【加速版】《小松奇妙物語!》(7)

942 回覆
311 Like 6 Dislike
「真係有啲神奇喎,小松你返屋企再講多啲。」杞木釋下和藹的笑容,拉車門離開。

「老木,等埋我哋!」吳爹正為獵靈槍入彈。

「你哋唔洗跟嚟。」杞木淡淡然,說。

「老木,唔好睇得自己咁高啊,小心行得萬年船……」吳爹靜止。

「咁點啊?爹。」驅魔新手,阿星詢問:「我哋跟定唔定?」

「唔好跟,佢自然有自己一套,我啱啱都只係串下佢。」吳爹拍拍阿星肩膀:「喂,將電腦顯示嘅畫面,轉到老木身上掛住嘅錄影鏡頭上。」

「喔…」阿星按一下鍵盤,將畫面切換到杞木身上。

「爺爺真係掂咩!?其實我冇點見過佢出咩驅魔技能……」小松從車窗遠眺那,漸漸沒入校園的背影。

「小松,每個驅魔者,與生俱來就擁有唔同嘅特點同優勢,呢啲可能係家族遺傳、可能係路上奇遇、可能係魔鬼交易、可能係深研過魔法,有特別能力嘅驅魔者一般都比較吃香,佢哋總有自己嘅一套。」吳爹再一次提到「套路」這點。

「一套…?」

「就似夢僧咁,佢擁有自己一套技能同專長,唔係世人都識用,佢哋相對嚟講係比較有特色。」吳爹續說下去:「但好似我哋三個咁,只係一般人,又冇咩深究過奇幻異術,就只可以拎槍拎刀,用最原始嘅方法殺戮。」

「喔…」小松盯緊螢幕:「咁爺爺會有咩能力?」

「勁囉,佢兩隻手,可以分別召喚出兩把傳說之刃。左手惡魔刃,右手天使刃,到目前為止入手方法仲係冇人知,佢都從來唔會講。」吳爹指尖抓抓臉頰,說:「有時我都幾妒忌佢。」
根本就係裝個cam影爺爺
話語剛落,杞木即在鏡頭前,施出兩把寶刃。

他兩腕的脈絡位置,分別冒現又深又紅筋色,

兩手像猛經陣陣激烈的掙扎與抖顫,一把純白、一把純黑的匕首,從腕脈慢慢地穿出,直至使用者能完全握到手裡,過程都看得極之辛苦。召刃結束後,杞木舉起那純白銀刃,是把能在黑暗的環境散發無比光芒的匕首,為自己照亮前路。

「哇,爺爺身體入面居然內置免費電筒同小刀,去啲童軍露營一定好洗好用!」小松合不上嘴。

「杞木大師,你一直行到落學校最地下嗰層,搵下有冇可疑嘅破碎鏡片,嗰個女仔應該收埋喺宜層。」滅潔達發出指示。

杞木回應:「我感受一下就可以。」同時,他舉起另一把純黑匕首,那把刀刃頻頻吐出細長的黑霧鬼影,指向一個地方:「喺最盡頭。」

「老木……我都係今日先知…原來你把惡魔刃咁嘅能力……」吳爹雙眼發光,被見到稀世寶藏還高興。

「嗯,可以用嚟追蹤所有魔族嘅事物。」杞木答。

「如果你喺驅魔界戰多過十幾年,應該改變到好多事情。」

「世上有太多嘅無奈。」杞木到達所在地了。
杞木將天使刃插於地上,光芒一下子擴散到周圍,方便杞木尋找玻璃碎片的下落。如同上次所見,這是間畫滿「美少年」生前模樣的畫室,上至天花,下至地板都貼滿住關於他的畫作。

杞木將每幅畫都撕走,發現就算撕完一張,底下還是會有別的畫作,就像個洋蔥般,擁有多塊皮層需撕完又撕,但這些畫作卻比洋蔥更驚人,杞木連續撕了近百幅畫,都仍未結束,只像將原本的畫室騰出更多空間。

「個女人畫咗咁多幅畫……」吳爹盯緊螢幕。

「太多,直接燒哂佢。」杞木將惡魔刃插於地上,周遭瞬間遍佈火焰,火花炎舌四處侵食,毫不饒人。

受火焰影響,被消毀的畫作以幾何級數上升,漸漸燒出一大片空間。那些畫作,幾乎堆積了原本房間大小的三份之二!。

在層層紙張剝落後,一條秘密通道才得以見世。
有冇得加速
爺爺唔可以有事
爺爺開哂外掛 嗰兩把劍勁得太誇張
小松都有月老嘅紅線,不過啲技能未升啫
加速啊愈嚟愈精彩
加速
兩把+10神器
我反面覺得咁樣先配得上爺爺傳說級既身份
反之會顯到佢只不過係一個急流勇退既老人家
Push
終於睇番病港,睇埋小松就睇哂墨巴啲故
好興奮
推啊
Push
推!!!
夜點點出
陪你作戰到聽朝
要温書
kisskiss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞