長遠規劃,無起醫院,培養人手嘅學位無增加。

香港九七之後都發展咗廿年,醫療體制都無改過,人口又多咗,但仲用緊九七前嘅舊方法,有乜可能唔死?

而就算今日香港有好好嘅醫療體系,只要人口非自然咁增加,到頭嚟都係會爆煲。

假設今日嗰一百五十個單程証個個都係談吐優雅,大方得體,舉止端莊嘅日本人都好,香港人嘅醫療體系依舊會崩潰,人口流入速度永遠會快過你建立相關配套。

一日一百五十個,一年小計都五萬人落嚟,我當你一年就起到一間有一千個床位嘅醫院,嗰五萬人得百分之一要入院,都已經佔咗你一半床位。

雖然話係制度同政策嘅問題,但制度同政策都係人訂,歸根究底就係上面嗰班高官屎忽鬼無腦。
有講我因爲睇左個故所以無啦啦支持佢地
但唔好意思 我叫左佢地盡量唔好睇
因為寫得太真 同埋太痛心
我啲fd都話真到以為你有份做
只能說金巴你觀察力太強同資料搜集好足
我無你過獎喇
到底依廿年嚟,人口增長咗幾多?落成嘅醫院有幾多間?醫護人員數目增長咗幾多?床位多咗幾多?

仲要病床床位其實有分兩種,一種係急症病房嘅床位,一種係康復病房床位。

反智政府就起左北大嶼山、天水圍依醫院,得急症室,但就無康復病房服務。

即係如果你要入院慢慢接受治療,就要搵附近醫院床位收你。急症同康復床位數目平唔平衡亦係另一個大問題。

以香港依家嘅醫療體系狀態,如果再嚟多次零三年沙士咁嘅大疫症,一定會完全崩潰。

「咦?阿金?」熟悉嘅聲線傳嚟。

林林咁啱回收完醫療用具嗰陣經過,見到十八子「拖住」我隻右手。
薯片右手成功破處
今次到林林呷醋
live
十八子見到林林過嚟,又有少少好似見到陌生人嘅貓咁全身毛管棟起哂。

「喂,你啱啱話乜架?」

「⋯⋯知道喇。」

林林唔知我地講咩,但視線集中喺我同十八子隻手上。

而我就見到佢嘅黑眼圈愈嚟愈深,塊面明顯消瘦咗。

「你好呀李姑娘。」

十八子心不甘情不願咁打招呼:「你好呀柳姑娘。」

林林嘅視線喺我個樣同手之間徘徊。

「你又骨折呀?」

「係呀,同佢食飯唔小心整親。」

林林高低眉咁望住我,睇嚟係諗緊點解食飯會斷手腕骨。

「你依家隻手唔係處喇喎睇嚟。」

「⋯⋯⋯⋯依啲意外情形唔計啦。」

佢伸出手,輕輕掂一掂我左手。

「破埋你依邊,嘿。」之後就行咗去。

我同十八子都呆咗。
點解呷醋可以呷得咁可愛

利申鍾意十八子多啲
是咁的,我既職業係後宮王
諗落好彩JJ得海綿體
如果唔係打個飛機都chok斷
手會斷
三盤兩勝,邊個會贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞