是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
仲要強調係 好sweet嘅happy end
原來有限制?
咁網絡版主角死,實體書版主角生有冇得搞?
比兩種唔同結局我哋班忠實粉絲啊~

依個訊息好好,不過順便補充一下 除左唔錯過身邊嘅人同事,仲有唔好錯過金仔嘅故
其實殘忍嗰個係金仔
偽毒金其實唔係想殉情,睇佢嗰陣有落力想逃走就知
只可惜,金仔不饒人,結果十八子同金媽就...
實體書會唔會解釋吓打死金仔班黑警點
金仔
又一個金仔式happy ending
一路都睇到你返工好忙好攰
但都好努力為咗大家出文 好多謝你
你係一個好有心嘅年輕人
即使工作繁忙但見到社會嘅問題總係不吐不快
會俾大家一個全新嘅角度去睇每件事
不論係自殺嘅遺書故 陪伴嘅ptbf
到今日嘅護士差啲死晒故
多謝你令大家可以了解得咁深入咁清晰
每次你都做好多資料搜集再出文
你真係好勤力 希望你往後都可以keep到依股魄力
我會繼續支持你 快啲出書
我希望我今次可以拎晒咁多本嚟搵你簽名
轉校生我都勁鍾意 你抖多陣好快啲重啟
最尾都係要放lemon出黎
當年睇緊次次一播呢首歌眼淚就流出黎
今次亦都係
或者要改寫好多野...
我諗我都係其中一個被你呢個故改變嘅人
多謝你寫呢個故啊
成日話「女大唔中留」今次真係反轉左男大唔中留..
可憐金媽寡母婆湊仔... 希望有機會實體書寫返開心版結果 比十八子同偽毒金一齊 比個孫金媽抱..
為金媽嘅主題解一解畫,至少被大家知道我其實想表達咩野

由遺書故開始,有時會有讀者問我會唔會幫人寫遺書,小弟都會一一拒絕,我做到嘅最多只能係去聽大家有咩困擾,無乜實質幫到咩。

我係絕對尊重每個個體嘅自由意志同選擇,但我始終覺得當年遺書故嘅探討忽略咗「家人」面對子女死亡嘅部分,成個故事當中缺乏對家人嘅刻畫,冬姐係死嗰個、miki父母又仆街、金仔又已經無哂屋企人、布甸仔父母算半個仆街、阿dick老豆又係死、阿文爸爸亦唔需要經歷喪女之痛,所以今次係想對依部分做少少補完。

我知就咁同人講,你死咗父母會好傷心,但咁唔足夠令人真正理解。我唔係話所有父母都一定關心仔女,有大把人生而不養。不過我希望睇完金媽嘅遭遇,而且阿金已經唔係主動尋死,但對依世人嘅支柱都係阿金嘅媽媽嚟講會造成幾大衝擊。我諗咁樣相比同人講自殺前要考慮父母嘅感受更加入心。如果考慮過所有情景,仍然選擇死亡係無問題,因為每個人都有權利選擇繼續生存定死亡。

大家放心,金媽會頂得順,所以先會舖十八子係佢「半個女」嘅情節

護士故唔會再死人,大家到時睇書可以安心服用。
金仔講返先醒起遺書故真係得仆街父母
“我知就咁同人講,你死咗父母會好傷心,但咁唔足夠令人真正理解。我唔係話所有父母都一定關心仔女,有大把人生而不養。不過我希望睇完金媽嘅遭遇,而且阿金已經唔係主動尋死,但對依世人嘅支柱都係阿金嘅媽媽嚟講會造成幾大衝擊。”

所以我好耐以前就決定咗
就算要自殺都要係媽媽離開咗之後先做
寫嗰陣唔覺,後來發現全部仆街
如此一來你的決定便應受到尊重
同紙言唔同?
利申淨係追紙言,岩岩live先上黎睇下

點知發現已經完左po。。。
睇完晒了
多謝金仔
想一次過買晒咁多本,但爭btpf
不用謝,是我謝謝你看和支持
書店又唔入貨
喺出面望住一幕幕嘅畫面,我諗起金仔
如果我遲d交稿實寫撚哂班仆街黑警入去,同埋再多一堆示威場面
琴日已經出現左偽毒金 被槍爆頭嘅巴打 被亂棍打、除衫嘅絲 記者都唔放過嘅犬
金仔係預言家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞