是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
要爛尾了
金仔呢
金仔,返來囉~~~
「即係⋯⋯吸毒?」

「唔好講得咁難聽,我地叫滑雪架啫。其實同食煙飲酒差唔多架咋。」

林林疑惑咁望住大家姐,對方無理,開始講解點食。

將冰毒放入球狀試管入面,用火去燒,再喺膠筒吸食冰毒結晶受熱之後嘅氣體。

「好快就會嚟料,爽過食煙一百倍,真心。嗰度仲會變到好敏感,會舒服到嚟幾次高潮。」

林林呑咗啖口水。

「嚟⋯⋯幾次?」

「想唔想試下?」

大家姐將冰壼遞畀林林,林林接過,但仲有啲猶豫。
「會唔會上癮架?」

「痴線邊有咁易吖!整啖啦。」

「嗰陣食煙飲酒你夠話唔會上癮啦。」

「信我啦,大家姐幾時有害過你?你食煙無咗感覺,咪試下隻勁啲架囉。真係爽到升天,你試下就知,無呃你架。」

大家姐將吸管隊向林林:「整啖啦。」

林林終於就範,張開口準備含住吸管。

「咔嚓。」

大門打開,一時之間,受驚嘅林林都唔知應該將燒紅嘅冰壺擺喺邊。

「林林⋯⋯你地⋯⋯喺度做乜野?」

平日夜晚先返屋企嘅嫲嫲,偏偏喺嗰日返咗屋企,撞破準備吸第一啖冰毒嘅林林。
婆婆救咗林林
「呃⋯⋯嫲嫲⋯⋯依個係⋯⋯呃⋯⋯」

嫲嫲走近林林,錯愕嘅神情漸漸逼近。

「大家姐一見到已經想起身凶嫲嫲,不過我捉住咗佢。」

林林向大家姐搖搖頭,佢從來無見過嫲嫲咁嘅表情,即使係撞正佢食煙飲酒,嫲嫲都從來無鬧無話,只係微笑住提醒佢唔好食太多。

就算每次見家長被老師點鬧,知道林林喺學校做幾多衰野都好,嫲嫲同佢喺返屋企嘅路上面都只會問今晚想食乜餸。

「我曾經好奇問過嫲嫲,點解咁縱我。」

嫲嫲話林林細個已經見過地獄,就算依家做乜野,作為阿嫲都無辦法狠心教訓佢。

即使明知孫女傷害到其他人,又喺外面蝦蝦霸霸,仲要食煙飲酒傷害自己嘅身體,佢都狠唔到心。

喺嫲嫲眼中,孫女嘅行為係逼不得已。

老人家嘅眼光同感覺向來都比其他年齡層嘅人更敏銳,好多野其實一眼就睇得穿。

嫲嫲眼中嘅林林,只係被現實拉住嘅扯線公仔。

既然孫女嘅行動係為勢所逼,又點忍心鬧得出口?
live
好同壞既分界線
Live 金仔會唔會要開新post
快快快快快
係,人生在世永遠有選擇權,為勢所逼都仍然出污泥而不染嘅人亦唔少。

但喺大環境之下,人往往選擇委曲求全。

就算明知係錯誤,都唔會有意志力去堅持正確。

如同六七十年代嘅香港,未有廉署之前貪污盛行嘅警隊,一個警察無得唔收賄款,依個就係大環境對個體嘅摧殘。

人係群體動物,要埋堆就要同大多數人擁有類近嘅特質。

林林要融入唯一願意接納佢嘅大家姐嘅群體,就要擁有不良少女嘅特質。

當然林林可以選擇唔埋堆,咁就唔需要為自己油上暴戾嘅保護色,但同時亦意味住要繼續得自己一個。

偏偏林林最忍受唔到嘅,就係自己一個。

「嫲嫲要做野都陪唔到你,你要咁做先會有朋友架嘛,唔跟佢地一齊做,又會無哂朋友。既然係咁,就做啦,嫲嫲唔會鬧你。」

於是林林明白,點解自己每日要戴上面具返學。點解喺成班姐妹大笑嘅時候,自然會掛上相同嘅笑容。

連自己都唔自覺嘅問題,嫲嫲只係一句就講得清清楚楚。

「冧林,你太怕孤獨喇。」
唔好比佢停呀
但冰毒真係唔可以亂掂...
大家姐其實好慘
有啲人會努力做足一百分 希望大家見到佢
有啲人就會特登做啲相反嘅野去吸引目光
尤其係佢地在乎嘅人
兩者都好辛苦
唉我9up下 sorry
學習同孤獨相處係人生必經既階段黎
林林
就算要死都唔好死得咁慘啊金仔
金仔can do this all day
More
準備加返速!
我做完野了!!!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞