是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
當日大家姐同林林逃學,留咗喺屋企。

「喂,大家好姐妹,同你玩啲新野。」

大家姐同林林食煙飲酒,搞到間屋烏煙瘴氣已經唔係第一日嘅事。

大家姐雖然有錢,但就同屋企關係好差。佢父母生仔唔養仔,以為畀咗錢就已經盡咗父母嘅責任,但喺大家姐眼中佢想要嘅唔係錢,而係關注。

大家姐好細個就明白,曳嗰陣就會得到關注。就算父母只係埋嚟打佢一身都好,只少有一段時間可以留喺爸爸媽媽眼中。

依種曳隨住成長變本加厲,由唔做功課開始,但每隔一段時間,當爸爸媽媽慣咗佢係咁,關注又會消失。

佢只好繼續將自己嘅「曳」升級,打下人、欺凌下、食煙、飲酒⋯⋯

佢好記得兩老見佢食煙嗰日係特別嬲。

「點解你會變成咁⋯⋯」

隨住「曳」嘅程度不斷升級,直到有一日,大家姐嘅父母終於死心。

估唔到大家姐都有線
唔係隊草啊嘛?
Live左!🥺
已經⋯⋯無論做乜都再引唔起佢地嘅注意。

唔係,仲有壞事可以做,全世界都話吸毒係最壞嘅事,食煙飲酒都叫可以被允許,但吸毒唔同。

吸毒,喺大家姐眼中,係真正嘅分界線,好同壞嘅分界線。

如果我吸毒,爸爸媽媽一定會再一次關注我。咁大件事,佢地一定打我鬧我,咁我又可以再留喺佢地嘅視線入面。

當然依啲只係潛意識嘅諗法,大家姐實際上連自己會做壞事係想搏取父母關注都無自覺。

人唔思考,就永遠唔知真正嘅問題出喺邊度。

於是大家姐開始吸毒,而且故意畀父母見到。

但佢地無動於衷,只係放低十張一千蚊紙喺枱面,無嬲、無心痛,無任何情緒波動。

「今個禮拜嘅零用錢。」之後就走咗。

佢地一家人嘅交流,亦得返每個星期交收零用錢嗰十秒鐘。

大家姐又好,佢父母又好,都真真正正對大家死心。

不過,大家姐已經上咗癮。
大家姐變咗一個壞咗嘅人

留名
係呢一刻 大家姐已經無左靈魂
由起初飲咳藥水,到食揈頭丸,白粉,最後係冰毒。試過唔同嘅毒品之後,佢發現最鍾意係冰。

「我仲未介紹其他人食架,同你最老友先同你講先咋。」

大家姐喺袋拎咗一個有啲發黃嘅玻璃樽出嚟。

有啲似小型水煙壺,但上面啡黃色好似生鏽水管嘅污跡令林林一見到已經無乜好感。

「放心,依個我嘅,我買咗個新嘅畀你。」

林林嗰個就係乾淨嘅玻璃樽。

「我依家食煙都無乜感覺,食水煙仲無癮架喎。」

「傻妹,大家姐梗係有正野益你啦。就係知你依家無乜feel先介紹你玩啲正野。」

除咗玻璃樽,大家姐個袋仲有震強兄同假陽具:「食完好爽架,仲舒服過平時搞。」

「咩咁巴閉呀?淫濺不能移?」

大家姐終於喺袋拎咗一細包好似冰糖嘅結晶粉末出嚟。

「依包野叫冰,食完好high架,見你係好姐妹先益你。」
林林
唔知大家姐好冇砌呢
push
唔知點解 覺得大家姐係les
留個名
林林係因為隊得冰多所以鴨尿片?
冇嗱?
Lm
返來推
會唔會係林林太攰之後係屋企攞錯野黎用/食錯野搞到死左
冇啦?
放假夜出夜是常識吧
其實我係嚟推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞