【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
炸毛

唔知點解我會諗起愛我啤酒

葵情敵+1
諗起龍騎件甲
原來小葵係最勁
Push
深夜一推
「唔會,小松佢只係我一位異常活潑嘅同學。」莫友思介紹期間,小松擺出一副難受的樣子。

「嗚…嗚嗄…!」小松摸著喉頸,面色紅漲。

「小…小松吞唔到舊飯糰!!!」莫妍會意。

莫友思即托一托眼鏡,即有力地拍打小松的後背,想將整件大飯糰咳出來。另一邊廂,我已經開始對紅色武士甲虎視眈眈,因為它給予我一股從未擁有過的感覺,就像一種召喚,令你目光深深陷入一處。

「咔──」我伸直腰子,開始觸摸盔甲。

「莫佬大!隻貓郁緊……嗰件八十年代,日本川海武士盔甲!」其中一位黑衣小弟指住我,大喊。

「貓仔唔好啊!」莫妍轉為阻止我。

「咳──!」在莫友思的幫助下,小松終於咳出塞喉之物。

「你居然想一啖吞哂緊飯糰入肚咁得意……」莫友思訝異的目光,盯在那件未被咬爛的飯糰上。

正當我打算跳上盔甲鑽入內裡時,一個力度失衡,就將整件盔甲弄跌了。

「呯──!」整件盔甲,向前傾倒。
「啊…」莫妍阻止不住了:「應…應該冇跌壞……?」

「隻死貓……」兩名黑衣小弟,經已忍不住想上前教訓我。

「我…我隻小葵呀…!」見有人想傷害我,小松馬上爬過來將我摟抱保護。

「收手。」莫佬大卻一副淡然,絲毫不在意:「人同貓冇事就得。」

「佬大…件盔甲你用成……幾千萬標返嚟,上次有人唔小心打爛你個青花壺都要切手指尾謝罪喎……」黑衣小弟說。

「唔好喺我兩個女面前亂講嘢,我邊有咁殘暴。」莫佬大富有大將之風,說話一直雙手放後:「何況用嚟托住武士甲嗰個盤冇事,咁就得。」

經莫佬大一說,果見一個如像青銅的盤子,正擺放在武士甲之下。

一望,我全身毛髮更為騷動……

我可以確定,我大概不是因為武士甲而感到奇怪的感覺,而是它下面的青銅盤。
「咁就好喇,咳。」小松馬上幫武士甲扶正,說:「但個盤有咩咁值錢?」

「佢係……」莫佬大意味深長,說:「一個特別嘅盤。」

「中國古董!?」小松問。

「非也。」莫佬大行前一步,深遠地說:「比起各種古董,佢都更為珍貴。」

「都冇聽你提起過嘅……」包含小松在內的對話,莫妍都會決定插一嘴。

「你成日出街蒲唔返屋企,邊有時間解釋你聽?」作為父親的莫佬大,向她投以不屑一眼。

「唓……」莫妍越說,聲量就越低:「咁珍貴又放喺件甲下面,擺明吹水。」

在青銅盤上,不難看到龜與蛇的刻紋。

「唔打擾你哋,我一嚟,就好似招嚟唔少麻煩咁。」莫佬大準備告辭。

「老豆,晚安。」莫友思不忘說。

莫佬大的目光,轉向莫妍。

「…」莫妍一副不屑,望向別處。

莫佬大沉哼一聲,就攜同小弟們離開。
客廳內,又只餘三人一貓。

「你仲係對老豆咁無禮貌。」莫友思一本正經,說。

「你點似得我。」莫妍態度繼續不爽。

「老豆對你寄以重望。」

「唔理喇,好煩啊。」莫妍行出客廳。

「搞唔清楚……」小松你眼望我眼,說::「你哋成家嘅關係。」

「不嬲係咁。」莫友思沒半點情緒波伏,說:「你唔洗覺得尷尬。」

「我係好羨慕!我屋企想搵個人嘈下都冇!!」小松一張渴望調皮的表情。
「小松你咁搞笑,正常人都好難同你嘈落去。」

「為咩嘈啊你哋?明明生活都幾富裕吖……」

「要講哂出嚟?都幾多因素……」

「列點吖唔該。」

「我家姐仲未脫離「反叛期」,而且我老豆迫佢繼承家業。」

「即…即係撈黑!?」

「嗯。」莫友思望向牆上,左右兩側的書法對聯:「『不良之女,制霸鈴蘭』,呢兩句係我老豆喺我出世之後,搵人幫我占卜嘅句子。」

「咩意思?」小松問。

「鈴蘭嘅花語,係代表憂傷嘅宿命,但幸福最終會歸來。」

「好有意思咁,點解爺爺唔搵人幫我占一占。」小松說。
「哈哈,咁「不良之女」又係咩意思?」小松問。

莫友思淡淡一笑:「唔知呢。」

這夜,我們就在這橦豪宅睡了一整夜。

莫友思和小松睡同一張床,兩人在燈關後都閉上了一會兒眼睛,可是不一會又傳來小松的聲音,看來是睡不慣新枕頭。

「友思…你訓咗未?」

「未…你訓唔著?」

「係啊…」

「小松,等放榜宜段日子,你有咩做?」莫友思問。

「周圍捉下妖魔鬼怪,但好似未成功過。」

「吓?」

「就係一個……有好多怪物嘅世界…我出於興趣,就接觸下咁。」小松拉高被子到鼻前,只露出一對明眸:「人哋帶我接觸,我當然要幫下手咁。」

「你又會突然掂呢啲鬼神嘢?」

「或者…其實我唔鐘意,但因為屋企背景流住相同嘅血,令我不知不覺都覺得,其實宜件係正常,而繼續走落去……呃…我都唔知點同你解釋好啦。」

「我明…我明。」
「你居然想一啖吞哂緊飯糰入肚咁得意……」莫友思訝異的目光,盯在那件未被咬爛的飯糰上。

係咪有個日本網紅 一口吞咗個飯團 最後哽死咗
不良少女...諗番起班不良人
不破尚大人…
果然是滿天
到底滿天是有多帥
能如此吸引亂世中的皇。
好多巴打都仲記得呢個經典
仲記得果陣個原創人用呢句野黎洗版,跟住就個個都記得
嗰陣真係好癲,幾乎每日都見到呢句野咁滯,的人名調一調又出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞