【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
Am
香港時間?
認真問係咪墨b唔係香港?
黑b精神上入左紫魅,肉體係我張床上面
明明就喺我個張!
Push
邊個黑B
墨b
「咩…話…!?區區凡人居然可以咁做!?我冇記錯……老木你係乜嘢先天異能都無,一個單純用武力同學識去戰鬥嘅人……」吳爹被其力量震撼到,眼珠一直盯住杞木腕部。

「呵。」杞木只回以一句,簡單的笑聲。

「真係好奇,你點得到宜兩把刀。」

處理完美少年後,眾人都駛車返回六號倉庫,就連杞木爺爺都因為想陪小松多一會,而選擇跟車。沉長的車程中,滅潔達和阿星不斷讚頌杞木,說他退休真可惜之類,相反爺爺顯得不太在乎,彷彿已是習慣。

「咔──」大倉庫的門,如常打開。

陽光射入倉內,即見一泊鮮血濺於地上,眾人都大感詫異。

「吳爹,你工作地方咁污糟,我乖孫點喺你到學習。」杞木一副評論的嘴臉。

但當大家再望深入一點,卻被眼前的畫面驚訝了……

血的來源,出於一直被綁在裡頭的姜富娜。
其實係咪無心機出?
More
文呀
唔開心嘅夜晚有墨b陪真好
「發生咩事?」滅潔達第一時間不是檢查姜女,而是自己珍貴的儀器:「有冇俾人破壞到……」

「呢到搞咩…」阿星橫視倉庫四周:「邊個入過嚟……」

而吳爹則趕去檢查姜富娜的氣氛與脈搏,然後表情深沉的,向杞木搖一搖頭。

杞木當下站到小松面前,用身體阻擋住他的所見。殊不知,早早坐在她頭上的我,經已第一時間伸出兩隻貓掌去掩住小松眼睛。

「小葵搞咩啊…」小松還想弄走我。

「我哋留喺到嗰個女仔,受到襲擊……」我交代。

「阿姜小姐!?」

「佢哋大人已經做緊嘢。」我說。

「我都係大人!」小松舉手。

「小松你出去先。」杞木輕推小松,讓她到外面去。
果然係3am 唔係pm
係 因為冇正評
Sem尾呀,體諒下啦
出去後,他們關上六號倉庫的鐵閘,與我們隔絕一閘。

「唔知姜小姐情況點呢?」小松將耳朵,靠到閘邊。

「佢哋唔想你知道,你就唔好去知道。」我勸她,不要花心機去偷聽了。

「我原本應該知嫁嘛!你突然掩住我對眼。」小松不屑地,盯我一眼。

黃昏正照耀運貨碼頭岸邊的海,天上的海鷗不絕,都往堤岸飛往。到鐵閘再次打開,姜富娜已消失不見,地上的血跡亦全都消失,彷彿不曾存在過剛才所見之事。

「點啊…」小松仍舊一問。

「有唔友善嘅人,嚟過宜到。」杞木保持好神色,答。

「吓…咁之後呢?姜小姐消失咗嘅……」小松半信半疑。

「之後吳爹佢哋會處理,小松!你以後都係唔好周圍去,留喺爺爺身邊吧。」我覺得,杞木仍將小松當作孩子般照顧。

「唔…」小松離開時,頭仍一直望後。
又再回到石澳那空蕩蕩的房子,這裡既是小松的天地,亦是小松不願逗留之地。每次她有外出機會,就會毫不猶豫地出去,就算是雞毛蒜皮的事。但可能這幾天的事情,使她有些疲倦,而多在屋子待上段日子。

時間很快去到七月,小松這數個月內,總算過回平凡少女的生活。早上完全忽略,因為她醒來總是中午,而在中午就會追看漫畫、看劇集,晚上吃完飯就到海邊溜貓溜狗。直至,DSE成績公佈那天,這段中學生最美好的過渡期才正式結束。

「杞小松同學,上前拎成績。」老師逐個名字呼叫。

「嗯!」小松雙手領過,並默默收到書包內。

「小松你唔睇你幾分!?」坐在她附近的同學,好奇地問:「你考得好衰啊?」

「我考得好衰,一陣再睇!」

「你之前講到好似考得好好咁喎……」

「吓,本小松咁聰明,首先每科冇2講唔過啦,我有五條二就滿足嫁喇。」
雖然係慢但有質素
我願意等墨巴
小松好可愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞