【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
「呃…呃…!」莫妍抓抓頭,哈哈大笑:「我打算,搵人煮嘢俾你食,因為實不相瞞,其實我唔識整嘢食。」

「唔識!!?」小松瞪大眼睛。

「因為自細都唔洗點自己落手去煮飯……」

「你爸爸嘅手下呢?佢哋整嘢食好叻嫁?」小松又問。

「唔係佢哋,係我個妹!」莫妍答。

「哇,咁叻。」小松拍拍手,但馬上就憂慮:「不過咁夜,會麻煩到佢喎,我都係食餅乾得啦。」

莫妍立即動身:「唔會唔會!!佢從來唔會托我手肘。」
「咁…」

「你坐喺到等食啦。」莫妍摸摸小松的頭。

然後,莫妍就出去呼叫自己親妹去為朋友做飯,真是個好姐姐。

「哇~真係估唔到阿妍屋企咁有氣派啊可,小葵。」小松坐在床上,周圍觀望房間的物品。

其中,有個相架很吸引她的眼球:「咁鬼似樣嘅……」

「???」我上桌子,把相架弄落地下。

「死衰貓!」小松拍走我。

不知為何,我很喜歡破壞小松的日常。
小松把相框撿起:「呢個…呢個咪係……」

「叫咗喇,三吹四請下,我個妹已經喺廚房幫我煮緊飯。」莫妍剛好回來了。

「阿妍!呢個係你嘅……」小松指住相片裡,一個相熟的人。

「我個妹,佢叫莫友思。」

「!」小松像全身的毛髮都豎起了一樣。

「做…做咩?」

「佢…佢…喺廚房……啊!?」小松激動不已,高興的表情逐漸呈於臉上。

「係。」

小松二話不說,懷抱住那份開心的喜悅,跑了出去。

「喂。」我跟過去。

在小松的亂走亂闖下,她有驚無險地到達一樓的廚房裡頭。

「你真係幫我煮緊飯!」一入廚房,小松便對那背影喊。

「你係我家姐朋友?嚟得正啱,你係想食義式、定日式嘅料理?」妹妹莫友思問到最後,都不禁稍稍轉身:「宜把聲……」

「友思!!!!!」小松上前,激動地跟莫友思摟抱住。

這個戴眼鏡,總是一張端正模樣的女生,不就是學校「七大女童軍」之一的莫友思!記起了,原來就是她,小松的朋友。

難怪一聽到名字,小松就興奮到快要升天般。
「你就係我家姐朋友!!?」被抱緊住的莫友思,反應不來:「小松!」

「太好啦!喺陌生嘅環境下,遇見熟識到好似後天親人嘅朋友,你知唔知係件幾難得幾咁開心嘅事!!!」小松瘋狂搖動她的肩膊。

「我明……」莫友思保持一副鎮靜,托一托圓托的眼鏡:「但都要再問多次,你想食義式啊,定係日式?」

「我要莫友思式!!!!」小松繼續將她抱緊,把頭伏在她的胸口。

「哈,果然係小松。」莫友思見她九不答八,反而覺得恩惠:「咁就整份「莫友思精明的營養套餐」。」

「走肉全素喎!」小松提醒。

「可以啊,你隻貓呢?」莫友思留意到矮她半戳,在地上可憐非常的我。

「佢都要一份!有冇肉就隨便。」

「必須要!必須要!!」我答。

「佢都好似幾開心。」莫友思叫我說話,便笑泛出笑容。
於是,兩位早已相識多時的朋友,就在溫暖的家中,快快樂樂地烹飪。

「小松,洗洗啲娃娃菜,仲有片酸瓜。」切著蕃茄的莫友思吩咐。

「係係!」不知何時穿上圍裙的小松,從雪櫃內搬出食材:「你屋企個雪櫃真係大!成對門咁高。」

「搵唔搵到啊?」

「搵到啊,幾時俾我切嘢?」

「你一陣會切親手。」

「你有預知能力咩!」

「你咁大頭蝦,我屈你會切親手。」莫友思淺淺一笑。

「啊,宜家啲領袖生真係呢!」小松鼓起腮子,扭開水籠頭。

廚房外的莫妍,沒想過親妹原來認識小松,一時間十分愣然。
兩人做飯期間,談論起結識其姐姐的過程。

燈色溫暖、格局開明、地方整潔的廚房,令整件事情在愉快的氛圍下進行。

許久沒見過,小松能像今天真摰地大笑出聲,或許平凡女生的生活,確實會讓她更愉快。

「搞掂,香菇五穀炊飯、柚子醋漬蕃茄、芝麻菠菜、南瓜薯餅仲有薑蔥汁煮茄子,份量啱啱好夠小松你個細食鬼。」莫友思端上一份料理。

「哇,超精美!」小松雙眼在發光,真正的發光。

「捧去飯堂食。」

「知道!」小松雙手捧好,小心翼翼地離開。

「到你。」莫友思指住我。

接著,拿出解凍了一會的雞肉、鮮魚,拌勻在一起,加了一些不明的調味,才放在一個小碗上給我。

「慢慢食。」
正呀
唔知點解總係諗到莫友思著住條勁短既熱褲係到煮野食
好大反差感,作為黑社會大佬嘅女,竟然係風紀隊長
黑社會最講紀律
對對!
你睇下啲黑驚
莫友思

由長洲鬼屋變左住豪宅 不過莫研不羈嘅個性冇咩點變
唔知點解一見到有錢人就覺得同V14有勾結
ZeroWind偷食
墨b對於zerowind同m偷食有咩想發表?
咩偷食
咩事呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞