【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
「你夢到嘅係咪同我一樣!?」小松馬上將我抱起。

「原來你差我一個飯糰……」我完全不敢相信。

「阿星,記錄低,我應該好快唔記得啲內容。」一樣差不多時間醒來的吳爹,讓阿星負責抄寫夢境詳情。

小松不用多提,自己都開始在手機輸入夢裡的內容,以免忘記。

「呢個女人,我喺佢夢境見到,佢一直鐘意住嗰個美少年。」吳爹盯住姜富娜,說:「仲殺咗美少年原本嘅女朋友,喺情人節,我大概夢到咁多。」

姜富娜急著搖頭否認:「無啊…無啊……」

「佢殺咗人哋女朋友?咁可能宜個係佢銳變成怪物嘅原因。」滅潔達猜測。

「情人節殺人女朋友?你都算陰毒。」阿星不屑地說。

「咁係咪可以報警喇?」小松問。

「唔好報警,因為我哋某種度上都犯緊罪,對付佢呢啲人有第二種方法。」吳爹說。
so FRESH
小葵淨係記住小松爭自己一嚿飯團
一飯之恩
家下咪又貼大床(小葵間屋仔) 又貼罐罐
「你哋講嘅怪物。」正當眾人打量著姜富娜時,她卻爆出一句:「到底係咪佢……」

吳爹思考了一會,才向滅潔達打眼色,會意的他便拿點東西,準備給姜富娜觀看。

那是,一段影片,記錄著上次天台遇見美少年和食人魔之王的片段。

「我驅魔嗰陣,會習慣戴住部微型攝錄機喺身。」滅潔達將片段,呈給姜富娜觀看。

「係…係佢!可唔可以俾我見下佢!?」她大感高興。

「你講下自己做過啲乜,我再考慮下。」吳爹微笑。

接下來,姜富娜只想了一想,馬上就將所有事情告出。

從中學時代,她就跟其他女同學一樣,默默暗戀著美少年,可惜對方早就有愛侶,更接受不到他們一起共渡情人節,於是在當日那天,將美少年的女朋友推落樓梯致死。

即使沒有恐怖的描述,這簡單的幾句都足以讓人心顫。
「然後呢?」

「喺佢女朋友死咗之後…我忍唔住……繼續寄告白信俾佢,話俾佢聽我內心想法,連佢女朋友係我殺都講埋……」說著說著,姜富娜咧嘴一笑。

「咩話──」阿星詫異。

「既然得唔到……」她望向我們,說出歪理:「就直接摧毀佢啊哈哈哈!」

「……」大家都互望對方,感覺這女腦子已病了。

「直至三月十四日嘅白色人節,佢好似好好心咁,叫所有匿名同佢告過白嘅女同學,夜晚到學校天台等,當時我係其中一個。」姜富娜猶如歷歷在目,說:「但我因為一啲事情,而遲到。結果,我去到學校嗰陣,見到一個個身影,喺天台上面跌落嚟……原來佢,將所有前嚟嘅告者一一迷暈,再逐一擲佢哋落樓。」

「呢件事,造就最後殺校嘅原因。」滅潔達點頭。

「我幸運咁避過一劫……但最後,見到嘅畫面就係佢由天台跳落到地面。我無忘記到佢…有人話第一個暗戀對象總係難忘……可能係真……」
「你要講嘅,都完?」吳爹淡淡一問。

「係…咁我……可以…見得未?有個女人…曾經拎住一塊玻璃碎片,話我只要每日誠心禱告,就可以召喚番佢出人世……」

「真實之鏡嘅碎片!」小松立即指出:「之前我哋喺一個叫「開心農場」嘅地方,有個人都係咁講。」

「真實之鏡,係聖物嚟。」滅潔達疑惑。

「根據上次經驗,只要搵出塊玻璃碎片就可以!」小松說。

「鏡片喺邊!」吳爹對姜富娜吼問。

「你…你哋想消滅佢……唔會講你哋知。」
戲肉嚟喇
I cum a lot
推!
加速
唔好停
加速
個女人會唔會係迷濛狀態嘅媽媽
咩女人
似係啦
點解小松媽媽會咁做呢
證明俾唔信佢嘅人睇紫魅世界係真有其事(?)
「會唔會喺學校?」小松抬鄂、猜想:「佢好似成日去學校。」

姜富娜一聽見小松的話,表情立即轉變,僵硬了些少。

留意到的吳爹,馬上收拾物品,動身出發。

「唔係真係估啱咗啊?」阿星問。

「邊有咁易……」姜富娜答。

「係?但你啱啱嘅表情已經出賣咗你。」阿星彈一彈她額頭。

「小松,我想請埋你爺爺幫手。」準備期間,吳爹說:「你幫我問問可以?」

「爺爺啊?唔知佢肯唔肯嫁……」小松馬上撥打電話。

「喂?」

「爺爺,我哋要對付嘅怪物有啲頭緒喇,你可唔可以過嚟幫幫我哋手?」

「乖孫你主動叫爺爺幫手?」

「係吖。」

「因為呢隻怪物真係太強大。」吳爹刻意大聲道。

「Where?when?」爺爺問。

「荃灣,時間一陣再講。」
如是者,在六號倉庫的三人組準備好後,一起到荃灣與爺爺碰頭。一見面,滅潔達就不斷講解怪物的特點,又為爺爺安上收音麥克風、微型攝錄機等道具。

「咩事!?你搞咩!!?」上車後的爺爺,不明滅潔達在他身上放儀器的意義。

「杞木大師,雖然久仰你大名好耐,但宜個年代,都要用科技驅下鬼,咁樣對方嘅戰鬥數據先可以記錄落嚟。」滅潔達嬉笑。

「哦…真係怪。」杞木爺爺又將注意力,轉移到小松身上:「小松啊,你話搵啲夢符,搵成點啊?」

「搵到喇,仲同小葵發咗個美夢,好似真嘅一樣!」

「係?講嚟俾爺爺聽聽。」

「好,就係咁嘅……」小松將夢的內容,一一交代出。

期間,杞木爺爺聽得逐漸入神,表情更帶些少詫異。

「呢個…係你同葵發嘅夢?」杞木爺爺凝視住我。

「嗯,但發到一半就無咗喇。」
推呀
仲有冇文
推呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞