是咁的,照顧過我嘅護士死咗 完

990 回覆
347 Like 27 Dislike
嗰晚,十八子陪我留到好夜,九點放工嘅佢聽日要返七點,但都陪我,仲送埋我返屋企。

媽媽見到我,摟住我話好擔心,同埋唔該十八子送我返屋企。

「你今晚喺度過夜啦,費事你又返去少咗時間休息呀。依度近醫院多啲,你可以瞓晏啲。」

「麻煩你喇伯母。」

「唔麻煩,我都當你半個女咁架啦。去沖涼先啦。」

我拖住疲憊嘅身體瞓上床,十八子去咗沖涼,花灑嘅水聲沙喇沙喇咁響起。

媽媽坐喺床邊。

「十八子講咗我聽喇。」

溫暖嘅手放喺我額頭:「你媽媽我未試過面對一個我好愛好愛嘅人離開,你爺爺係佢離開咗我先愛,你老豆喺離開之前我已經唔愛佢。」

一下一下撫摸我額前嘅頭髮。

「我未經歷過,但我可以想像。而且親眼睇住自己愛嘅人受苦,我諗嗰陣痛都差唔多⋯⋯好似⋯⋯好似全身每一塊骨頭,每秒鐘都會斷一次咁。」

有溫度嘅水點滴喺我面上,媽媽幫我抹走。

「好好瞓一覺啦,仔。早唞。」

罕見咁,媽媽錫咗我一啖。我嘅意識亦漸漸遠去。
可以開始落注到底下個死既會係金媽定係十八子先
咁不如金仔死啦
我以為十八子喺我屋企過夜會令大雄唔高興,點知佢地兩個無為依件事嘈過交。而且之後十八子幾乎每日都上嚟,少咗同大雄見面,佢都無一句怨言。

真係難得一見嘅好仔。

我嘅情況又變返當年被女神拒絕咁樣,情緒低落,無食慾,半夜會紮醒喊。

要媽媽同十八子輪流照顧我,我心入面覺得自己更加廢。我好想振作,但振作唔到。

但我再頹廢都唔可以唔返工,因為我無人工媽媽又會好辛苦,我唔想佢幾廿歲仲要照顧我依個大細路。

返工嗰陣,一忍唔住我就入廁所喊,而阿連就會守住廁所門口唔畀人入嚟。

阿連亦係另一個擔心我嘅人,日日朝早就拍門叫我一齊返工,放工又會送到我入屋,有時仲會同十八子一齊陪我食飯。

每晚食飯時間,我地都會睇電視。近排嘅新聞報導係話白色運動參與人數愈嚟愈多,有機會成為雨傘運動後最大型嘅一次和平示威。

電視中人人身穿白袍戴口罩,一到夜晚就打開手機燈,黑夜嘅大街幾乎化成純白,場面好壯觀。

或者因為阿連知道我嘅心上人係過勞死,係有問題嘅醫療體系下嘅犧牲品,所以佢開始理解街上嘅醫生護士同平民爭取緊乜野,無再口水多多鬧人。

十八子、阿連、媽媽三個都真係好擔心,亦好努力照顧我,我諗唔係佢地陪住我,我一早就自殺死咗。

不過未嚴重到自盡,亦唔代表情況樂觀。

直到有一日,我收到個電話,大家姐打嚟嘅電話。
可唔可以唔洗死
我反而覺得每次都要用某啲人既死去控訴某啲野,果種傷感先唔真實。一樣會傷感,分別在於我地因為控訴既事而傷感,定係因為個故事本身而傷感,好睇金仔係想要邊一個結果
我依照大家姐畀我嘅地址去到佢位於太子一棟舊樓嘅樓上店。

木質嘅大門,一入到去就瀰漫水果嘅香味。原來大家姐正職係賣水煙壼。

「以前唔係架,後尾林林勸我搞啲小生意,反正老豆老母有錢,我咪打發下時間。」

大家姐嘅小店左右排咗一列櫃,櫃上有大大細細、各有特色嘅水煙壺,聽講有啲仲係大家姐自己設計。

大家姐曾經同林林反過面,當時林林決定讀返書,唔再跟大家姐。但後來林林都係返咗去佢身邊,夾硬逼佢戒毒。

戒完毒之後,佢地又少咗聯絡,林林話大家姐爛蒲嘅個性唔啱佢。

不過當佢唔開心又會搵大家姐訴苦,所以大家姐對林林,可以話又愛又恨。

之所以會恨,係因為實際上,大家姐真心想同林林做最親嘅閨蜜,可惜對方話大家唔夾。

「唔好意思呀,咁耐先搵你。之前忙住應付啲差佬,講幾多次都死唔信林林無滑雪,搞咗好耐。之後又要準備林林嘅喪禮,所以依家先得閒叫你嚟。」

亦因為大家姐心底其實好重視依個朋友,先會將佢嘅喪禮摟哂上身負責。
究竟金仔應該多謝大家姐定嬲大家姐
大家姐有咩想講
大家姐走去櫃臺,喺英式木櫃筒中拎出要交畀我嘅野。

「佢嘅喪禮係幾時⋯⋯」

「下星期,時間地點我再wtsapp你。」

我接過大家姐手中嘅信封,未拆封過。

上面寫住:「給偽毒金!」

「嗰日我去拎林林幫我訂嘅雕刻用品已經發現封信。我費事班差佬睇,所以收埋咗。我諗得你先有資格開依封信。」

我望住林林嘅字跡,眼眶已經紅咗。但大家姐眉毛都無跳一下。

「你⋯⋯真係堅強⋯⋯」

大家姐冷笑一聲:「我喊夠喊飽架,咪以為我真係咁硬淨先得架。喊完,咪起返身繼續行。」

「⋯⋯所以我話你堅強⋯⋯我⋯⋯仲未起到身⋯⋯」

「你係要多啲時間架喇,鬼叫你係最愛佢嗰個咩。」

我唔好意思咁耷低頭,拆開林林畀我嘅第一封,亦係最後一封信。

「唔阻你睇信,我去點貨先。」大家姐行入內室,我將摺成長方形嘅信紙打開,同時聽到內室傳嚟嘅低泣聲。
屌 夜媽媽又喊到個枕頭濕晒
魏牘金!有人說過你的各字好有趣嗎?不要生我氣呀,跟你開個小玩笑罷了。用玩笑開首是因為我自己也很緊張,我還是第一次寫情信給男生,好怕被你拒絕!希望你不會嫌棄我唐突地寫情信給你吧。

我睇到意識突然白咗一片。

依封係⋯⋯情信⋯⋯我一直唔夠膽寫嚟表白嘅媒介。

而林林選擇咗寫情信畀我。

⋯⋯情⋯⋯信?

既然是情信,一開始就應該說了,我喜歡你。

本來紅咗嘅眼眶,淚水唔受控制咁湧咗出嚟,滴落信紙上。

我都係⋯⋯我鍾意你⋯⋯好鍾意⋯⋯好鍾意⋯⋯

我一直在掙扎要不要告訴你,怎樣告訴你。最後還是用了最老套的方法。沒辦法了,我懂的不太多。雖然中學時是不良少女,但因為太凶了沒有男生敢接近我。到出來工作,我可是護士,自己最清楚工作時間多糟糕,我又是工作狂,根本不適合跟人交往。也因此,對男女情愛真的不是專家,便朋這個方法表白了。我的時間都花在醫院和病人身上,所以對追求我的人都會狠狠拒絕。我不想花時間在愛情之上,只想花在病人上,我一直都是這麼想。

回想起來,那大概只是因為我還沒遇上你。

其實本來也對你沒什麼好感,還以為你也想追求我,常常買小食我吃。但奇怪的是,你一直沒有進一步行動,就只止於買東西我吃,讓我都搞不清楚你是不是喜歡我了。

我們不多不少,就相隔一碗小食嘅距離。

這是我覺得很舒服的距離,也是令我對你產生好感的距離。心想:這個男生不錯呢。

你應該也看得出,我其實也明白這個世界上,救得了一個病人就救不了第二個的真理,所以我才會常常感到無力。但我仍然想再多救一個,再多一個,所以我只會把愈來愈多時間花在病人上。

偏偏你的出現,令我開始希望抽出一點時間,花在你身上。這點其實很自私,我卻無法再理性地控制自己,誰叫我已經無可救藥地喜歡上你了呢?

我還記得很清楚,真正察覺到自己喜歡你那天的情景。你記得嗎?在我暈倒那天,是你守在病床旁邊的,張開眼就看到你了。知道嗎?嫲嫲離開後,我已經⋯⋯過了太多在張開眼睛時,身邊一個人都沒有的日子,太多生病時也得自己去買外賣的日子了。所以張開眼看到你時,我早就感動得快哭出來了。然後你還說擔心我,那刻我確確實實地感到自己的心跳加速了。

我記起林林醒嘅時候,呆呆滯滯咁望咗我輪 。

我將買嚟嘅白粥打開:「本來琴晚買咗肥姐你食架,你暈咗就無法啦,轉咗買粥你食。」

林林坐喺床上,擦一擦眼角。

「做咩?」

「無野呀。」

「點解你會喺度嘅?」

「我擔心你丫嘛,咪等你醒囉,假都請咗喇。」

「啊⋯⋯我走架喇。你醒返我就安心哂,我依家走架喇。」

微細嘅拉力,令我停止離開嘅動作。

「唔好走。」

希望你記得那天吧!我有好幾次都想直接抱著你表白啊。不過後來你說錯話,我也冷靜過來,就先再觀察多一段時間吧。

一來是想更確定自己是不是真心真意,二來也是怕你嫌棄不是香港出生的我,所以一直忍住了,沒表白。

但我對你的好感卻隨著時間增加,看到你和李姑娘在一起還牽著手,我第一次嚐到吃醋的味道。偷偷告訴你,破你左手的處,我是故意的:p誰叫你在我面前牽其他女生的手!但我也因此更確定對你的感覺,結果就鼓起勇氣寫這封情信給你。

好想快點到生日那天,把信給你。

我很期待你會送給我的畫,抱歉德仔離開那天沒有收下。

希望收到你的畫作為我的生日禮物。

但我更希望收到你答應我的吻作為生日禮物,希望你不會嫌棄我這個大陸女生的情信。

最後再說一次,我喜歡你啊,偽毒金!
Live左 我屌你夜媽媽睇到個心un住un住 點瞓得著呀
個post水浸
睇到起哂雞皮
好好睇
屌我仲以為兩點無人
可唔可以返生或者金仔落去陪佢啦
暴走都ok架
仆街仔寫到咁入肉
寧願係美好幻想結局
好sweet
寫死金仔 之後落去同林林一齊有無得諗
hihi臨考dse比單比嘅野我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞