是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
Call me Doctor奇怪
屌,睇到金媽為左金仔放棄啲自己嘅長處睇到眼濕濕
金仔咁多年都唔知道自己阿媽嘅藝術好好老母好偉大
十八子十八子十八子
好緊張
金媽去醫院
支旗仔又高左啲
四點幾,我終於抵達金鐘,喺補給站拎咗白袍就著咗上身。啲義工見到我塊警告牌都話多謝我咁都企出嚟。

每個示威者都好友善,聽講前線不停發生衝突,我地依啲喺後方嘅補給站就好和平。唔少人向拎住盾牌同戴住防毒面具嘅防暴警察送水同餅乾,但佢地唔收得。

大台同網媒嘅記者去哂前線,我地依度就得返普通民眾用ig開直播。

好多示威者見到我塊警告牌都過嚟同我影相,我地互相打氣,分水同食物。

傳聞政府有機會出催淚彈,所以好多人都帶備咗保鮮紙包住外露嘅皮膚。

佢地仲好小心咁幫我包埋。

由於超級肺炎肆虐緊嘅關係,所有示威者都唔敢除安全眼鏡同口罩,四月尾嘅天氣又濕又熱,令唔少人中暑,要其他示威者照顧,亦有人熱到昏迷。

救護車沿住大馬路慢駛,示威者好似純白嘅紅海咁一分為二,讓路畀救護車救人。

我隨意問人借電話,聽到嘅人個個都隊部手機出嚟,搞到我都唔知用邊部好。

最後我求其借咗一部打畀媽媽,佢話十八子推咗入手術室,醫生無透露太多資訊,我地依家可以做嘅唯有喺心入面求個天保佑十八子。

之後我又打畀阿連,佢話喺中心區域,依家嚟我依邊。
會唔會係阿連出事
live
「係呢,係咩驅使你有脆骨症都落嚟遊行呀?」

借完電話,一個示威者問。

佢係一個男仔,普普通通、唔高唔矮、唔肥唔瘦,雖然戴咗口罩但應該係唔靚唔醜,一句到尾就係路人樣。

「⋯⋯啊,我有三個朋友都係護士嚟。一個係處處為我著想嘅朋友,一個係我由細玩到大嘅青梅竹馬,仲有⋯⋯一個我鍾意嘅女仔。」

我將我經歷過嘅故事娓娓道來:「⋯⋯德仔一直有個理想,就係升做阿爺之後可以由內部去改變醫療體制⋯⋯不過後來因為工作量太多,出咗醫療事故⋯⋯」

有人聽到眼濕濕,而嗰個路人樣示威者就不停抄筆記。

「⋯⋯因為佢嘅離開,令林林覺得好自責。於是佢想背負埋德仔嘅夢想,想幫佢實現佢實現唔到嘅夢。但係工作量太大,佢放咗工仲要參加白色運動,示威完又要溫書⋯⋯結果⋯⋯」

講到我想表白嗰日,林林生日嗰日,佢就猝死咗,我嘅聽眾已經有幾個忍唔住流咗眼淚。

「而我由細玩到大嘅青梅竹馬十八子,依家仲做緊手術⋯⋯」

佢地輕輕拍我膊頭,幫我打氣:「佢會無事架。」

「多謝。我都希望佢無事⋯⋯我希望以後唔會再有咁多人出事,無論係病人定前線醫護人員⋯⋯但醫療體系唔改革就只會繼續令悲劇重演。我唔想再有人同我一樣,感受到依種痛苦。」

我深呼吸一口氣:「所以,就算我有脆骨症,都要企出嚟。」

聽眾當中,流最多眼淚嘅就係嗰個不停用筆記抄抄抄嘅路人相男仔。

「⋯⋯唔好意思,太感動喇。係呢,你介唔介意我將你地嘅故事寫入書?」

「噢,無問題呀。你係作家嚟?」

佢笑一笑:「唔係作家,只係個講故佬啫。點稱呼你?」

「我叫魏牘金。」

我地握手,佢好輕力,好溫柔,因為怕整傷我。

「我係做金庸的男人。」乜水?未聽過。
係都要擺出自己出場嘅.....
留力救十八子ok?
救埋伯母啦
魏牘金:「而我不知道做金庸的男人是誰」

到底係死剩邊個,定係冚故鏟呢,好緊張啊!
金仔之後會唔會唔接受十八子架
一定要
金仔😭
十八子唔好死呀
講完故事,已經五點五十七分,依個時候頭先借電話畀我嗰個女仔收到電話。

「喂?啊佢仲喺度呀,你等等。」佢交咗個電話畀我,同一時間,補給站嘅義工紛紛拎起佢地嘅對講機,睇嚟有一大堆人向佢地聯絡。

與此同時其他人亦拎出震動嘅手機,查看訊息。

「喂?」

「阿金!走呀!黑警放催淚彈呀!」

身邊嘅示威者低頭睇完手機,一齊抬頭,而防暴警察頭上亦舉起一幅大橫額,寫住「警告催淚煙」嘅黑底白字警告旗。

下午五點五十八分,幾聲巨響之後,一個小罐跌到我腳邊,白色催淚氣體頓時瀰漫四周,令視線變得白茫茫一片。

普通口罩根本抵擋唔到啲氣味,火熱灼辣嘅感覺攻上鼻喉,令淚水唔受控制咁湧出。

「咳咳咳!!!!」

四周只有示威者嘅咳嗽聲同埋痛苦嘅呻吟,仲有齊整進逼嘅腳步聲。

「嗚啊!」

「唔好打呀!」人體被毆打嘅聲音。

心跳加速。

走,我要快啲走,被警察見到我就死梗。

我喺白色嘅催淚氣體下爬行,盡量遠離警方進逼嘅位置。

「我地做錯乜野!我地到底做錯乜野!嗚啊!」

「停手呀!!!!」

我喺地上爬行,淚水不停被刺激到飛出嚟,但我要就住唔可以爬太快,唔係我對手會骨折。

突然,頭上被黑影籠罩。

抬高頭,只見一個戴住防毒面具,手持警棍嘅防暴警察。

「唔⋯⋯好⋯⋯」

手起,棍落。
Live咗
到最後金仔死
集體炒車
Hello林林
黑警永遠都係黑警
我諗我有生之年都唔會再見到香港警民關係會好
就喺警棍要粉碎我頭骨嗰下,一個巨大嘅身影穿出白霧跳出嚟,將警察推開。

「阿連!」

「阿金!快啲走!」阿連擋喺我前面,啱啱被推跌嘅警察重新企起身,左右扭一扭自己條頸。

警察提起警棍揮向阿連,佢避開之後同佢搏鬥,我喺地上繼續狼狽咁逃走,催淚白煙開始消散,我仲可以清楚咁見到阿連。

佢騎喺警察上面,明顯佔上風,但隨住氣體散去,幾個防暴警察走向被騎住嘅同袍將阿連推倒,幾枝警棍喺阿連頭上狂毆。

「停手呀!」我向佢地大叫。

「唔好理我!走呀!」阿連頭破血流,被幾個警察壓住,將雙手扭向身後,被鎖上手銬。

「走呀!!!!」阿連雙眼被血水掩蓋令佢打開唔到,再被一個防暴警察用膝頭壓住條頸。

阿連個頭對住我,橫向咁被壓喺地上。

「停⋯⋯停手⋯⋯」咁會死人架。

我企咗起身,邁步向阿連。

阿連幾經辛苦終於掙開眼睛,已經唔理啲血澀眼,勉強望住我。

佢用發唔到聲嘅口做出口形:「走⋯⋯呀⋯⋯」
竟然係阿連
金仔走唔甩,死埋
好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞